Avsnitt 17 - Felicia Ferreira

Mattias Martinson möter Felicia Ferreira - journalist, publicist, företagsledare och zumba-instruktör. Sedan 2013 är hon tidningen Dagens VD och chefredaktör, hon har jobbat på Världen Idag och tillträdde nyligen som chef för bokförlaget Libris. I dagen avsnitt får vi höra mer om hennes spännande livsresa som har tagit henne ifrån uppväxt och utbildning i hemorten Norrköping via staden St Catherines i Ontario Canada till hela familjens nuvarande hem i Uppsala. Vi får höra om hennes mycket viktiga matvanor och varför hon har pluggat ryska på universitetet. Vi får höra om hennes tro på kristen journalistik och varför alkoholfrågan blivit extra viktig för henne.

Nedan kan du välja att lyssna här på sidan eller via den plattform du föredrar. Här finns också länkar och annat intressant som berör dagens avsnitt.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde välja att göra vadsomhelst, vart som helst, ett helt dygn, vart skulle vi då hitta dig? Felicia är småbarnsförälder och en dröm är att kunna komma iväg på en tyst retreat.

2. Har du någon för allmänheten dold talang? Felicia är dansare sedan länge och dansinstruktör i Zumba.

3. Vad var det värsta jobbet/sommarjobbet du någonsin har haft?

Det snabba svaret är att hon faktiskt nästan alltid trivts med de jobb hon haft.

4. Om du omedelbart skulle kunna bli en expert på något, vad skulle det vara?

Seklarism och sekularisering är ett viktigt och spännande ämne som hon så gärna skulle vilja vet mer om. Senare i samtalet så kommer hon också på att hon skulle vilja kunna mer om språk och lingvistik.

5. Om du kunde gå med i någon tidigare eller nuvarande popband, vilka hade du valt?

Jennifer Lopez är en artist som Felicia gärna hade dansat bakom.

6. Har du något favoritminnen från barndomen/tonåren som du kan dela med oss?

Snödropparna och krokusarna i de olika årstiderna sedda från den gamla stentrappan till mitt barndomshem.

7. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt 18-åriga jag?

Jag skulle ställa mig frågan "vad är bra nog"? Jag var väldigt ambitiös i den åldern. Numera är jag mer förlåtande mot mig själv och det är ok att tillvaron inte är perfekt.

8. Kan du minnas den första konserten du var på? Största, kanske inte publikmängd utan musikalisk upplevelse?

Två konserter som hon minns väl är en spelning med den moderna gospelkungen Kirk Franklin och vår egen svenska Carola.

9. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Ja oh ja! Det kanske viktigaste undret är sånt som rört sig på ett själsligt plan och då handlar det om hur djupt tacksam jag är över Guds nåd emot mig.

10. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Svårt att svara men jag vill nog bjuda min pappa som inte lever längre och min farmor samt politikerna Margaret Thatcher och Stefan Löven. Dessa fyra hade varit en ovanlig och spännande combo.

Felicia är stolt Östgöte, född i Norrköping den 18 sept 1981 och började som barn tidigt gå till kyrkan. Där fanns plats för dans och Felicia var tidigt ledare för dansgruppen. Hon gick i skolan, kyrkan, dansade och hade tidiga planer på att bli journalist. Efter gymnasieåren på De Geer så flyttade hon en tid till staden St Catherines i Canada för att vara aupair och hjälpa till att redigera texter åt en missionsorganisation som i Sverige heter Etal.

Hon har pluggat ryska på universitetet och tycker mycket om språk. Felicia är gift med Ernesto som är fotbollstokig och om TV:n står på så är det ofta match. Felicia är tydlig (vissa skulle säga petig) med vad hon vill äta, och vad som får blandas ihop eller inte.

Efter detta gör vi en liten paus och jag tar tid att berätta om vad som händer hos oss på Compassion just nu ute i fält.

BOLIVIA OCH COVID 19

När COVID-19 började spridas i Bolivia var dom medicinska kliniker i kris och stort behov av personlig skyddsutrustning och diagnostik verktyg. Compassion donerade hjälp till 25 medicinska kliniker och sjukhus i områden där vi har våra lokala kyrkopartners, vilket gör det möjligt för dem att ge bättre vård till lidande barn, deras familjer och samhället.

