Vårt fadderbarn Adun var en av pojkarna i thailändska grottan

Fotbollslaget The Wild Boars och deras tränare har kommit hem, efter hela 18 dagar instängda i en grotta. Det är en extra stor glädje för oss i Compassion, för bland de tacksamma pojkarna finns 14 år gamla Adun, som är en del av vår Compassionfamilj.

Mörka moln omgav berget och grottsystemet.
Laget som besökte grottsystemet Tham Luang Nang Non den 23 juni fastnade troligtvis därinne på grund av kraftigt regn. Redan samma kväll påbörjades sökinsatsen. 18 år gamla Surayut Puengpadung, också med fadder inom Compassion, var med i räddningsteamet och en av de första som slog larm om att pojkarna försvunnit på lördagen.
Surayut, som också har fadder inom Compassion, var med i räddningsteamet.
Ganska snart fanns thailändska, amerikanska och brittiska militärer och dykexperter på plats och omkring 1000 personer var delaktiga i räddningsarbetet. AftonbladetDagenBBC och NY TIMES, är bara en bråkdel av alla världens medier och nyhetsstationer som följt händelseförloppet.
Hela världen riktar sina blickar mot den thailändska grottan.
Vatten pumpades ut ur grottan för att sänka nivån, men vägen in var lång, gångarna extremt trånga och vattennivån växlade ständigt. På måndagen den 2 juli, efter 9 dagar, lyckades räddningspersonalen ta sig in i grottrummet, till den fantastiska nyheten att pojkarna var vid liv.
Omkring 1000 personer är engagerade i räddningsaktionen.
Att få ut fotbollslaget skulle inte bli lätt och man jobbade tillsammans för att hitta ett sätt. Vägen ut var farlig och färden en stor ansträngning. Pojkarna kan inte simma och vissa partier krävde dykning.
För räddningsteamet skulle det ta 11 timmar, att ta sig in och ut igen tillsammans med några pojkar i taget. Vadandes, klättrandes, dykandes och till fots med ett rep som guide i becksvart mörker. Eftersom det tog 20 timmar att förbereda för varje hämtning beräknades räddningsarbetet ta 2-4 dagar och under den tiden skulle grottan kunna bli översvämmad.
I grottans öppning pågick räddningsarbetet för fullt.
Den 10:e natten höll tålamodet på att ta slut och Adun gör det enda han kan göra, han ber till Gud. Men han är inte den enda. Hans föräldrar, församling, Compassion lokalt och internationellt, faddrar och kristna som följer nyhetsrapporteringen världen över är alla engagerade i bön.
Aduns mamma ber till Jesus utanför grottan.
I en tacksägelsegudstjänst efter att de räddats berättar Adun för sin församling i sin lokala kyrka och Compassionprojekt: “Vid den tionde natten höll vi på att förlora tålamod, hopp, fysisk styrka och mod. Vi kunde inte göra någonting för att hjälpa upp situationen. Det enda jag kunde göra var att be. Så jag bad: Herre, Jag är bara en pojke, du är Gud allsmäktig, du är helig och du är mäktig. Just nu kan jag inte göra någonting, må du skydda oss. Kom och hjälp oss alla tretton."
Adun vittnar om att Gud har varit med i sin hemförsamling.
På fredagen dör en för detta elitsoldat i samband med räddningsarbetet, men arbetet fortsätter och risken för mer regn stressar på. Den svåra uppgiften att i etapper få ut fotbollslaget ur grottan påbörjas söndagen den 8:e juli. På tisdagen är alla 13 räddade.
Vi är tacksamma för alla som bett med oss och med Aduns föräldrar. Genom hela den farliga räddningsoperationen har Aduns Compassionfamilj, tillsammans med den lokala kyrkan, stått enade i bön och assisterat flygvapnet genom att förse mat och husrum.
Församlingen försåg flygvapnet med mat.
”Tack till Gud som hjälper oss så att vi kan få se vår son väldigt snart. Vi är så glada att höra att han är ute ur grottan och över att få välkomna honom hem... Gud kärlek är stor och det finns ingenting han inte klarar.” sa hans föräldrar efter räddningen. Efter en sjukhusvistelse firade Adun, församlingen och familjen med en tacksägelsegudstjänst, som vi tidigare nämnt, medan de tacksamma lagkompisarna istället firade med en buddhistisk ceremoni. Och nu är hela laget hemma igen.
Aduns föräldrar på tacksägelsegudstjänsten.
Genom denna svåra krissituation har flerspråkiga och uthålliga Adun fångat världens uppmärksamhet tillsammans med sin tränare och lagkompisar. Han har agerat översättare, hejarklack och hjälte för sitt lag. Men Adun har redan, sedan flera år tillbaka, fångat det lokala Compassionteamets uppmärksamhet. De som haft det stora nöjet att vara med på hans resa både före och efter tiden i grottan. Och långt efter att media har gett sig av kommer våra faddrar och vår församlingspartner finnas kvar, och betjäna barnen trofast.
Aduns föräldrar i mitten. Compassions projektansvarige, där Adun är med, till vänster i rosa tröja. Pastorsparet på varsin sida.
___
Politiska åsikter och dylikt som uttrycks i länkade artiklar delas inte av Compassion.
Citaten från Adun är hämtade från tacksägelsegudstjänsten.