Vanligt förekommande frågor

FAQ

Var arbetar Compassion?

Compassion samarbetar med över 8400 lokala kyrkor i 27 länder över hela världen: Bangladesh, Bolivia, Brasilien, Burkina Faso, Colombia, Ecuador, El Salvador, Etiopien, Dominikanska Republiken, Ghana, Guatemala, Haiti, Honduras, Indonesien, Kenya, Malawi, Mexiko, Myanmar, Nicaragua, Peru, Filippinerna, Rwanda, Sri Lanka, Tanzania, Thailand, Togo och Uganda.

Vad utmärker Compassion?

Compassion arbetar holistiskt.

Vi är:

  • Barnfokuserade. Vi fokuserar vårt arbete utifrån ett helhetsperspektiv på barnet och dess fysiska, psykiska, andliga och ekonomiska behov.
  • Församlingsbaserade. Vi väljer att samarbeta med engagerade och troende människor i den lokala kyrkan som kan undervisa, vägleda och vara en mentor för barnen. Detta görs i samarbete med föräldrarna och människor i det lokala området.
  • Jesuscentrerade. Vi undervisar varje barn om det livsförvandlande evangeliet, utan förbehåll och på ett sätt som är relevant för barnets ålder och kultur.

Vi är fast beslutna om att hålla en hög integritet och kompetens för att bistå de barn vi hjälper. Vi åtar oss att hjälpa barn, familjer och kyrkor genom att skapa relevanta program för barnens utveckling.

Varför fokuserar Compassion på individuellt fadderskap?

Under de nära sjuttio år som Compassion jobbat med utvecklingsarbete har vi sett många metoder användas för att bryta cirkeln av fattigdom i barns liv. Samhällsutveckling är ett viktigt arbete som bekämpar fattigdomens omständigheter och det är ett viktigt komplement till vårt arbete. Vårt primära fokus ligger på det enskilda barnets utveckling. En utveckling där varje barn får upptäcka sitt unika värde och sin potential. Många av dessa barn växer upp och påverkar sitt eget samhälle i en positiv riktning.

Hur väljer Compassion ut vilka barn som skall få delta i Compassions fadderprogram?

Compassion har riktlinjer för vilka barn och familjer som ska få hjälp. Den lokala kyrkans personal är tränad i att identifiera dessa barn och familjer som har störst behov av att få hjälp. 

Hjälper Compassion enbart barn som har kristna föräldrar?

Nej. Vi hjälper de mest fattiga och utsatta barnen oavsett tro och religion. Barnen som kommer till centret har varierande etnisk och religiös bakgrund. Föräldrar eller vårdnadshavare blir informerade om att Compassion är en kristen organisation.

Vad händer om det finns fler barn i familjen?

Compassion strävar efter att nå så många familjer som möjligt. Oftast är det bara ett barn från varje familj som registreras. I särskilda fall registreras fler barn i en familj. Compassions fadderprogram hjälper hela familjen genom t.ex. hälsoundersökningar, kostrådgivning, förnödenheter, föräldrakurser och övriga aktiviteter i kyrkan.

Vad kostar ett fadderskap?

Som fadder kan du välja mellan vanligt fadderskap, 360 kr per månad, eller fadderskap plus, 420 kr per månad. När du väljer fadderskap plus går de extra 60 kronorna till projekt som till exempel bidrar till rent vatten, sanitäranläggningar, katastrofhjälp eller registrerade barn som ännu inte fått en fadder. Fadderpengen kan komma att justeras under fadderskapets gång, i så fall informerar vi dig i förväg.

Hur betalar jag för mitt fadderskap?

Vi rekommenderar att du betalar via autogiro, för det hjälper oss att hålla nere våra kostnader.

Hur länge varar mitt fadderskap?

Ditt fadderbarn är med i Compassions program tills de avslutat sin utbildning vilket brukar vara när barnet är från 18 till 22 år beroende på landet och barnets personliga omständigheter. Det händer att fadderbarn lämnar programmet tidigare. Ofta är det på grund av att familjen flyttar till en annan region där Compassion inte har något arbete.

När ditt fadderbarn lämnar programmet kommer vi informera dig om det och du kommer få bli fadder för ett annat barn. Eftersom du åtagit dig att bli fadder med Compassion Sverige så gäller ditt fadderskap tills du meddelar oss något annat. Fadderskapet har ingen bindningstid och du väljer själv hur länge du vill vara fadder. Du kan när som helst avsluta ditt fadderskap genom att ta kontakt med oss.

Kan jag skicka födelsedags- och julgåvor till mitt fadderbarn?

Om du önskar skicka en julgåva till ditt fadderbarn uppmuntrar vi att du ger till julfonden. Alla barn i Compassions program får varje år en julgåva tack vare Compassions julfond. Många Compassion-center håller också födelsedagsfiranden för fadderbarnen på centret. Om du vill att vi årligen ska dra födelsedagsgåva (200 kr) och/eller bidrag till julfonden (150 kr) från dig via Autogiro kan du kontakta oss på info@compassion.se. För att skicka en engångsgåva kan du läsa mer HÄR. Annars kan ett brev med födelsedags- eller julhälsning också vara en stor uppmuntran för fadderbarnet!

Kan jag skicka fysiska gåvor till mitt fadderbarn?

Om du önskar ge en gåva till ditt fadderbarn rekommenderar vi att skicka din gåva via Swish eller banköverföring. Beloppet går oavkortat till barnet som får hjälp av en förälder eller anställd på centret med att besöka den lokala marknaden, och tillsammans väljer de en gåva som barnet önskar sig eller behöver allra mest. Detta är ett bra sätt att stödja den lokala ekonomin där ditt fadderbarn bor, och hjälper också Compassion med att bespara tid och resurser. 

Var hittar jag mitt faddernummer?

Ditt faddernummer består av åtta siffror. Du hittar ditt faddernummer högst upp till vänster i breven från ditt fadderbarn. Har du problem med att hitta numret så hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Får jag ha kontakt med mitt fadderbarn utanför Compassion?

All kommunikation mellan dig och ditt fadderbarn sker endast via Compassions brevskrivning och inte via sociala medier, så att vi på Compassion kan ta ansvar för kommunikationen och därmed säkra en trygg kontakt med barnen. Om du kontaktas av ditt fadderbarn utanför vår korrespondens, till exempel via telefon, e- post, Facebook, Twitter etc., så svara inte. Meddela oss om detta sker genom att ringa 08– 23 62 00 eller maila till info@compassion.se.

Vad händer om jag avslutar mitt fadderskap?

Om du beslutar dig för att avsluta ditt fadderskap så gör vi allt för att hitta en ny fadder så fort som möjligt till barnet. Det är viktigt att du kontaktar fadderservice vid avslut av fadderskap.

Denna sida använder cookies. Läs mer