Pastor Preecha

20 maj 2023

Pastor Preecha har japanskt och Thailändskt påbrå, men växte upp i Thailand. När han var i tjugoårsåldern studerade han på bibelskola i Japan. Efter att han studerat färdigt flyttade han tillbaka hem till området Kanchanaburi i Thailand.

CC-TH0650-06-2302.jpg

Pastor Preecha med barnen.

Kanchanaburi är känt för sin historia från andra världskriget och ligger nära gränsen till Myanmar. Länge valde många familjer att lämna och flytta till de större städerna för att få chansen till ett bättre liv. De som stannade levde ett hårt liv och frustrationen gick ofta ut över barnen.

“ Runt omkring kyrkområdet kunde jag höra föräldrar skälla ut sina barn, jag såg små barn gråta och bli vanvårdade. De gick ofta utan kläder. Jag kände att det var min kallelse, min passion att hjälpa dem.” säger Preecha.

På sena 90-talet tänkte Preecha hyra en byggnad för att själv starta upp ett hjälparbete för barnen. Han hörde från hyresvärden att byggnaden tidigare hade hyrts av Compassion. Preecha blev nyfiken och bestämde sig för att boka ett möte med representanterna för Compassion Thailand. Han ville lära sig hur han bäst kunde hjälpa barnen och om Compassion ville vara med i arbetet. 

1999 började Preechas kyrka Mueang Kanchanburi sitt samarbete med Compassion. Med hjälp av Compassions fadderbarnsprogram blev kyrkan också en uppskattad och accepterad del av samhället. 

“Utan Compassion så skulle vi inte kunna jobba på det sättet vi gör i samhället idag” säger Preecha. 

CC-TH0650-01-2302.jpg

Kyrkobyggnaden där barnen hade sina klasser.

Preecha började arbeta som direktör på centret. Hans roll var att registrera barnen i programmet, göra hembesök och driva den holistiska barnomsorgen som han lärt sig av Compassion. Sakta men säkert började barnens liv att förändras. Familjer lärde sig vikten av sjukvårdsbesök och utbildning. Arbetet med barnen gjorde att kyrkan växte. 

“ Vi har sett många barn växa upp här. De har lyckats med sin utbildning och kan ta hand om sig själva. Vissa har till och med kommit tillbaka hit och jobbar för oss” 

Preechas engagemang började att sträcka sig längre och längre när han såg hur stor förändring arbetet bidrog till. 

CC-TH0650-15-2302.jpg

Thailand gränsar mot tre länder andra länder och familjer som kommer därifrån kallas migranter. De bor ofta i egna byar längs gränserna. Föräldrarna jobbar långa dagar när de försöker bygga ett nytt liv i Thailand, barnen blir ofta bortglömda och tyvärr vanvårdade. Preecha ville göra något för dem. Han började med att starta ett litet program som besökte byarna varje söndag.

“Varje söndag när vi kom på besök så sprang barnen mot vår bil för att hälsa oss välkomna. Det var en så stor uppmuntran för mig när jag kände mig trött.” 

Många av barnen hade inte möjlighet att gå i skolan i Thailand eftersom de saknade nödvändiga dokument. 

CC-TH0650-09-2302.jpg

“När vi undervisade dem var de så glada att få lära sig. Gud utmanade oss att starta en skola så att de fick möjlighet att få lära sig mer än bara en dag i veckan”.  

2006 öppnades en skola för barnen i det lilla samhället Baan Santoh. Där fick barnen möjlighet att lära sig grundläggande saker, som hur man tar hand om sin hygien och vad som är okej i relation till andra och inte, de fick också lära sig hur de kan skydda sig själva. 

CC-TH0650-16-2302.jpg

Barn i kyrkan under gudstjänsten.

Idag är Preecha pastor i sin kyrka på heltid. Med sitt stora hjärta gör han allt för att möta barnens behov i samhället. 

“Vi arbetar fortfarande med Compassion för att nå barnen längs gränsen. Jag är tacksam för alla som tjänar Gud genom att hjälpa barn i nöd. Jag ber att de barnen ska få lika stora möjligheter som barnen här på centret.” 

Denna sida använder cookies. Läs mer