Hon skickar julkort till sina 9 fadderbarn

”Det är så trevligt att hämta posten nu”, berättar Heidi Kristine, en av Compassions faddrar. ”Kanske ligger det ett vitt kuvert med ’Brev från ditt fadderbarn’ i brevlådan.” Särskilt roligt är det att få återkoppling på hur familjegåvorna hon skickat använts. Gåvorna går ofta till det familjen behöver mest; en fadderbarnsfamilj köpte en järnplatta till huset, en annan en get medan en tredje familj köpte kläder.

Heidi Krisitine började skriva brev direkt när hon blev fadder i januari år 2016. ”Jag ville inte att mitt engagemang för lille Saul skulle hamna i en byrålåda och glömmas bort. Hur lätt är det inte att det blir så?” Hon har precis skapat och skickat julkort, inte bara till Saul utan också till de åtta fadderbarn som tillkommit sedan dess. “I år innehöll julhälsningarna mellanstora anteckningsböcker som jag dekorerade med barnens namn och lite annat pynt. Små julkorgar i papper följde också med.”

Men det viktigaste är inte hur kreativa kort du kan göra utan att barnen får veta att det finns någon där ute som bryr sig om dem. Och det är aldrig försent att börja, säger Heidi Kristine. ”Om du är fadder och inte har tagit dig tid till att skriva ännu så tänk inte att det har gått för lång tid. Leta bara fram bilden på barnet, skrivpapper och sätt igång.

Genom breven har en djupare relation till fadderbarnen börjat växa fram. Heidi Kristine berättar om lilla Mia som förlorade både sin mamma och morfar i år. ”Då grät jag. Det måste varit lika svårt för en liten flicka att förlora sin mamma som det var för oss att förlora vår yngste son. Jag skulle så gärna ha gett henne en varm kram på riktigt och inte bara i ett brev. Jag tänker mycket på henne och hon har frågat om vi kan be för henne och familjen. Det gör vi ofta. För våra andra fadderbarn också.”

Även om du endast skickar en hälsning per år är det betydelsefullt för barnet, menar Heidi Kristine. ”Jag är övertygad om att det blir till glädje både för dig och ditt fadderbarn. Någonstans där ute finns en pojke eller flicka som tycker det skulle vara väldigt roligt att få lära känna sin fadder.”

Heidi Kristines brevskrivartips:

 • Jag tycker det känns bra att ta fram ett foto av barnet när jag ska skriva till honom eller henne.
 • Berätta om dig själv och svara på barnets frågor.
 • Anpassa dina frågor efter barnets ålder.
 • Du kan fråga om husdjur, hur det är på Compassions projekt där barnet befinner sig, ålder och namn på syskon, vad de vill bli när de blir växer upp och liknande.
 • Kom ihåg barnet i dina böner.
 • Läs på lite om landet som barnet bor i.
 • Barnet uppskattar att få en bild på dig, kanske kan du också skicka en på dig och din familj.
 • För att komma ihåg vad du skrivit i tidigare brev kan du foto av breven innan du skickar dem och samla allt du får i en pärm.
 • Det kan ta tid för brevet att komma fram så skicka i god tid före jul och födelsedagar.
 • Jag försöker vara lite kreativ. Jag är ständigt på jakt efter något som är gjort av papper som jag kan skicka. När jag är i de olika butikerna ser jag mig alltid om efter anteckningsböcker, målarböcker, klistermärken, kort, bokmärken, små papperspåsar och liknande.
 • I hobbybutiker finns ett stort utbud av hjälpmedel. Det kan vara smart att handla på mellandagsrean så har man det klart till nästa år.

Du kan också skriva ditt brev på vår hemsida och skicka det digitalt. Det går även att bifoga bilder.

Exempel på enkelt julkort.
Födelsedagskort till Saul. Jag hämtade inspiration från pinterest och gjorde min egen version.
Ett hjärta med tröstande ord till Mia. Jag hittade en översättning av “fotspår i sanden” på spanska som jag skrev inuti kortet.
Mia hälsar alltid på mig med "Abrazos y besos" (puss och kram). Därför blir det naturligt att hälsa henne på samma sätt.
En papperspåse kan man dekorera som man vill. Här har jag använt en schablon och ritat ett träd och en fågel.
Såhär ser en av böckerna ut på insidan. En julhälsning, ett julkort och ett julhjärta.
Detta är alla böcker som jag skickat som julhälsning i år.