Avsnitt 15 - Britta Hermansson

Mattias Martinson möter Britta Hermansson - en vuxen hipster, en stor kaffefantast, nördig filmfantast (i ordets bästa bemärkelse) och sedan många år är hon både evangelist och pastor inom Equmeniakyrkan. Hon är en engagerad och ofta efterfrågad föreläsare och en uppskattad författare och hon är programledare i den populära samtalspodden Brittas Vardagsrum. Idag gästar hon Martinson Möter och det blir ett varmt avsnitt med både allvar, djup, skratt, drömmen om att bli en gitarrvirtuos och en dråplig berättelse om att ha en råtta som husdjur.

Nedan kan du välja att lyssna här på sidan eller via den plattform du föredrar. Här finns också länkar och annat intressant som berör dagens avsnitt.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde välja att göra vadsomhelst, vart som helst, ett helt dygn, vart skulle vi då hitta dig? Britta längtar till New Yorks gator och caféer.

2. Har du någon för allmänheten dolda talang?

Britta älskar att sitta på rådjurspass i skogen.

3. Vad var det värsta jobbet/sommarjobbet du någonsin har haft?

Som sommarjobb satte Britta skogsplantor i marken och det var urtråkigt.

4. Om du omedelbart skulle kunna bli en expert på något, vad skulle det vara?

Jag skulle vilja kunna spela gitarr som Viktor Olofsson.

5. Om du kunde gå med i någon tidigare eller nuvarande popband, vilka hade du valt?

Peter Carlsson och Blå grodorna.

6. Har du något favoritminnen från barndomen/tonåren som du kan dela med oss?

Britta och kompisen Lars fångade en stor råtta som dom hade i en hink. ”Vi ville ha den som ett husdjur…”

7. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt 18-åriga jag?

Va lite modigare, inte vara så beroende av andras åsikter. Detta var i den åldern då jag började söka mig mot kyrkan och en personlig kristen tro. Jag vill tacka mig själv för att jag vågade satsa på tron och gå den vägen.

8. Kan du minnas den första konserten du var på? Största, kanske inte publikmängd utan musikalisk upplevelse?

Stor Änget i Nås med Hepstars en levande folkparkstradition.

9. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara?

Som nykristen var jag på en sommarbibelskola och en kväll satt vi och bad och jag var salig och uttryckte min glädje med ett bönespråk som jag inte själv förstod, men den utländska mannens som satt bredvid mig fick en hälsning från Gud på sitt eget språk utan att jag visste om det.

10. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja?

Kofi Annan tidigare generalsekreterare i FN, Elisabeth Gillbert, författare, En av Jerusalemfararna från Nås Holebettes Jon Johnsson och jag skulle så gärna vilja ha med min egen pappa.

Britta är född i Nås i Väster Dalarna i början av sextiotalet, med mor, far och de två äldre syskonen Per och Mari. Britta gick i parallellklass med Gunde Svan. Gymnasietiden blev i Vansbro. Hela 80-90 var hon med i många av Team Evangelisations satsningar runt om i landet.

Hon gick på Nordiska Bibelinstitutet.

i Säffle 83-86. Hon jobbade i Missionskyrkan Gråbo. Gick ett år på Lidingö Missionskolan i Stockholm tidigt 90 tal och blev ordinerad och hade första pastorstjänsten i Sennan, Halmstad där hon blev kvar i sju år.  Efter detta reste Britta som evangelist och jobbade på turistkyrkan i Puerto Dela Cruz på Teneriffa i tre år. Efter allt detta var Britta väldigt sliten och gick i väggen och därför flyttade hon till Bjärka Säby.

i Linköping där hon levde med husfolket en längre tid för att återfå sin vila och en god rytm.

Här berättar jag återigen om Compassion. Bibelns dubbla kärleksbud är knäckfrågan för hela kyrkan och så även för oss på Compassion; hur skall jag älska Gud och älska min nästa?

Amos 5:22-24 ”För även om ni offrar både brännoffer och matoffer åt mig har jag ingen glädje i dem, jag vill inte se era gemenskapsoffer av gödkalvar. Ta bort dina sångers buller ifrån mig, jag vill inte höra ditt strängaspel. Men låt rätten flöda fram som vatten och rättfärdigheten som en ständigt rinnande ström.”

