Avsnitt 11 - Fredrik Lignell

Mattias Martinson möter Fredrik Lignell - Förkunnare, författare, pianist, retreatledare och resepredikant. Min vän Fredrik Lignell är en kärleksfull och klok sanningssägare och en inbiten fantast av både jazz och chips. Han gav ut den högt uppskattade boken ”Bottenkänning – Guds långsamma svar på livets djävulskap” år 2017 och hösten 2020 kommer den nya boken ”Fräls oss från ondo”. Fredrik jobbar som pastor i Ryttargårdskyrkan Linköping och reser som föreläsare i hela landet. I dagens podd får vi höra lite om hans och familjens livsresa, svårigheter och svärta, men också livslust, ljus och en hel massa hopp, humor, härliga berättelser och några referenser till underbar musik. Nedan kan du välja att lyssna här på sidan eller via den plattform du föredrar. Här finns också länkar och annat intressant som berör dagens avsnitt.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

På en karokekväll med goda vänner så skulle Fredrik välja att sjunga Elton John´s Goodbye Yellow Brick Road.

Fredrik är född 9 juli 1968 och uppvuxen i Gbg, Västra Frölunda och därifrån gick flytten sedan till Skepplanda.

Han började i barnkör som hade sina läger på Åhs stiftsgård, där Fredrik upplevde atmosfären så god så han trodde att Gud bodde på Åh.

Via musiken finner han vänner i frikyrkan där han spelar piano i olika konstellationer. Bla med musikproducenten Paul Biktor Börjesson.

Via Musikcafe Avenyn som var ett välkänt kristet Cafe i Gbg, hamnade han på Teen Challenge Bibelskola på Moholm.

Bröllopsfotot på Fredrik och Sussie med chips och Cola är legendariskt, och tillsammans har dom barnen Emil och Jonna.

Efter detta blir jag lite personlig och berättar för er om Compassions arbete: idag vill jag använda en av de frågorna som folk ofta ställt till oss nämligen; Varför fokuserar vi just på barn? Det finns ju så många olika behov i vår värld…

Förvisso finns det många behov, men: Det är människor som förändrar samhällen. Och barnen är vår framtid. Verklig och varaktig förvandling och förändring i ett samhälle sker när barn växer upp med god hälsa, får lära sig att läsa och skriva, utvecklar en bra självkänsla och kan samarbeta med andra. Det är precis vad Compassion faktiskt hjälper till med.

Kommer ni ihåg Whitneys sång på 80 talet?

I believe the children are our are future

Teach them well and let them lead the way

Show them all the beauty they possess inside

Give them a sense of pride to make it easier

Let the children's laughter remind us how we used to be…”

Det här är ju i en mening en kliché som vi ler lite åt. En smörig sång som inte säger så mycket om verkligheten. Men lyssna noga nu; Vi har sett denna förändring och förvandling, där barn gått från hopplöshet till hoppfullhet, från trasigheter till tillit och från tillit till tro. Så delar av den där låten är faktiskt vår synliga verklighet. Förvandlade liv.

På alla våra Compassion center runt om i de 25 länder där vi arbetar lär sig barnen att de är älskade och de börjar sakta tro på sin samtid och hoppas på en meningsfull framtid när de inser att Gud vill använda dem, för att hjälpa andra. Det är dessa barn som vi sedan får se växa upp och blir kloka ledare och ofta drivs de av en massa kärlek och en stark vilja att ge vidare av det dom själva fått del av.

Det är här du kommer in.

Det du ger, kan hjälpa dem väcka liv i den verklighet som dessa barn kanske slutat hoppas på, du kan få vara med och lyfta det hopp som rasat och tända den eld som slocknat. Någonstans i ett av dessa länder finns en medmänniska som behöver just din konkreta hjälp.

Välj att bli fadder till ett barn. För 310 kronor i månaden är du med och aktivt bekämpar fattigdomen i världen. All info finner du här.

Vill du istället Swisha en gåva? Corona slår just nu hårt mot utvecklingsländerna där vi arbetar och du kan hjälpa till genom att Swisha till Compassion på 90 0364 1.

Fredrik jobbar som pastor i Ryttargårdskyrkan Linköping och det finns massor av god undervisning från kyrkan på Itunes.

Esbjörn Svensson Trio är kanske världens bästa jazztrio. Deras skivor behöver inhandlas, men en grym platta finns här.

Sedan börjar Fredrik berätta om allt det svåra (och fina) som gjort att han skrev boken ”Bottenkänning – Guds långsamma svar på livets djävulskap” som är utgiven på Markus förlag.

Fredrik jobbar på en ny bok som skall heta ” fräls oss ifrån ondo” och han skriver tillsammans med Helena Västberg som är legitimerad psykoterapeut. Den är planerad att komma ut i oktober 2020. Vi hoppas att den här länken skall nå fram när boken väl är ute.

Fredrik finns på Facebook och twitter.

Vill du läsa mer om Fredriks story så kan du göra det här.

Stort tack Fredrik för att du tog dig tid att vara med i Martinson Möter, vi hoppas det kan bli snart igen när den nya spännande och viktiga boken kommit ut!

Allt gott till er var och en nu, i Jesu namn. Amen.

Denna sida använder cookies. Läs mer