Racheal

15 maj 2023

15-åriga Racheal bor tillsammans med sin mormor och morfar, hennes mamma lämnade henne hos dem när hon bara var 1,5 år gammal. Familjen bodde i ett trångt och nedgånget hus, varje gång det regnade läckte det in. Racheal, som deltar i Compassions program i Uganda, bestämde sig för att hjälpa sin familj.

CC-UG024300273-08-2301..jpg

Rachel med sina morföräldrar.

“ Lycka kommer inte från det vi får utan från det vi ger” det kända citatet från författaren Ben Carson beskriver historien om 15-åriga Racheal bra. Hon har osjälviskt valt att spara pengar som hon fått av sin fadder för att göra livet bättre för sin familj i det långa loppet.

CC-UG024300273-10-2301..jpg

Rachel med sin mormor.

I byn Nyarubungo sticker ett hus ut bland de andra, det är nytt. Det nya huset tillhör Racheal och hennes familj. Huset har ett blått tak och det luktar fortfarande ny cement. Framför huset är fruktträd planterade som ger skugga under dagens brännande hetta. Racheals mormor Mary visar stolt upp sitt nya hus

CC-UG024300273-05-2301..jpg

'Racheal med sina morföräldrar och kusiner framför deras nya hus.

"Välkommen till vårt nya hem!" säger hon glatt. 

Deras gamla hus var alldeles för litet för en familj på åtta- morföräldrarna tar också hand om Racheals kusiner. I det nya huset finns det plats för alla. 

"Jag ville ha ett nytt hem, ett hem där vi inte behövde trängas och oroa oss över att det läckte in genom taket på våra saker," berättar Racheal. 

Genom gåvorna hon fått av sin fadder kunde hon samla ihop tillräckligt med pengar för att bygga det nya huset. Det är ovanligt att barn väljer att investera sina pengar i något större men Racheal ville att gåvorna skulle välsigna fler än henne själv. För de första pengarna hon fick av sin fadder köpte hon en get.

CC-UG024300273-09-2301..jpg

"Jag visste att hon gjorde rätt val," säger Mary, geten kommer att hjälpa henne att försörja sig även i framtiden. 

Racheal och hennes familj är så tacksamma över all hjälp de fått av Compassion och deras fadder. Förutom sitt nya hus och geten har de även kunnat köpa en bit land. Där planerar de att plantera Cassava träd i framtiden.

"Mitt råd till alla unga är att om någon föreslår att du använder dina pengar för att köpa något användbart, säg inte nej. Det kommer hjälpa dig mer än om du slösar bort pengarna på något onödigt," säger Racheal. 

Idag sparar hon alla pengar hon får på banken för att skapa en tryggare framtid för sig själv och sina nära.

Denna sida använder cookies. Läs mer