Maria Gustin Bergström: "Om jag kan vara med och göra skillnad, så kan jag inte säga nej."


I helgen hade Maria Gustin Bergström releasekonsert för sin nya skiva "Vem är Du som hjärtat söker". Men Maria lovsjunger på många sätt. Hennes engagemang för Compassion har lett till att många barn blivit befriade från fattigdom under åren. 

 

Musiken har alltid funnits med men Maria har aldrig haft som mål att leva på det. Istället läste hon till civilingenjör och arbetade kreativt inom ett annat område – produktutveckling. Men Gud hade andra planer. När Han kallade henne till församlingstjänst svarade hon "aldrig i livet", men efter ett halvårs kamp var hon redo att säga ja till kallelsen. Nu har hon jobbat som pastor, med musik, sång och flyktingar i Pingstkyrkan i Linköping i 3 år. 
 – Jag har inte tidigare fattat hur viktigt det var för Gud med änkan, den faderlösa och flyktingen. Det har drabbat mig och jag kommer aldrig vara densamma. Det är jag tacksam för. 

Numera är hon säker på att det är detta hon ska göra även i fortsättningen och har därför valt att vara tjänstledig för att läsa till pastor och få med sig mer teologi in i framtiden. Men hon fortsätter också sjunga och skriva låtar.
 – Att sjunga och förkunna med sången är min kallelse, men kanske att det är minst lika mycket en kallelse att ge låtar till Kristi kropp som andra kan använda. 

Det var efter en krasch längre tillbaka som sångerna började komma. Det tog några år och processen mynnade sedan ut i första skivan "Solregn" 2008. 
 – Böner, längtan, sorg, frågor... allt blev till sånger. Nu vet jag att det är mitt språk.

 

För Maria handlar det inte om att förverkliga sig själv, och det är en del i varför hon för det mesta bara tackar ja till de tillfällen där det blir mer än ett sångtillfälle. 
 – Jag har varit på Skärgårdssång i flera år och det var Compassion som gjorde att jag kom med där. Men att sjunga och leda lovsång på konferenser, när man får jobba med helheten av musiken under några gudstjänster, tycker jag mycket om. 
 
Att få möta folk lite längre och bygga relation, ligger också varmt om hjärtat. Möten med människor i alla möjliga sammanhang har påverkat och inspirerat musiken på nya albumet vilket också inneburit att sångernas texter börjat dra lite mer mot de orättvisor som finns. 
 – Min bön från start var att få skriva låtar som folk har som livlina under perioder. Det har jag faktiskt fått vittnesbörd om så det är ju fantastiskt. 

 

 

Samarbetet med Compassion började utifrån en fråga om hon vill vara med och engagera sig för att utrota fattigdom med oss. Det väckte många frågor hos Maria kring hur Compassions organisation fungerade, men efter betänketid landade i ett ja.
 – Det var ett specifikt tillfälle där jag på något sätt kände att om jag kan vara med och göra skillnad, så kan jag inte säga nej till det här. 
 
Maria poängterar att det finns många bra organisationer och att alla behövs sida vid sida för att bemöta den stora nöd som finns i världen. Att hon rekommenderar Compassion beror helt enkelt på att hon sett att det fungerar. Förtroendet för Compassion har bara stärkts genom åren, och under den tiden har många barn fått sina liv förvandlade genom Marias stöd och inte minst under hennes konserter där vi fått vara med. 
 – Även när ett barn får fadder så är det ändå inte bara ETT barn som får hjälp. Jag tänker på alla de jag har mött... fattigdomen bryts för många människor. Barnen försörjer sedan väldigt ofta sin familj, de flyttar till bättre områden och deras syskon får kanske möjlighet att få gå i skola. 

 

 

Maria har två fadderbarn i samma ålder som hennes egna döttrar, som snart är 7 och 10 år gamla. De finns på bild hemma i köket och familjen ber för dem varje dag. För Maria är det väldigt viktigt att barnen får ha syskon någon annanstans som de kan be för, lära sig av och börja förstå att fattigdom innebär att man inte ens får mat ibland.  
 
Maria har själv hälsat på fadderbarnen. Hon beskriver mötet som overkligt och högtidligt. 
 – Den lilla tjejen satte sig i mitt knä ganska snabbt. Hon var glad, underbar och vild... precis som min lilla tjej, de hade älskat varandra.  
 
Men mötet var omtumlande på flera sätt. 
 – De bor på kenyanska landsbygden inte så långt från Nairobi och är bland de fattigaste av de fattigaste eftersom Compassion alltid hjälper just dem. När jag träffade dem insåg jag att de inte hade någonting, och det var en chock. Det slutade med att jag lämnade kvar allt jag bara kunde av min egen packning till dem. 
 

 

På plats i ett av Compassions länder fick hon ännu mer insikt i hur allt fungerar. Att det ingår i grundreglerna att ingen ska vara ensam med ett barn, att det var ordning och reda på papper och finanser, att barnen var lyckliga.
 – Att Compassions arbete går via den lokala församlingen gillar jag också. De människor vi mötte i de lokala församlingarna var fantastiska människor med varma ögon och kärlek. 
 
Att vara ambassadör för Compassion är något hon rekommenderar. 
 – Vill man göra skillnad för ett barn i nöd så är Compassion ett gediget val. Det handlar inte bara om att möta de kroppsliga behoven, man vill också ge de det bästa man har – Jesus Kristus. Och Compassion gör skillnad för varje enskilt barn i Jesu namn.