Kennedy Okumu

20 september 2021

Ordet Mathare betyder "att kämpa" eller "att slåss för". Och människor från Mathare måste onekligen kämpa för allt.

Web_Version-202106_CAMP_If Only You Knew_USA Studio Shoot-40.jpg


Kennedy växte upp i det ökända slumområdet Mathare utanför Nairobi, Kenya. Enligt Kennedy är Mathare ingen plats man är stolt över att komma ifrån. Ordet Mathare betyder "att kämpa" eller "att slåss för". Och människor från Mathare måste onekligen kämpa för allt. För pojkar i området var droger och brott så utbrett att det betraktades som en milstolpe att nå 16-årsåldern.

Kennedy beskriver det typiska hemmet i Mathare; Två föräldrar och fem barn, som alla bor i ett kyffe på 3 x 3 meter. Kennedys familj hade 10 barn, så utrymmet per person var inte stort. I hans hem fanns inga sängar, de sov på kartonger på jordgolvet. Närmaste toalett låg 10 minuter bort om man sprang. Och den närmaste skolan som hans föräldrar hade råd med var belägen två timmar från deras hem.

När Kennedy var 8 år fick han sina faddrar Darrel och Denise. De hade inga egna barn och sa till Kennedy att han var deras första son. I sina brev hade de med bibelversen Jeremia 29:11, vilket blev Kennedys favoritvers. De sa att han hade alla möjligheter att bli något stort i framtiden, att han var värdefull och alldeles tillräcklig i sig själv. Idag, 11 år efter att Kennedy tog examen från Compassions program, skriver han ett sista brev:

Kära Darrel och Denise,
Jag vill skicka er en kärleksfull hälsning. Det har gått 11 år sedan jag tog examen från Compassions program. Och jag kan berätta att jag har fått uppleva total frihet från fattigdom i Jesu namn. Jag minns dagen som igår, då jag fick det gula brevet om att ni valt att bli mina faddrar. Den dagen började mitt liv, jag fick en möjlighet till liv, istället för död. När ni blev mina faddrar, var jag bara ännu en av alla undernärda barn med mörkt hår, uppsvälld mage och svagt skelett. Om jag hade lyckats bli frisk, skulle jag istället ha fallit in i den typiska normen för varje ung pojke i området. Jag skulle ha fastnat i kriminalitet och droger, vilket var ständigt närvarande runtom mig. Det fanns inga positiva förebilder att se upp till, eller någon som kunde ge mig vägledning. Min familj levde onekligen i svår fattigdom. Vissa veckor kunde vi gå utan mat i upp till fyra dagar. Jag hade inte upplevt kärlek och jag kände inte Jesus.
Web_Version-202106_CAMP_If Only You Knew_USA Studio Shoot-48.jpg

Men med er förändrades allt. I ert första brev skrev ni "Vi älskar dig". Det var första gången jag hörde de orden. Mitt hjärta fylldes av glädje. Strax därefter fick jag min första present någonsin, ett par skor. Min familj fick också en madrass och vi kunde uppgradera oss från kartonger på jordgolv till att få sova på en bekväm madrass. Människor i min närhet firade mitt fadderskap, de gladdes över att ett barn fick möjligheten att bryta det givna livsmönstret och förhoppningsvis i framtiden kunna bidra positivt till vårt samhälle. Det fanns en känsla av liv och hopp. Som familj kunde vi plötsligt börja äta tre mål per dag och jag fick börja skolan. Jag visste att någon tänkte på mig, bad för mig och jag kände mig älskad. Jag tyckte om att gå till Compassion center regelbundet. Det var det säkraste stället att vara på. Vi sjöng, dansade och åt mycket. Jag såg alltid fram emot era brev, eftersom det var den enda gången jag läste orden "Vi älskar dig". Jag vill verkligen tacka er för att ni hjälpte oss att bygga upp vårt hus efter att det brann ner. Tack också för att ni hjälpte till med läkarkostnaderna när jag nästan tappade synen. Tack för att ni gav mig möjligheten att lära känna Jesus. Och tack för all uppmuntran, alla böner och ert stöd. Om ni bara visste hur mycket allt detta har betytt för mig. Ni skulle vara så stolta över vem jag har blivit. Jag vill att ni ska veta att ni verkligen gjort skillnad, och att det var värt det. Det spelade roll och det var tillräckligt. Idag är jag en fri man, gift och pappa till två barn, Gabriel och Malkia. Jag lever och är frisk, är utbildad och har tagit mig ut ur livet i slummen. Nu är jag också själv fadder till en liten tjej från samma slumområde som jag växte upp i. Ni borde vara väldigt stolta över allt ni gjort. Om ni bara visste att jag en dag skulle bli den pappa jag är idag. Om ni bara visste att jag en dag själv skulle ha möjlighet att bli fadder till ett annat barn i mitt samhälle och få inge hopp till andra. Jag är er evigt tacksam för att ni befriade mig från fattigdom i Jesu namn.
Varma hälsningar,
Kennedy

Web_Version-202106_CAMP_If Only You Knew_USA Studio Shoot-44.jpg

Du som läser detta kan vara med och förändra ett liv precis som Kennedy’s.
Bli fadder!

Denna sida använder cookies. Läs mer