Avsnitt 14 - Roland Utbult

Mattias Martinson möter Roland Utbult - en röst som sjungit för oss i snart 50 år. I somras vann han Fyrljuspriset och här följer juryns motivering; ”Ett livslångt låtskrivande har gjort honom till en folkkär artist. Ända sedan 70-talets början har han hamrat på sin spik, att sjunga Jesus-sånger som genremässigt förenar melodiös popmusik med frikyrklig allsångstradition. Många av hans sånger har hög igenkänningsfaktor och de har visat sig bära sitt budskap på ett trovärdigt sätt i såväl konsert - som gudstjänstsammanhang. Det har blivit åtskilliga skivor genom åren, den senaste så sent som i sommar, och hans musik har berört och styrkt tusentals människor.”

Nedan kan du välja att lyssna här på sidan eller via den plattform du föredrar. Här finns också länkar och annat intressant som berör dagens avsnitt.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde välja att göra vadsomhelst, vart som helst, ett helt dygn, vart skulle vi då hitta dig? Hemma hos Jerry Lee Lewis.

2. Har du någon för allmänheten dold talang? Som ung kallades Roland för ”Nacka” efter fotbollslegenden Nacka Skoglund.

3. Vad var det värsta jobbet/sommarjobbet du någonsin har haft? = Sommarjobbet med latrinkärlen på Öckerö.

4. Om du omedelbart skulle kunna bli en expert på något, vad skulle det vara? Roland skulle vilja finna botemedlet på Coronaviruset.

5. Om du kunde gå med i någon tidigare eller nuvarande popband, vilka hade du valt? Roland skulle vilja sätta ihop ett band med medlemmarna; Billy Joel, Van Morrison och Carole King.

6. Har du något favoritminnen från barndomen/tonåren som du kan dela med oss? Den första stora milstolpen för Roland var när han kom till tro som artonåring.

7. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt 18-åriga jag? ”Var ärlig och sann mot dig själv.”

8. Kan du minnas den första konserten du var på? Största, kanske inte publikmängd utan musikalisk upplevelse? En strålande konsert med Carole King i Hyde Park 2016.

9. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Under, tecken, mirakel? Roland har själv fått vara med och se övernaturliga under, ben som växt ut osv… Men nu förtiden avslutar han varje dag med att räkna dagens alla små mirakler som sker i vardagen.

På Rolands egen hemsida finns referenser till alla skivor han gett ut och många skivor går fortfarande att beställa. Första bandet hette TGC – ”True Gospel Creation.” Här nämner vi bandkollegor som Danne Gansmoe (senare Jerusalem, Salt m.m.) och Lars Åke Larsson som 2018 kom ut med en ny platta tillsammans med Roland Stahre.

Roland är född den 24 Maj 1951 och yngst av åtta syskon, han tvillingbror heter Göran. Hans första bil var en DKV och passagerarstolen var en drickaback. Första singeln hette “Walking up to Jesus” och den kom ut 1973, andra singeln var ”Visst är det värt att leva” 1973 på skivbolaget Signatur. Efter detta blev Roland musiklärare i Uddevalla och en kväll gick han på en konsert med Jan Sparring i Folkets Park Uddevalla och där träffade han Marianne som senare blev hans fru. Dom fick sönerna Marcus, Carl som båda är musiker.

Sedan refererar jag till den fullständigt lysande plattan ”Du är musiken” 1979.

Roland fick titeln; Discokungen. Den plattan håller vansinnigt bra ännu.

Efter detta pratar jag frimodigt om Compassion igen. I början på 1950-talet flög en evangelist vid namn Everett Swanson från Chicago till Korea (nuvarande Sydkorea) för att predika, sjunga och spela för de amerikanska trupperna. Väl där så kom Everett i kontakt med hundratals föräldralösa barn. Han blev djupt besvärad över hur många barn som mist sina föräldrar i kriget och som nu levde på gatan och var helt övergivna av samhället.

En morgon såg han några renhållningsarbetare samla upp högar av någonting som Everett trodde var klädtrasor i en lastbil. Han gick nyfiket fram till lastbilen för att kunna se på närmare håll och blev helt förskräckt då han såg att "högarna" inte bara var klädtrasor utan det var också stelfrusna små kroppar. Barn som dött på gatan under natten.

Förskräckt och förfärad åkte han hem till USA med denna info, men väl hemma så började människor ge honom gåvor för att hjälpa de barn som behövde hjälpen allra mest. Detta blev starten på ett unikt program som möjliggjorde för människor i väst att förse dessa koreanska barn med mat, kläder, logi, bibelundervisning och medicinsk hjälp. Compassion såg dagens ljus 1952 och på tio är understödde Everett´s arbete 108 barnhem och nu finns vi i 25 länder där vi samarbete med 8 000 lokala kyrkor och idag hjälper vi idag över 2,1 miljoner fadderbarn.

Vill du bli en fadder till ett barn i compassions arbete? Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort, för 310 kronor i månaden understödjer du inte bara ett fadderbarn utan även barnets familj och samhälle. Bli fadder här.

Efter detta berättar Roland om de jobb han haft bredvid musiken, bla Räddningsmissionen men sedan 2010 har han satsat på politiken.

Den senaste skivan som Roland gett ut heter ”Längs vägen” och kom ut i somras den 12 Juni 2020. Den bör du beställa direkt men du kan också lyssna här. På den innerliga sången ”I Jesu armar” sjunger han duett med Evelina Gard. På Rolands hemsida finns även nothäfte till alla sångerna på skivan.

Efter detta blir Roland väldigt personlig och berättar om hustrun Mariannes sjukdomsförlopp (Pankreas) som trots alla böner tog över hennes kropp tills hon somnade in och dog våren 2016. ”Jag är inte rädd för att dö, men jag är inte färdig med livet.” sa Marianne ofta. Roland och familjen sjöng sånger om himlen för Marianne ända in i slutet. Roland och Marianne fick 42 fina år tillsammans.

Rolands nuvarande fru heter Marie och hon var tidigare gift med Lasse som dog 2012. Roland och Marie har tillsammans hjälpts åt att skriva klar sången ”Att säga farväl” som handlar om allt detta, sorgen, saknaden, hoppet och tron på Gud och himlen.

Efter detta avslutar Roland med ett lysande brandtal om hur vi kan bekämpa fattigdomen i världen. Roland är ambassadör för Compassion och tillsammans med Marie har dom fadderbarn hos oss.

Sedan får Roland feeling och pratar fritt om framtiden och sin längtan efter att se människor komma till tro. Och sin längtan efter att se nya troende människor finna sin plats även i politiken.

Stort tack till dig Roland för att du tog dig tid till att vara med i Martinson Möter och för att du kämpar på så kanonbra både i politiken och med den underbara musiken!

Nåd och frid till oss var och en!

Mattias Martinson

Denna sida använder cookies. Läs mer