5 obekväma frågor om fattigdom

16 september 2021

Varför fortsätter föräldrar att skaffa barn om de inte har råd att försörja dem? Och om de är i behov av hjälp, varför har de ändå moderniteter som tv och mobiltelefon?

Vi ställde dessa tuffa och obekväma frågor till fem modiga föräldrar vars barn är del av Compassions program. Genom att våga dela med sig av sina erfarenheter hoppas de kunna bryta stigmatiseringen och visa verkligheten bakom ett liv i fattigdom. Möt föräldrarna och deras ögonöppnande svar. Som Consuelo, mamma i El Salvador säger: "Fattigdom är en situation du till fullo bara kan förstå om du själv levt i den".

1. Varför har vissa föräldrar så många barn när de inte har råd att försörja dem?

Preventivmedel är inte allmänt känt

Olive jobbade i sin arbetsgivares trädgård i västra Uganda, när hon för första gången hörde talas om familjeplanering över radion. De hade ingen radio hemma. Det var som en uppenbarelse för sexbarnsmamman, som omedelbart besökte en hälsoklinik. "Om jag inte hade gjort det, hade vi nog sannolikt haft mer än tio barn idag", säger hon.

Många familjer som lever under fattigdomsgränsen har inte haft tillgång till utbildning, radio, tv eller internet. De känner inte till att det är möjligt att styra sin fertilitet och därmed val av familjestorlek. Consuelo från El Salvador instämmer: "Vi fick aldrig någon utbildning i sexualkunskap och hur man förhindrar en graviditet. Vi fick ta reda på och lära oss på egen hand, vilket resulterat i många överraskande graviditeter".

Barn är en hjälp i hemmet

Enligt Världsbanken lever fyra av fem fattiga människor på landsbygden. Där är familjerna ofta beroende av jordbruk för att överleva. Dessa familjer har sällan råd att betala extra arbetare och är istället beroende av sin egen och sina barns arbetskraft.

18-åriga Jaelas familj bor djupt in i Amazonas regnskog i Ecuador, tillsammans med sina sex syskon. De är en del av Quechuafolket, som fortfarande till stor del lever på jakt, fiske och naturens resurser. Här värderas stora familjer högt. Ju fler barn, desto fler händer som kan hjälpa till med skörden och fisket som behövs för att överleva. "Familjerna i regnskogen är stora eftersom arbetet är hårt. Ju fler barn de har, desto mer hjälp finns att få där hemma", säger Anderson, en av Compassions medarbetare.

Barn är en välsignelse

Devaki och hennes man bor på östra Sri Lanka och äger inte mycket. De säger att barnen gör dem rika. "Vår familj lever i fattigdom, men eftersom vi har fyra barn är vi lyckliga. De ger oss så mycket glädje, de är vår stolthet och rikedom. Vi skulle aldrig titta på dem och ångra att vi fick fyra barn."

Omständigheter förändras

Frangky, i norra Sulawesi, har hört att "många barn betyder stor välsignelse". Hans enkla förklaring till stora familjer är att: Livet är oförutsägbart. "Jag har tre barn. När jag hade fast jobb, var jag säker på att kunna försörja dem. Jag kunde aldrig förutse vad som skulle hända i framtiden. När jag förlorade jobbet förändrades allt", berättar han.

CC- UG013600432-22-2107 (1).jpg

2. Är inte fattiga människor egentligen lata?

För familjer i fattigdom är denna sårande myt allt annat än sann.

Långa jobbdagar till låg lön

På grund av pandemin förlorade Frangky sitt jobb. "Nu måste jag istället hinna flera mindre jobb. Mellan klockan 7 och 11 fiskar jag. Mellan klockan 8 och 4 jobbar jag sedan i en trädgård. Men jag tjänar ändå bara runt 32 SEK per dag", säger han.

Precis som Frangky arbetar Consuelo och hennes man Orlando hårt men får lite lön för mödan. "Jag har jobbat hela mitt liv. Jag städade hus som 13-åring och när jag fyllde 18 började jag jobba i fabriker", berättar Consuelo.

Fokus på överlevnad

Olive beskriver ångesten över när ens barn gråter av hunger och väcker varandra om nätterna. "Människor i Uganda som lever i fattigdom gör inte det av lathet, tvärtom så vilar aldrig deras fokus på överlevnad. Det är svårt för någon som lever i fattigdom att planera eller spara, när det enda som uppfyller tanken är vad deras barn ska kunna äta idag".

Svårt att få jobb

När Pradeepkumar kommer hem möts han av Devakis hoppfulla leende. Men han skakar bara på huvudet: Det finns fortfarande inget arbete för honom i Sri Lanka. Sedan han lämnade jobbet på kvarnen, på grund av hälsoskäl, har han kämpat för att hitta ett nytt fast jobb. "Han gör dagarbete som brukar kunna ge tre dagars arbete i veckan. Men på grund av Covid-19 har nu även detta jobb försvunnit.", berättar Devaki.

3. Hur hamnade du i fattigdom?

Fattigdom går ofta i arv från generation till generation. Men för vissa kommer det som ett plötsligt slag från sidan.

Oväntad sjukdom

För tre år sedan började Pradeepkumars problem med lungorna och han kunde inte sluta hosta. Han fick diagnosen tuberkulos, en allvarlig lungsjukdom. Läkaren menade att sjukdomen var resultatet av hans arbetsmiljö. Hans lungor hade tagit skada efter mångårig inandning av chilipartiklar vid kryddkvarnen. "På grund av detta var han tvungen att lämna sin arbetsplats. Sedan dess har det varit svårt att skapa sig en stadig inkomst", berättar Devaki.

