Avsnitt 13 - Daniel Röjås

Mattias Martinson möter Daniel Röjås - pastor i Centrumkyrkan i Boxholm (Equmeniakyrkan) och i Mjölby Pingstkyrka. Han älskar undervisning och brinner för att kommunicera evangeliet om Jesus så att det når fram och berör. Med sin underbara bok ”Helt liv” (utgiven på David Media 2019) har han satt fingret på frågorna om tron och tillbedjan i tiden och lotsar oss tryggt, klokt och modigt mot ett helare liv i en trasig tid.

Nedan kan du välja att lyssna här på sidan eller via den plattform du föredrar. Här finns också länkar och annat intressant som berör dagens avsnitt.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

Daniel delar sin tjänst mellan församlingarna i Boxholm och Mjölby och reser även runt om i Sverige i den mån han hinner. Han är gift med Tine som är sångerska och sångpedagog och pappa till Noah och Theo.

Daniel drömde som barn om att bli fotbollsproffs och erkänner att han till sina motståndare råkat säga: ”Stäng igen vällingluckan och spela boll istället”.

Om du kunde välja att göra vadsomhelst, vart som helst, ett helt dygn, var skulle vi då hitta dig? Svaret är Madison Square Garden med Eric Clapton. En konsert som behöver avnjutas högupplöst, men ett lågupplöst smakprov finns här.

Vad skulle bli ditt val av sång på en Karaokenatt med idel trygga vänner? Svaret blev enkelt; I wont back down, Tom Petty and the Heartbreakers 1989. Daniel hörde Tom och bandet live i Globen 2012.

Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Eugene Petersen - pastor, teolog, författare och Bibelexpert, Eric ”Mr Slowhand” Clapton - legend, Bengt Johansson - artist och psalmförfattare, Fredrik Lignell - bästa kompis, pastor och författare.

Om du kunde tillbringa en dag i någon annans skor, vem skulle de vara? Varför? Svaret: Mark Knopfler

I den kommande filmen om ditt liv, vem skulle du önska spelade dig? Svaret: Elijah Wood

Daniel är född 27 Juli 1973 och växte upp i Missionsförsamlingen och på ett väckelsemöte i 13 års ålder mötte han Jesus, Carl Olof Hultby och Niklas Piensoho.

Nu är det dags att för mig att bli lite personlig med er igen och ni som lyssnat på podden vet vad som ligger nära mitt hjärta. Fadderbarnsorganisationen Compassion befriar 2,1 miljoner barn från fattigdom i 25 länder. De gör detta genom en-till-en-fadderskap där man blir fadder till ett specifikt barn som man hjälper både ekonomiskt och om man vill genom digitala brev. Du ser till att ditt fadderbarn får skolgång, mat, kläder och hälsokontroller samt sjukvård.

Fattigdom handlar så mycket om ett andligt mörker, där man tappar tron på att förändring är möjlig. Dina gåvor och ditt engagemang visar på att det finns hopp och att det är möjligt att förändra en till synes hopplös situation. Inte bara för ditt fadderbarn utan för hela familjen. Och när familjer förvandlas så förvandlas samhällen. Vår familj har två fadderbarn i Etiopien som heter Tamirat och Saron, en kille och en tjej. Tamirat är 14 och Saron år 10.

Jag tror på långsiktigt engagemang för att skapa hållbar förändring i dessa barns liv. Du kan vara fadder till ett barn från 1 års ålder ända upp till 22 år. Det är lång tid!

Jag har stort förtroende för Compassion, de har gjort detta i nästan 70 år och vet vad de gör. Genom samarbetet med de lokala kyrkorna och noggrann uppföljning så litar jag på att de barn som behöver hjälpen allra mest är de som får det. Inte minst i dessa Corona-tider så behöver dessa barn ännu mer hjälp. Jag hoppas och tror att fler vill vara med och rädda liv. Vill du bli fadder nu? Det kan du bli här.

Mellan åren 96-99 jobbar Daniel som ungdomspastor i Missionskyrkan Sävedalen och där träffar han Tine och 30 Sept 2000 står det stort bröllop.

Daniel blir tilldelad Frank Mangs stipendiet.

Efter detta blev den några års studier i Örebro på ALT. Från Örebro gick flyttlasset till Linköping och tjänst i Ryttargårdskyrkan 2002-2008.

Därefter blev han föreståndare i Pingstkyrkan Tyresö Stockholm 2008-2014.

Daniel har tillsammans med Fredrik Lignell skapat den viktiga konferensen Förkunnaren och förkunnelsen och dom kommer igen 2021…

Som en utåtriktad evangelisationssatsning får han kontakt med och skapar en kväll (som blir flera kvällar) med gitarrvirtuosen Janne Schaffer och så småningom också filmskaparen och legenden Lasse Åberg.

Daniel har arrangerat flera stora galor för de fattigaste av dom fattiga och han håller här ett lysande brandtal för att göra både stora och små hjälpinsatser.

Hösten 2019 gav Daniel ut sin innerliga, kortfattade och lysande bok ”Helt liv” på David Media och den behöver ni alla köpa hem och läsa. Använd den gärna som studiegruppsunderlag i husgrupper och smågrupper.

Sedan blir Daniel (för första gången) lite tyst och till och med tårögd när jag högläser ut hans mammas dagbok (Jag fick tillåtelse att läsa detta av Daniel syster eftersom deras mamma gått bort.) Detta är saxat från den 14/11 1977: ”Daniel är ju 4 år nu och en riktig storebror, ett energiknippe som fortsätter att vara morgonpigg och kvällstrött. Han är mycket ensam ute och leker med sina kamrater. Han lär sig "fula" ord och det gör ont i mig förstås men han börjar också att veta en del om livet-döden-kärlek-krig-pengar-snälla och dumma. Inte är han särskilt lydig.”  När Daniel såg ett flygplan som på den ljusblå himlen tycktes flyga sakta upp sa han: Titta mamma där flyger Jesus till himlen med dom som blitt för gamla.

I årskurs 8 upplevdes Daniel som lite stökig av sin bildlärare och vid en flytt till en ny skola skickade bildläraren med ett brev till nästkommande bildlärare om Daniels beteende. Nya bildläraren sa när han läste brevet: Sånt här gör vi så här med (och så rev han sönder brevet i två delar) Daniel höjde sitt betyg i bild från en etta till en fyra.

Här vaknar evangelisten till och Daniel börjar predika vackert från Kolosserbrevet 2:13-14 ”Ni var döda genom era överträdelser och er oomskurna natur, men också er har han gjort levande med Kristus. Han har förlåtit oss alla överträdelser och utplånat skuldebrevet som vittnade mot oss med sina krav. Det tog han bort genom att spika fast det på korset.”

Daniel blir så gasad över Guds godhet så han fortsätter in i Romarbrevet 5:8 ”Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.”

Stort tack min gode, dyre vän Daniel för att du avsatte din tid till att vara med i Martinson Möter, vi hoppas verkligen det kan bli snart igen!

Allt gott till er var och en nu, i Jesu namn. Amen.

Mattias Martinson

Denna sida använder cookies. Läs mer