Gud svarar = kärlek är ett verb så gör det praktiskt, regelbundet och konsekvent över tid. ”Tusen tack för alla punkt insatser, men det är ditt långsiktiga givande som gör störst insats.” Martin Luther King citerade Amos både i sina brev från Birmingham fängelset och i sin legendariska predikan ”I have dream” så säger han återigen att lösningen har aldrig varit ”mindre och ytligare kristendom” utan ”djupare och ärligare kristendom”. Evangelisten Billy Graham undervisade regelbundet om vikten av social rättvisa och sa ”Kyrkan ska vara orolig (dvs ha omsorg om) de sociala orättvisorna i vår värld." ”När vi hjälper de fattiga kallar vi det välgörenhet, men när Gud talar om att hjälpa de fattiga kallar han det rättvisa.” Detta är vad vi som troende skall göra.

Vill du bli en fadder till ett barn i compassions arbete? Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort, för 310 kronor i månaden understödjer du inte bara ett fadderbarn utan även barnets familj och samhälle. Bli fadder här.

Efter detta går vi igenom mycket. Bland annat: 1896 kom utvandrarna från Nås till American Colony. Britta har varit på skrivarkurs i Jerusalem med Anita Goldman och försökt att gå i Jerusalemfararnas spår.

”Förr bar jag en tro. Nu bär den mig.” Detta har Britta många gånger sagt. Detta är en resa för henne, till tilliten. Orden har hon lånat och gjort till sina egna.

Britt är en filmfantast och en favoritbiograf är Göta på Avenyn.

Britta återvänder ofta till indie komedien ”Little Miss Sunshine”.

Aposteln” från 1997 med Robert Duvall.

Dead man Walking” Susan Sarandon och Sean Penn från 1995.

Truman Show” från 1998 med Jim Carrey, Laura Linney och Ed Harris.

I din podd Brittas vardagsrum, har det hänt att du någon gång fått tunghäfta? Kan du ge mig några tips? Britta svarar: Uppriktig undran och frågan ”Säg något mer…?” gör alltid att man håller igång ett gott samtal.

Har du någon gång klätt dig i svart för att markera ett ställningstagande? Jo, det stämmer, på Vårgårda mötet partiledarutfrågning 2014 så klädde sig Britta i svart som Johnny Cash.

Rättvisefrågorna är ju våra hjärtefrågor inom Compassion och jag ställer en fråga och sedan ger Britta ett brandtal för att behålla långsiktigheten i sitt givande. Brittas slogan; ”Ge allt du kan och ta emot det du behöver, men inte alltid ur samma hand.”

Britta slår ett stort slag för att göra generositet och givande till en god och hälsosam sport där vi alla vill jobba på bli bättre på att ge vårt bistånd till de behövande.

Här kommer en lista på de böcker Britta skrivit. En gedigen boksaming!

2001 – Möten som berör: Lukas evangelium. Bruksanvisningar till Bibeln,

2002 – Yttre tryck och inre vila: en bok om att hitta balansen. Örebro: Libris.

2012 – Mogna vackert: med rytm, riktning och ressällskap. Örebro: Libris.

2013 – Prata Gud. Bromma: Gemensam framtid.

2017 – De vi ville bli. Örebro : Libris bokförlag - Sorgen efter en förlorad bror

Här blir Britta väldigt personlig och berättar om sin bror Sven som dog i ett dike två år gammal. Brittas senaste bok ”Det vi ville bli” handlar om denna sorg efter en bror hon aldrig mött. Britta vågade ta tag i dennas rädsla och hennes tips till oss är ”Säg som det är, där du är, där är Jesus.”

Britta lyssnar gärna på en podcast med Nadia Bolz Weber där bikten och förlåtelsens ord blir väldigt kraftfullt.

Britta, detta programmet var en fest att få förbereda och sedan genomföra tillsammans med dig. Stort tack för att du tog dig tid att komma till Martions Möter och så generöst dela av ditt hjärta. Allt gott till dig!

Gud nåd och frid till oss var och en!

Mattias Martinson

Denna sida använder cookies. Läs mer