Hur kan man skriva brev till sitt fadderbarn?


Okej...så du vill skriva ett brev till ditt fadderbarn..kul!

Eftersom du vill vara en schysst fadder,

och vill att innehållet i brevet ska "landa rätt",

och du vill sluta känna dåligt samvete för att inte ha skrivit,

och du vill att ditt fadderbarn ska få veta att det är speciellt och att Gud älskar honom/henne,

och du kanske vill ge det här med brevskrivandet en chans till,

och om du vill uttrycka de där inspirerande orden som kan förändra livet för ditt fadderbarn, 

men du kan bara inte komma igång...

För att hjälpa dig igång, eller för att du ska behålla din motivation i att skriva regelbundet, finns denna sida med brevskrivartips och idéer från vår personal, andra faddrar och till och med från andra fadderbarn!

Skriv något. Vad som helst.

Vad du skriver spelar mindre roll, huvudsaken är att du skriver någonting. Bekymra dig inte om brevets längd eller innehåll. Det kan tyckas banalt men ett så enkelt "Hej, jag tänker på dig idag!" eller "Gud älskar dig!" kan betyda allt för ditt fadderbarn. När vi nu har sagt det..

Du behöver faktiskt inte skriva någonting!

Skicka bara ett foto av din familj, några bilder från din senaste promenad, ett kul foto på ditt husdjur, eller något du har målat i din dotters prinsess-målarbok. När ditt fadderbarn får ditt brev vet det att du tänker på honom/henne och att du bryr dig.

Att ställa frågor är lika betydelsefullt som att berätta något.

Vilken är din favoritfärg? Vilka spel tycker du om att spela? Vad vill du bli när du blir stor? Fråga ditt fadderbarn enkla frågor för att få igång konversationen. Var bara noga med att besvara alla frågor som barnet kan komma att ställa till dig!

Du ska inte skriva en uppsats


Det är helt okej att skriva som du talar, använda enkla ord och om det känns naturligt t ex lägga till ett hjärta i texten för att understryka hur mycket du tycker om ditt fadderbarn. Huvudsaken är att du är dig själv. Det finns en anledning till att Gud sammanförde dig med ditt fadderbarn, och det var inte för att du skulle uppleva det tungt eller trist.


Du behöver inte berätta de mest storslagna historierna


Skriv om fåglarna du ser i trädgården, hur frukostflingorna låter när du häller mjölk på dem, eller om de 5 km du sprang i helgen.

Se ditt fadderbarns leende framför dig


För de flesta barnen i våra fadderprogram är det lika stort att få ett brev från sin fadder som att fylla år! Det är ju faktiskt så även för våra egna biologiska barn, innehållet i brevet spelar ofta mindre roll än själva kuvertet!

Det är inte barnet. Det är du.

Brev från ditt fadderbarn kan vara korta, komma sällan eller till synes verka ihopdiktade - det finns massor av förklaringar till varför detta kan ske. Försök anpassa dina förväntningar till vad som är möjligt för ditt fadderbarn.


Skriv oavsett!

Dina erfarenheter och din vana att skriva brev är inte de samma som din fadderbarns. Det finns många saker som är olika: språk, ålder och kulturella skillnader spelar in. Försök se över detta och håll dig till de tips och råd vi gett. Kanske du inte alltid kan se hur Gud verkar genom dina brev, eller känna att han använder dig, men fortsätt skriv oavsett!