Plötsligt var hon fadder till 10 barn

Kommer du ihåg Heidi Kristine som delade sina brevskrivartips i julas? Nu berättar hon om resan som började med en handräckning och ledde till 10 fadderbarn: “Min hand bara for upp i luften. Volontären räckte över ett kort till mig med bild och info om fyraårige Saul från Honduras. Jag fylldes av glädje. Det här ville jag göra helhjärtat.”

Heidi Kristine jobbar med funktionshindrade barn, är 41 år, gift och mamma till en dotter, en son och ett änglabarn i himlen. Hon berättar att hon alltid haft ett stort hjärta för att hjälpa människor som behöver det. Favoritbibelversen är Ordspråksboken 11:25 på engelska: A generous person will prosper; whoever refreshes others will be refreshed. “Det är så det känns. Jag känner mig välsignad och uppfriskad av att dela med mig”, berättar Heidi Kristine.

Det var under en Hillsong-konsert som hon först hörde talas om Compassion och efter en kort introduktion svarade hon ja på inbjudan om att bli Compassionfadder. “Vi hann just så pass hem från konserten innan jag började kolla upp Compassion och deras arbete runt om i världen på nätet. Det fanns så många härliga historier och positiva erfarenheter. Jag tittade igenom sidan med barn som behövde faddrar och inom några få dagar hade vi hunnit bli faddrar till Mia, Katty och Happiness.”

Det som gjorde störst intryck när Heidi Kristine läste om Compassion var Jesus. “Det här var ett unikt koncept där hela människan stod i centrum. Inte bara barnets fysiska behov blev tillgodosedda utan också deras andliga och själsliga behov. Det berörde mitt hjärta. För mig som har en kristen livssyn är det inte tillräckligt att bara se till de kroppsliga behoven. Att varje barn får möjligheten att lära känna Jesus och få ett evigt liv – det betyder allt!”

Heidi Kristine började fundera över sin ekonomi och sina prioriteringar. Hon upplevde att pengarna kunde få ett ännu större värde för ett fadderbarn, än för henne, eftersom de då omvandlas till hopp, till framtid, till glädje och till uppmuntran för ett barn och för en hel familj. Tanken slog henne; Tänk om situationen hade varit omvänd, hur mycket hade det inte betytt för henne att få veta att någon brydde sig? “Jag tänkte mycket på hur lätt det är att slösa bort pengar på dyra kaffekoppar eller kläder som man egentligen inte behöver. Det är mer meningsfullt att spendera förnuftigt och sedan kunna välsigna någon som inte har så mycket. Och så fortsatte det. Jag frågade mig själv och min man regelbundet; Kan vi stödja ett barn till?”

Heidi Kristine tänkte egentligen stanna vid 9 fadderbarn. Det är många, men inte för många för att hinna lära känna var och en och kunna stötta med enskilda gåvor lite nu och då. Men nu har familjen välkomnat sitt 10:e fadderbarn, Brandy från Kenya. “Jag måste slutta titta på hemsidan med alla barn som behöver en fadder”, säger Heidi Kristine och skrattar. “Jag skulle så gärna ta de alla under mina vingar, som en hönsmamma.”

Även om det blivit ganska många fadderbarn har varje barn och dess familj en särskild plats i hennes hjärta. Hon ser framemot att lära känna barnen mer och mer för varje brev. Som fadder får man följa livets upp- och nedgångar för barn som ofta lever i tuffa förhållanden och i katastrofdrabbade områden. Heidi Kristine har tidigare berättat om breven från lilla Mia som vädjade om förbön efter att hon förlorat både morfar och mamma på kort tid. ”Då grät jag. Det måste varit lika svårt för en liten flicka att förlora sin mamma som det var för oss att förlora vår yngste son.” Hon ber för allihop ofta, skickar personliga hälsningar och läser på om situationerna i deras hemländer. Och bland de 10 barnen finns många länder representerade:

Saul 6 år är från Honduras
Katty 7 år är från Colombia
Mia 6 år är från Peru
Happiness 8 år är från Tanzania
Rehema 6 år är från Kenya
Yabes 7 år är från Indonesia
Arisara 8 år är från Thailand
Enzo 5 år är från Brasil
Dayanara 10 år är från Guatemala
Brandy 9 år är från Kenya

Omsorgen Heidi Kristine känner för fadderbarnen är ömsesidig. Hon vet att fadderbarnen ber för henne och hon får så mycket glädje genom att vara med. Och så har det dessutom blivit mycket trevligare att hämta posten nu när det kan ligga ett kuvert med orden “brev från ditt fadderbarn” och vänta på henne.

Den stora drömmen är att få möta ett eller flera av fadderbarnen i framtiden.

----

Wow-känslor när vi tänker på hur betydelsefull varje fadder och varje fadderbarn är för oss. Vill du dela med dig av din fadderstory? Maila oss på creative@compassion.se

Heidi Kristine och Brandy.
Jag blir alldeles varm om hjärtat när jag ser alla fina fadderbarn samlade såhär.
Har man bilderna på barnen framme är det lättare att komma ihåg att be för dem.