Avbruten skolgång

Orlando föddes in i fattigdom och uppmuntrades att börja arbeta i ung ålder för att försörja sin familj. I El Salvador jobbar 70 procent av den arbetande befolkningen utanför den formella arbetsmarknaden, precis som Orlando. Konkurrensen om jobb är stenhård. "Att inte ha haft möjlighet att gå ut skolan har påverkat mig. Min familj tyckte hellre att jag skulle arbeta än att fortsätta skolan. Därför tog jag mig bara till sjunde klass.", berättar han.

Familjestorlek

Bristen på kunskap om familjeplanering gjorde det svårt att hitta ett stadigt arbete. "Vi fick för många barn och med kort tid mellan dem. Med små barn hemma är det väldigt svårt att gå ut och försöka hitta ett jobb", säger Olive.

4. Varför har familjer som lever i fattigdom moderniteter som mobiltelefon eller tv?

När tekniska framsteg når de mest avlägsna delarna av världen, blir mobiltelefoner och tv-apparater viktiga verktyg för det dagliga livet.

Inte lyx, utan en nödvändighet

Eftersom Consuelo och Orlando inte hade råd med någon mobiltelefon, oroade de sig över hur deras arbetsgivare skulle kunna nå dem. En gåva löste problemet. "Min arbetsgivare gav mig en telefon så att han kunde få tag på mig, då det annars var svårt för henne att tala om när jag behövdes", berättar hon.

Gåvor från familj och vänner

"Min äldsta son älskar att titta på tv och går alltid över till grannens hus för att kunna göra det. En släkting till mig såg det och skänkte en gammal TV som de inte använder längre. Nu kan vi därför äntligen ta del av nyheter", säger Devaki från Sri Lanka.

Nyheter, lärande och underhållning

"Även om vi är fattiga, behöver vi också både underhållning och information, som vi kan få via TV. På grund av pandemin, behöver våra barn använda en mobiltelefon för digital undervisning, eftersom de inte kan vara på plats i skolan. Jag köpte en TV på kredit som vi betalade av under flera månader, precis som med mobiltelefonen", säger Frangky i Indonesien.

CC-ES0096000180-03-0621.jpg

5. Vad förstår inte människor om ett liv i fattigdom?

Fattigdom påverkar relationer

När en granne bjuder in Olive till en familjemedlems bröllop ler hon – på utsidan. På insidan sjunker hon sorgset ihop. Hon äger inte tillräckligt fina kläder. Att ha mat på bordet är viktigare. Men hon avskyr tanken på att hennes frånvaro kommer få henne att framstå som oförskämd. Det är dock allt för genant att förklara.

"När du känner dig märkt av fattigdom, är det lätt att isolera sig själv. Att inte vilja interagera med andra människor, eftersom du inte känner dig lika värdefull.", säger hon.

Stolthet läggs åt sidan

Orlando kommer aldrig att glömma sin första vecka grävandes igenom sophögar efter metall, plast, elektronik – allting han skulle kunna sälja vidare till återvinning. Stanken vande han sig vid, men de dömande blickarna var svårare att ignorera.

"Till en början kändes det pinsamt. Folk kom ut från sina hus, stirrade på mig och frågade varför jag rotade runt bland soporna. Många bekanta tittade snett på mig, grimaserade som att de äcklades av mig. Jag tittade ner och försökte att inte se dem, eftersom det gjorde mig illa till mods.", berättar han.

Det är svårt att föreställa sig en annan framtid

När det var som värst för Olives familj, kunde hon inte se någon utväg ur fattigdomen. Varje dag vaknade hon med en sak i tankarna – att hitta mat till sina barn.

"För någon som lever i absolut fattigdom är det ofta svårt att planera och drömma framåt, anledning är att de inte kan se något att planera för. Men för den som får stöttning och hjälp, finns en chans att ta sig ur fattigdomen", säger hon.

"Sedan vi gick med i Compassions program, mår jag bättre än tidigare. Jag kan tänka klarare, jag har något som jag får kalla mitt eget och jag kan planera för min framtid. Tidigare tänkte jag bara på att få tag i mat till min familj.

Lära sig att lita på Gud

Varje kväll samlar Orlando och Consuelo sina barn och tackar Gud för att de har fått mat. Men det har också funnits många gånger då tallrikarna stått tomma, magarna har kurrat men de har ändå bett sin tackbön. "Det är svårt att göra det, men vi vet att vi är helt och hållet beroende av Gud och vill alltid tacka honom. Consuelo instämmer: "Gud håller oss i handen och hjälper oss alltid framåt."

Familjer som lever i fattigdom känner sig ofta marginaliserade och missförstådda. Vi vill dela sanningen om deras verklighet och lyfta fram deras mod, uppoffringar och styrka. Även om dessa familjer får utstå enorma utmaningar, behöver de inte längre stå ensamma i sin kamp. Genom Compassion stöttas de av ett hängivet team på det lokala centret. Ett team som förstår deras omständigheter, eftersom de själva bor i området.

En omtänksam fadders böner och uppmuntrande brev kan hjälpa barnen att tro på sig själv och våga drömma stort. Med utbildningsstödet kan de få gå i skolan. Mentorskap och handledning hjälper dem att sätta upp mål och riktning. Näringslära och sjukvård hjälper barnen att hålla sig friska.

"Vi är hoppfulla om våra barns framtid, tack vare Compassion. Trots att fattigdomen har gett oss många motgångar och svårigheter, känner vi hopp om att vi kommer ta oss vidare ut ur fattigdomen." – säger Devaki.

Denna sida använder cookies. Läs mer