Var modig

20 oktober 2020

Video

Barn som 8-åriga Shaniz är inte pandemins ansikten utåt, men experter säger att det är de som blir pandemins största offer.

Kosovo

Åtta år gamla Shaniz bor i ”Kosovo”, ett distrikt i Mathare, Kenya som är så farligt att det fick sitt namn efter det krigshärjade europeiska området med samma namn. Sedan COVID-19 lamslog Kenya så har Shaniz familj balanserat på en knivsudd; en orolig, skrämmande tillvaro mellan att överleva och att falla fritt ner i ännu djupare fattigdom.

"Coronaviruset är som en leopard", säger Shaniz. "Det är väldigt farligt. Den vet hur man förföljer bytet och kan orsaka allvarliga skador eller till och med döden.”
I Kenyas Mathare slum lugnar Shaniz sin nallebjörn. "Jag vet att du älskar frukost, men mamma säger att middagen är viktigare nu", säger hon. "Och vi har klarat oss tidigare så vi kommer att klara oss nu med."

De fysiska distanserings- och karantänåtgärder som antagits för att begränsa virusets spridning har minskat försörjningen för miljoner hushåll. Shaniz mamma, Anne, arbetar vanligtvis i en butik på marknaden. Sedan hennes man dog för sex år sedan har hennes tonåriga barn Veronica och Kelvin och yngsta dotter Shaniz varit beroende av hennes inkomst. När Mathare sattes under karantänbegränsningar kunde hon som ensamstående mor inte arbeta - vilket innebar att hennes barn inte fick mat på bordet.

"Jag var tvungen att låna pengar till mat och hyra och försätta mig i skuld", säger Anne. ”Osäkerheten om var nästa mål mat ska komma ifrån och hur nästa hyra ska betalas tar hårt på mig mentalt. Jag lever i ständig rädsla. ”

Det är många barn som väntar på en fadder i dessa utmanande tider. Du kan inte förändra hela världen. Men du kan förändra hela världen för ett barn. Bli fadder.

Se fler inspirerande videos

Uppdatering från Haiti

21 mars 2024 Video

Som du säkert har hört så har den politiska oron och ekonomiska instabiliteten på Haiti lett till en kris där kriminella gäng strävar efter att ta kontroll över landet genom våld.

Lorega

31 januari 2024 Video

Lorega, ett samhälle på Cebu i Filippinerna, förknippades endast med mörker. Angelica bodde i Lorega. Hon levde ett liv i brottslighet och fattigdom. 

Olive

5 december 2023 Video

Olive bodde i krigshärjade Uganda på 1980-talet. Hon växte upp i rädsla när soldater brände ner hus till grunden vareviga dag. Möjligheten att hon skulle bli bortförd för att bli barnsoldat var överhängande. Men sedan hände något som skulle förändra hennes liv för alltid. Detta är hennes historia.

Denna sida använder cookies. Läs mer