Ghana

Republiken Ghana är ett kustland i västra Afrika med ett tropiskt klimat. Förr i tiden kallades Ghana för Guldkusten på grund av sina naturresurser som guld, diamanter och gummi. Trots att landet är rikt på resurser lever cirka 45 procent av Ghanas befolkning i svår fattigdom vilket innebär mindre än 10 kronor per dag.

De flesta av Ghanas mer än 21 miljoner människor bor i städer. Cirka 98 procent av landets befolkning är afrikansk, fördelad på sex stora stammar. Men landet är översvämmat av flyktingar från dess grannar, krigshärjade Elfenbenskusten, Liberia, Sierra Leone och Togo. 64 procent av landets befolkning är kristna, 16 procent är muslimer och 21 procent följer inhemska trosuppfattningar. Engelska är det officiella språket men vissa människor talar inhemska afrikanska språk som Akan, Moshi-Dagomba, Ewe och Ga.

Även om Ghana var det första brittiska kolonialandet i Afrika som fick sitt oberoende så har landet plågas av politiskt våld sedan det bildades 1957. Mellan 1957 och 1979 hade landet en serie blodiga kupper. Slutligen antogs en ny konstitution år 1992 som inrättade en flerpartiregering som kvarstår i dag.

Denna sida använder cookies. Läs mer