"Det här är precis vad vi behövde på vår klinik för att bättre kunna skydda vår personal och patientens säkerhet. Du har gett oss viktiga verktyg för att diagnostisera människor, mäta deras temperatur och till och med oftalmologisk utrustning - med god kvalitet. Vi hade ju inte ens kirurgiska handskar." Säger Coronel som är medicinsk direktör på en av klinikerna."

In tejpade i avfallspåsar och bärandes sin slitna ansiktsmasker började skrämda läkare i Bolivia behandla sina första fall av COVID-19. Så här såg det ut i hela Bolivia, med sjukvårdspersonal i desperationsgränsen. "Vi valde detta sjukhus för att de flesta mödrar och barn kommer hit.", säger Nelly, chef på Compassion Centrat.

Flera läkare fick utrustningen och förnödenheterna med tårar i ögonen. En av läkarna närmade sig Nelly och sa: ”Nu förstår vi att Gud är med oss ​​och att vi inte är ensamma.” Genom dessa donationer har Compassion-centren stärkt sina relationer med medicinska kliniker och sjukhus i deras områden. Flera läkare har nu erbjudit utbildnings- och hälsovårdsseminarier för föräldrar och kommer att genomföra pågående medicinska kontroller för barnen.

Läkare William grät, både han och hans personal är frontlinjearbetare i den här pandemi. De har inte tillräckligt stöd från berörda myndigheter. De var tacksamma eftersom allt kommer att vara till stor hjälp. Det som nu gavs var antingen för svårt dom själva att köpa eller för dyrt." Säger Johnny, som är direktor på Compassion centrat.

"Vi är mycket tacksamma. Tack i den här klinikens namn, den här leveransen gynnar folket. Tack vare era diagnostester och skyddsutrustning kan vi nu ta hand om våra patienter samtidigt som vi följer säkerhetsprotokoll och undviker smitta. Det enda jag kan göra är att be Gud välsigna dig och belöna er generositet. Låt oss fortsätta arbeta tillsammans. Vi är strategiska partners. Vi jobbar mot samma mål, vilket är att arbeta för hela folkets bästa. Tack så mycket." säger Doktor Zapata.

Vill du bli en fadder till ett barn i Compassions arbete? Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort. För 310 kronor i månaden så kan du vara med och förändra ett barns liv. Tryck på knappen.

Ja jag vill bli fadder.

Efter detta pratar vi en stund om tidningen Dagen där Felicia är VD. Hon är även chef på bokförlaget Libris.

Här blir hon väldigt personlig och berättar lite om hur det var att växa upp med en förälder som var alkoholist.

Vem är Siwert Öholm och vad betyder han för dig?

Felicia tycker givetvis att ord är viktiga och hon gör en spännande utläggning om det.

Hur klarar man av att vara chefredaktör där man å ena sidan uppfattas som för liberal av de konservativa och å andra sidan för konservativ för de liberala, det blir ju att båda grupperna hackar på en?

Sedan samtalar vi bland annat om taggen #girlboss och #ladyboss och hur det är att vara kvinnlig chef. Felicia efterfrågar tex fler kvinnliga kyrkohistoriker!

Compassions största fråga är hur vi utrotar fattigdomen i världen. Felicia är medveten om hur stor frågan är men menar att vi ändå inte kan värja för den. Alla behöver dra sitt strå till stacken. I kristendomen har vi ett stort hopp i tron på Jesus och vi hoppas på och jobbar för en bättre värld.

Under pandemin så har Felicia märkt av att folk läser mer och vågar ställa djupare frågor. Det finns ett större behov av god journalistik. Det är både roligt och utmanande för en tidning och även bra för ett bokförlag!

Vi på Martinson Möter tackar dig Felicia för allt gott du gjort och gör, och önskar både dig och hela redaktionen allt gott från Herren!

Nåd och frid till oss var och en nu!

Mattias Martinson och Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer