Vision

20 april 2023

När Vision var 16 månader dog hennes mamma efter att ha varit sjuk en längre tid. Det gjorde att Vision och hennes två äldre bröder blev tvungna att flytta till sin moster Maria. Maria hade redan tre egna barn att försörja och med tre munnar till att mätta blev livet för svårt, plötsligt lämnade hon familjen.

CC-MW0112-A Sister's Love-26-2301.jpeg

Maria med Vision, Visions bröder Francis (11 år), Samuel (10 år), och 3 av Marias biologiska barn.

Vision, hennes två syskon och tre kusiner bor i ett ler-murat hus i en liten by i Malawi. Innan barnen fick hjälp av den lokala kyrkan läckte det in vatten genom husets glesa halmtak.

Vision har haft en tuff start i livet. När hennes mamma blev sjuk skrevs hon in i Compassions hjälpprogram i Malawi. Efter att hennes mamma gått bort flyttade hon tillsammans med sina bröder till sin moster Maria. När personal från det lokala Compassion centret gjorde ett hembesök i Visions nya hem upptäcktes det att Maria hade lämnat Vision och de andra barnen ensamma, ingen visste var hon hade tagit vägen. 

CC-MW0112-A Sister's Love-10-2301.jpeg

Dorcas 12 år.

Det äldsta barnet, Dorcas 12 år, blev tvungen att ta rollen som familjens försörjare och kunde inte längre gå till skolan. 

"Om jag går till skolan, vem ska då ta hand om Vision? Jag måste se till att de andra barnen hittar mat när de kommer hem från skolan också, berättade Dorcas."

CC-MW0112-A Sister's Love-25-2301.jpeg

Dorcas med Vision, Francis, Samuel och deras 51-åriga mormor.

För att få tag i mat gick Dorcas till grannar och bad om hjälp. Vissa dagar fick barnen bara ett mål om dagen, andra dagar fick de ingen mat och sov på tomma magar. Dorcas blev familjens trygga hamn trots sin låga ålder, de yngre barnen samlades hoppfullt runt henne när hon förberedde en sen lunch bestående av små fiskar. 

Den lokala kyrkan, där Vision var inskriven i Compassion programmet, tog tag i situationen. Barnen fick hjälp av “ Highly vulnerabe children's fund" och genom den kunde deras grundläggande behov säkerställas. Kyrkan letade också efter andra släktingar som skulle kunna ta hand om barnen. Men lika plötsligt som hon försvann kom Maria tillbaka. 

CC-MW0112-A Sister's Love-18-2301.jpeg

Maria med Vision

Hon stannade inte länge och denna gången tog hon med sig Vision. För att kunna hålla kontakten med resten av familjen lämnade hon sitt telefonnummer till Dorcas, som var rädd att Vision skulle fara illa när hon var ensam med Maria. 

CC-MW0112-A Sister's Love-14-2301.jpeg

Maria med socialsekreterare

Ett par månader senare återvände Maria med Vision. Denna gången hann socialtjänsten träffa Maria för att fråga varför hon reste iväg. 

"Livet är svårt, jag har sex barn att ta hand om. Jag har ingen stadig inkomst och inga möjligheter att skaffa ett ordentligt jobb, berättade hon."

CC-MW0112-A Sister's Love-12-2301.jpeg

Genom kyrkan som Compassion samarbetar med i Malawi har Maria fått tillgång till samtalsstöd. Deras långsiktiga plan är att hjälpa henne att hitta en sysselsättning som ger henne en inkomst, det skulle göra att Dorcas tryggt kan fortsätta att gå till skolan. Med hjälp av Compassion hoppas kyrkan kunna ge Vision och hennes familj ett bättre liv. 

Denna sida använder cookies. Läs mer