Avsnitt 18 - Joel Halldorf

Mattias Martinson möter Joel Halldorf - Linköpingsbo sedan barnsben, make och pappa, docent i teologi, lektor på Teologiska högskolan i Stockholm och en flitig och omtyckt författare. Hans senaste bok heter ”Gud: Jakten” och om den poddpratar vi både gärna och länge. Han har en stor förkärlek till någon slags tennsoldater som kallas warhammer och dessa sitter han och målar för hand. Han har blivit rufsad i håret av fotbollslegenden Ralf Edström och även träffat påven och han har strikta rutiner kring fredagspizzan och uppskattar bönemodellen i tidegärden. Tillsammans med Patrik Hagman står han bakom Läsarpodden, en teologisk bokklubb i poddformat. Joel skriver på tidningen Dagens ledarsida och är medarbetare på Expressen. Biskop Mikael Mogren säger att ”Joel Halldorf har den vassaste pennan i svensk kristenhet.”

Nedan kan du välja att lyssna här på sidan eller via den plattform du föredrar. Här finns också länkar och annat intressant som berör dagens avsnitt.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

tHär nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde välja att göra vadsomhelst, vart som helst, ett helt dygn, vart skulle vi då hitta dig? Jag skulle vilja återvända till en plats i Amerikanska södern tillsammans med min fru.

2. Om du på riktigt fick vara en superhjälte, vilka superkrafter skulle du ha? Jag drömmer nog om att få flyga, och det blir mitt svar, trots att jag aldrig tänkt på frågan förut.

3. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt 18-åriga jag? När jag blev förälder så blev jag mindre allvarlig och jag skulle verkligen önska min artonåring att lyfta och vända blicken både uppåt och utåt mot någon annan än sig själv.

4. Kan du minnas den första konserten du var på? Största, kanske inte publikmängd utan musikalisk upplevelse? Första konserten med hög volym var Ingemar Olsson i Sion Linköping, sedan namedroppar Joel många kända Indieband som han varit och lyssnat på, bl a Pedro The Lion. 

5. Om du kunde gå med i något tidigare eller nuvarande popband, vilket hade du valt? Här har han svårt att bestämma sig, men nämner både Abba och Beatles

6. Nämn något ytterst märklig som du ätit? En gång la jag fårhjärna på min tallrik men det gick inte att äta…

7. Vad skulle bli ditt val av sång på en Karaokenatt med idel trygga vänner? Eftersom han älskar Karaoke så blir det flera val, först Johnny Cash ”Ring of Fire”. Sedan Lady Gaga och Bradley Coopers ”Shallow” från Soundtracket till filmen ”A star is born”.

Sedan fortsätter Joel droppa idéer men nämner inga direkta sånger utan bara namnen på artisterna Håkan Hellström och Lars Winnerbäck.

8. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Jesus känns självklar, (Augustinus nämns men kommer bort från listan) Krister Sturmark, poddmakaren och författaren Sigge Eklund och det sista valet är den holländska, judiska författarinnan Etty Hillesum.

9. Om du kunde tillbringa en dag i någon annans skor, vem skulle det vara? Ett lätt svar är fotbollsspelare, men att välja vem… Du får två alternativ: Kevin De Bruyne eller Lionel Messi.

10. I den kommande filmen om ditt liv, vem skulle du önska spelade dig? Den strålande skådespelaren  Joaquin Phoenix gör alltid djupa rolltolkningar. 

Den 23 Maj 1980 föddes Joel och han är äldst i syskonskaran och familjen bodde i Skäggetorp, Linköping. Pappa Peter är pastor, retreatledare och författare. Mamma heter Christina och hon är psykoterapeut och familjerådgivare.

2003 stod det bröllop och Joel i machesterkostym ser lite ut som en blandning mellan boyband-medlem och popstar som tittar flörtigt under lång Beatleslugg. Sina studier har han haft på många orter: Lund, Linköping, Uppsala och 2008 var det Duke University i North Carolina som gällde. Fotbollslegenden Ralf Edström har rufsat honom i håret och 1997 var han i Rom och träffade påven.

