Vad kan jag skriva till mitt fadderbarn?

Dina brev gör skillnad i ditt fadderbarns liv.

Vi får ofta frågor om vad man kan skriva, eller bör undvika att skriva, i brevet till sitt fadderbarn. Brevet till ditt fadderbarn behöver inte vara ett långt brev – endast en kort hälsning kan vara en stor uppmuntran för ditt fadderbarn. Men om du vill berätta mer om dig själv men inte vet var du ska börja, har vi sammanställt 5 tips på vad du kan skriva i dina brev.

Här är 5 tips om ämnen du kan skriva om

1. Din familj

Dela det som du är bekväm med att dela med ditt fadderbarn och som är lämpligt för barnets ålder.

Berätta om dina barn, dina föräldrar, syskon och så vidare. Berätta historier om dina familjemedlemmar eller vänner och berätta för ditt fadderbarn varför du är tacksam för dem. Våra husdjur är ofta också en del av familjen. Du kan dela foton av dina husdjur, saker de gillar att göra och dina bästa minnen med dem.

På samma sätt som du skulle vilja veta mer om ditt fadderbarn och deras familj, så uppskattar fadderbarnen att få veta mer om sin fadder och deras familj!

2. Landet, staden eller samhället där du bor

Dela pedagogisk och intressant information om platsen du bor. Var beskrivande och bifoga bilder om du har möjlighet. Berätta för ditt fadderbarn hur du firar jul eller vad påsken betyder för din familj. Dela dina minnen av till exempel midsommar och varför du firar det i ditt land.

3. Din vardag

Ditt fadderbarn kommer säkert att vilja veta mer om ditt arbete, eller skolan du går på och vad du gillar att göra på fritiden. Ni kanske till och med har några gemensamma intressen! Fadderbarnen uppskattar också verkligen att få bilder från sin fadder. Välj dina bilder med omsorg, men skicka dem gärna ofta! Det ger fadderbarnen oerhört mycket glädje att ta del av sin fadders liv genom en bild. Eller har du till exempel ett favoritminne från när du var barn, eller har du en favoritbibelvers? Dela det med ditt fadderbarn och låt dem veta varför det betyder mycket för dig.

4. Uppmuntran

Det kan kännas som att det inte gör någon större skillnad, men det gör det! Din uppmuntran kan ge hopp, självkänsla och få ditt fadderbarn att känna sig värdefull.

Kan du minnas en person som gav dig uppmuntran och hopp när du behövde det som mest? Du kan vara den personen för ditt fadderbarn! Dina brev kan verkligen göra skillnad i ett barns liv.

5. Ställ frågor

Du kanske inte alltid får svar på dina frågor, men de visar ditt fadderbarn att du verkligen vill veta mer om henne eller honom. Du kan fråga ditt fadderbarn om allt som vi har nämnt här ovan, eller något annat som du skulle vilja veta om dem.

Även om vi ofta vill dela så mycket som möjligt med våra fadderbarn, finns det några ämnen som du bör undvika i dina brev, eftersom de kan anses olämpliga i andra kulturer:

1. Pengar

Nämn inte pengar i brevet till ditt fadderbarn. Att prata om pengar ger inte barnen glädje, utan kan i stället leda till frustration och missförstånd hos fadderbarnet eller deras familj.

2. Mat

Har du någonsin tänkt på vad ditt fadderbarn äter för mat? Definitivt inte samma maträtter, mängder eller olika typer av mat som du äter. Om du vill skriva om mat, beskriv gärna vad det är för mat eller traditionerna kring det, istället för att beskriva hur mycket, hur ofta eller vilka restauranger du äter på.

3. Ditt hem eller dina tillhörigheter

Du får gärna berätta om minnen från ditt hem, men utan att nämna själva huset. Nämn inte hur stort ditt hem är, eller om du har en bil (eller flera). Skriv eftertänksamt när du berättar om saker du äger.

4. Olämpliga bilder

Undvik att dela bilder som kan upplevas som olämpliga, och kom ihåg att ditt fadderbarn bor i ett helt annat land med en annan kultur. Till exempel kan ett familjefoto på stranden upplevas som helt normalt här, men i vissa kulturer kan det upplevas som chockerande att få ett foto på människor i baddräkter.

Undvik också att skicka bilder som kan framhäva de ekonomiska skillnaderna mellan dig och ditt fadderbarn (som tillhörigheter; huset och hemmet, bilar etc.).

Använd ditt bästa omdöme och är du osäker är du alltid välkommen att ringa och fråga oss.

Det allra bästa med brevskrivningen är att det kan göra skillnad i ditt fadderbarns liv, så fortsätt gärna skriva!

Denna sida använder cookies. Läs mer