Ecuador

Ecuador ligger nordväst om Sydamerika vid ekvatorn. Anderna sträcker sig genom landet i två parallella bergskedjor och delar landet i tre zoner. Klimatet i låglandet är varmt och fuktigt medan höglandet är tempererat. Öster om landet finns tropiska regnskogar och floddalar.

En stor del av befolkningen i Ecuador bor i stadsområden och majoriteten är mestiser. Resten av befolkningen består av urfolk, afro-ecuadorier, Montubios och vita. Det officiella talade språket är spanska men en stor del av ursprungsbefolkningen talar quecha (inka-språket) och utövar traditionella religioner.

1532 invaderades Ecuador av spanska erövrare under ledning av Pizarro. Landet vann självständighet 1830 och är nu en av kontinentens mer stabila demokratier. 1972 accelererade oljeexporten vilket ledde till högre inflation och ett större gap mellan rika och fattiga. Med nedgången i oljeproduktionen har Ecuador fokuserat på turism och gruvdrift. Under 1990-talet försökte man genomföra sociala reformer och ändra styrelseskicket men dessa åtgärder saknade folkets stöd. En gränstvist med Peru ledde till stridigheter 1995. En vapenvila undertecknades, men spänningarna kvarstår mellan länderna.

Denna sida använder cookies. Läs mer