Efter detta gör vi en paus och jag berättar om Compassions viktiga arbete i Etiopien: ”Hanna bor i Etiopien och hon var gravid när hennes man övergav henne och deras två små pojkar. Hon kunde inte mata grabbarna eftersom folk vägrade att anställa en kvinna som var höggravid. Hon blev desperat och bestämde sig då för att avsluta sitt liv så att hon skulle slippa se sina barn svälta ihjäl. Hon gjorde dock ett sista försök, ett besök i den lokala kyrkan och där, i ett möte med Compassionpersonalen så förändrades allt. Hon hade närmat sig kyrkan för att vädja om dagligt bröd, men nu pratade dom om en hel räddningsplan för pojkarna, henne själv och babyn i magen.

Hon fick den hjälp hon inte vågat be om eller hoppas på. ”Jag trodde aldrig att jag skulle få ett friskt barn. Jag var hungrig större delen av min graviditet för att inte tala om all undernäring till babyn. Stödet jag började få och då särskilt matleveranserna hjälpte både mig och mina pojkar. Kyrkan blev mitt andra hem och människorna där blev min familj. Jag började hoppfullt se fram emot den dag då jag skulle få välkomna min lilla baby.”

Så i februari, en månad innan COVID-19 slog till i Etiopien, födde Hanna en underbar, frisk liten pojke som nu heter Mikyas. Även om pandemin satte ekonomisk press och stor belastning på många så fick behövande mödrar likt Hanna ytterligare stöd av Compassion. Hanna fick pengar till att både kunna så och skörda för att starta en grönsaksförsäljning så att hon kunde börja försörja sina tre grabbar. 

"Det är inte bara fröpengar som kyrkan gav mig utan också uppmuntran och utbildning.” Hon känner sig nu bemyndigad. "Jag känner självförtroende när jag åker hem i slutet av dagen med matvaror till mina barn, mycket har förändrats i mitt liv, ända sedan den dagen då jag gick in i kyrkan i ren desperation. Nu är jag är förväntansfull inför framtiden. Jag vill arbeta hårt och utöka min verksamhet."

Vill du bli en fadder till ett barn som Mikyas, vill du hjälpa en Hanna i nöd genom Compassions arbete? Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort, för 310 kronor i månaden understödjer du inte bara ett fadderbarn holistiskt, det innebär ekonomisk, fysisk, social och andlig hjälp. Bli fadder här.

Joel har precis släppt en bok som heter: Gud: jakten och den är utgiven på förlaget Fri tanke som är Krister Sturmarks förlag. Krister har både tagit författarporträttet och skrivit förordet till boken vilket gör det så intressant och Joel utvecklar detta.

Den nya boken är en uppföljare till Gud: Återkomsten som kom ut på Libris förlag 2017.

Joel upplevde sig uppmuntrad och kände full frihet från förlaget och sin redaktör att utveckla både sina tankar och sin kristna teologi i boken. Tidningen dagen har gjort en fin recension som du kan läsa här.

Under en och samma vecka råkade Joel irritera både rocklegenden Ulf Lundell och Abbas Björn Ulveus nästan samtidigt och den dialogen var både givande och klargörande för oss alla.

Joels fru har ett uppskattat café i Linköping som heter Babettes (för övrigt Daniel Röjås favoritcafe) och där sker ofta författarkvällar, samtal och träffar med existentiell ton och vision.

Joel läser gärna för sina barn och jag tar mig in i frågan bakvägen genom att försöka vara finurlig med plattformen 9 och 3/4.  

Warhammer är ett figurspel som Joel tyckt mycket om sedan tonåren.

Tidegärden är en bedjande model som Joel försöker följa.

Efter detta prövar jag Joel (allt för länge, förlåt) på ett citat av Joey som han gillat och citerat för flera år sedan från Tv-serien Friends

Vi avslutar lite med att samtala om ett gammalt foto som hänger på Joels kontor. Det är en vacker bild på väckelsepredikanten, mystikern och sångförfattaren Emil Gustafsson, en man som haft djup påverkan på Joels liv. Här kommer en recension från Torbjörn Aronsson i tidningen ”Teologi & Ledarskap” på Joels avhandling från 2012.

Jag är djupt tagen, tacksam och så glad över att Joel tog sig tid och bjöd så mycket på sig själv i detta samtalet. Vi på Compassion önskar både dig Joel, och alla våra lyssnare en välsignad allhelgonahelg och ett härligt November. Joel, vi hoppas verkligen få träffa dig i Martinson Möter snart igen!

Nåd och frid Mattias Martinson och Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer