Avsnitt 16 - Hans Weichbrodt

Mattias Martinson möter Hans Weichbrodt - prästvigd i Svenska kyrkan och sedan 2001 inspiratör inom Oasrörelsen. Hans är en uppskattad förkunnare och evangelist i många sammanhang inom hela kristenheten. Han har pluggat både teologi, teater och balett och kan svälja brinnande tändstickor men rekommenderar ingen att göra detsamma. Det här är ett underbart samtal som går snabbt mellan stort och smått, både sånt som är härligt, heligt och hockey. Med ett genuint engagemang och ett stort hjärta för förnyelse och väckelse i Sverige predikar han både utmanande, uppmuntrande och igenkännande. Den här podden är inget undantag.

Nedan kan du välja att lyssna här på sidan eller via den plattform du föredrar. Här finns också länkar och annat intressant som berör dagens avsnitt.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde välja att göra vadsomhelst, vart som helst, ett helt dygn, vart skulle vi då hitta dig? Jerusalem, Israel.

  1. Har du någon för allmänheten dolda talang? Hans kan svälja brinnande tändstickor, men tycker samtidigt att det svider lite…
  2. Vad var det värsta jobbet/sommarjobbet du någonsin har haft? Jag är ganska nöjd med de jobb jag haft.
  3. Om du omedelbart skulle kunna bli en expert på något, vad skulle det vara? Sportkommentator.
  4. Om du kunde gå med i någon tidigare eller nuvarande popband, vilka hade du valt? Utan att tveka säger Hans Dire Straits.
  5. Har du något favoritminnen från barndomen/tonåren som du kan dela med oss? Skolavslutningarna när vi hade sjungit psalmen och sommarparadiset väntade.
  6. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt 18-åriga jag? I den åldern brottades jag med tro och tvivel så uppmuntran är nog att de beslut du tar ifråga om din tro är åt rätt håll i livet, gå vidare på den vägen.
  7. Kan du minnas den första konserten du var på? Största, kanske inte publikmängd utan stor i musikalisk upplevelse? När jag var 14-15 tog min bror med mig på en konsert med Mike Oldfield som är oförglömlig.
  8. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Massvis med oförklarliga under har skett mig, berättar Hans. Speciellt den händelsen som ledde fram till att jag satt i fängelse, ytters för att jag tror att Gud ville det.
  9. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Jesus är ju uppstånden, men han får vara med ändå, Apostels Johannes, det fanns en from bedjare långt bak i släkten, min mormors mor och hennes böner har hjälpt oss alla, Jan-Arvid Hellström prästen som är begravd på Öckerö.

Hans är född den 4 september 1968 i New York State USA. Därifrån kom familjen till ASEA-staden Västerås mamma, pappa och så småningom två bröder. Den ene storebror och den andre lillebror. Konfirmationen blev inledande för en lång resa till tron för Hans. Efter föräldrarnas skilsmässa landade Hans i Kansas och väl där började han med teater. Teatersällskapet vann flertalet tävlingar i teater och det finns ett sannrykte som Hans bekräftar angående en balettutbildning. Hans vänner gladde sig stort åt att få se honom i trikåer.

Många undrar varför vi i fadderbarnsorganisationen Compassion räddar barn just i Jesu namn.

Jesu fortsatta tjänst är att göra slut på både andlig och fysisk fattigdom. Bibeln berättar för oss att allt liv är heligt och rättvisa för de fattiga är ett av Guds största bekymmer med världen och mänskligheten.

I Gamla testamentet kommer Guds befallning att; avsluta de fattiges lidande direkt efter budet mot avgudadyrkan (Herren din Gud skall du tillbe.). I nya testamentet handlar tydligen var 16:de vers om de fattiga. Stämmer det i våra kyrkor också? Vi är skapade för att vara förvaltare av Guds överflödande skapelse, vi är ansvariga för att vårda jorden och värna livet, särskilt livet för dem som förtrycks. Vi lär oss att allt som kommer i vägen för detta är en kränkande mot Guds karaktär och vi är hans händer och fötter på jorden.

Om vi ​​tar alla Guds många löften till de fattiga på allvar och om vi följer Guds starka förmaningar att utrota orättvisa, då är vi som kyrka kallade att handla med allvarlig, genomtänkt och dedikerad handlingskraft.

Vill du bli en fadder till ett barn i Compassions arbete? Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort. För 310 kronor i månaden så kan du vara med och förändra ett barns liv. Tryck på knappen.

Ja jag vill bli fadder.

Vill du vara med och ge en gåva till Compassions arbete? Du kan ge via swish: 90 0364 1 eller via vårt 90-konto: bg 900-3641.

Efter USA är Hans volontär ett år på Stiftsgården i Rättvik. Sin fru Johanna träffar han under året då dom båda går på Kronobergs folkhögskola 1990 i Växsjö. Bröllop och plugga till präst i Uppsala och studier i Israel ett halvår. Prästvigning i Juni 1994 och dagen efter började Hans avtjäna ett nästan 3 månader långt fängelsestraff för värnpliktsvägran. Tjänst i Jönköping och på försoningsdagen 15 september 1994 föds första sonen Jonatan. Stefan Gustafsson som är generalsekreterare för SESG – Credos Student och gymnasiströrelse och erbjuder Hans en tjänst som studentkyrkopräst sommaren 1995 i Göteborg.

Oasrörelsen är en förnyelserörelse inom Svenska kyrkan och när Hans kallas att förkunna på deras stora sommarläger så känner han sig väldig hemma i rörelsen. 1997 födds andra barnet, en dottern som heter Emilia. 2002 föds sonen Theodor.

Oasrörelsen jobbar inåt med sina egna konferenser, utbildningar och utåt genom att betjäna i de delar av Kristi kropp som längtar efter förnyelse.

Hans har skrivit en viktig bok ”Genom stormen” och berättar om sorgen efter sin storebror som dog hastigt och även om parallell-resan för Paulus och resan om hur boken kom till och hoppet återvände.

Detta leder Hans till att berätta om sin brottningskamp med hypokondri och hur man lär sig att balansera och leva med det. Hans situation har till stora delar helats och förbättrats avsevärt genom andras goda input, vägledning och förbön och givetvis att inte hålla sådana här saker hemligt och för sig själv. Regelbunden förbön, prata med vänner eller ring en Johanna är tipsen Hans ger!

Hur skall vi utrota fattigdomen i världen?

Hans tror att vara fadder skapar långvarig frukt för det är ett gediget arbete som hjälper över lång tid och det leder till förvandling.

Bo Brander är en av det präster som satt djupa spår i Hans liv. Bo's enkla morgonrutiner kring andakt och kontakten med Gud är något som Hans tagit stor lärdom och inspiration av.

Stort tack Hans för att du kom och var med oss i Martinson Möter. Du är en god gåva och har ett viktigt uppdrag i Kristi kropp i Norden.

Allt gott till er alla, nåd och frid

Mattias Martinson

Denna sida använder cookies. Läs mer