Avsnitt 19 - Carin Dernulf

Mattias Martinson möter Carin Dernulf - pastor som beskrivs av sina vänner som ett socialt geni som älskar att möta nya människor och höra deras berättelse. Hon pluggade teologi i Canada och blev föreståndare i Centrumkyrkan i Sundbyberg i Stockholm i åtta år men sedan 2015 är hon generalsekreterare för Sveriges största ungdomsorganisation Equmenia. Carin brinner för att kommunicera tron på Jesus Kristus och det gör hon gärna tillsammans med människor som är sökare, funderare, tvivlare och troende. I podden får vi höra att hon träffade sin man Marcus genom att han välvilligt sträckte sig ned och knöt hennes skosnören. Då tänkte hon att ”en sådan man vill ju jag ha,” och så blev det. Hon bor nu i Bromma med skoknytarmannen, tre söner, två ökenråttor som heter Ines och Agnes och ett gäng akvariefiskar.

Nedan kan du välja att lyssna här på sidan eller via den plattform du föredrar. Här finns också länkar och annat intressant som berör dagens avsnitt.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde välja att göra vadsomhelst, vart som helst, ett helt dygn, vart skulle vi då hitta dig? På en ö i västkustens skärgård. Jag längtar så till havet. Här kommer aftonbladets tips på västkustens pärlor.

2. Har du någon för allmänheten dolda talang? Jag kan blås upp min mage så jag ser gravid ut…Ett bra partytrick!

3. Vad var det värsta jobbet/sommarjobbet du någonsin har haft? Sommarjobben på Volvo var inte så dåligt ändå.

4. Om du omedelbart skulle kunna bli en expert på något, vad skulle det vara? Gärna finns ett bra vaccin mot Corona.

5. Om du kunde gå med i något tidigare eller nuvarande popband, vilket hade du valt? The Cardigans från Småland. 

6. Har du något favoritminnen från barndomen/tonåren som du kan dela med oss? Gemenskap och Gud på alla läger var helt avgörande för min tro.

7. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt 18-åriga jag? Jag var lite prestationsinriktad så jag skulle säga till mig själv, det är inte så farligt, good enough är bra nog.

8. Kan du minnas den första konserten du var på? Största, kanske inte publikmängd utan musikalisk upplevelse? Jalle Ahlström på Gullbrannagården och Veronica Maggio på Järntorget i Göteborg.

9. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Under, tecken, mirakel? På väg till tåget grubblar jag på ett problem som leder mig till bön och just då mötte jag en för mig okänd människa från renhållningsverket som ger mig en direkt hälsning från Gud.

10. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Påven, Greta Thunberg, Krister Sturmark och Donald Trump.

Carin Rebecka Margareta Dernulf född 1 Maj 1977 uppväxt på Näset i Västra Frölunda, Göteborg. Mamma Gunbritt, pappa Jan Erik och bror Peter. Hon pluggade på Rudbecksgymnasiet. Hennes vänner omnämner henne som livsbejakande med orden: ”Carin är ett socialt geni…” Hon åker till Canada och pluggar på fackelbärarnas Bibelskola. Pluggar på Credoakademien. Blir ungdomsledare och sedan både pastor och föreståndare i åtta år i Centrumkyrkan i Sundbyberg i Stockholm.

Här gör jag ett livet avbrott i samtalet och berättar om Compassions viktiga arbete.

VATTEN TILL ALLA - Rent vatten till utsatta barn

Compassions kyrkpartner förmedlar rent vatten till barn i ett samhälle där 90 procent av befolkningen inte har haft tillgång till det. Ingenting slår den första munnen med uppfriskande vatten kallt från kranen. Men tänk dig att gå i 10 minuter för att hämta brunt vatten från en brunn och sedan behöva bär hem dessa tunga vattendunkar igen varje gång du behöver något att dricka. Så ser verkligheten ut för David, sju och nioåriga Eddys familj, från Momostenango i Guatemalas Västra högland. I deras samhälle var rent vatten en långt avlägsen dröm, eftersom dricksvatten kommer från floden och de flesta hus har inte ens elektricitet. Eduardo säger "Jag skulle så gärna vilja slå på duschen och ha varmt vatten. Jag visste inte att det fanns tills en kompis från skolan sa till mig att en varm dusch är fantastiskt!"

Adelso, är den ende i familjen som har jobb, han arbetar som skräddare. Hans jobb har påverkats hårt av pandemikrisen. Upp till fyra gånger om dagen måste han avbryuta sitt arbete och göra resan ner till floden för att hämta vatten till sina nio barn. Eftersom ett av samhällets största problem är bristen på rent vatten, kopplade Compassion ihop sitt arbete med Living Waters, en ideell organisation som ger tillgång till rent vatten. Living Waters donerade ett vattenreningssystem och utbildade personal i att driva det. Inledningsvis såldes vatten till samhället väldigt billigt. Men när pandemin drabbade införde regeringen utegångsförbuds och begränsningar som innebar att familjer inte kunde besöka centret för att köpa rent dricksvatten och det blev också extra kostnader.

"Vi vidtog omedelbart åtgärder och började leverera vatten gratis till alla familjer som ingår i Compassions fadderskap. De får matkassar och två eller tre vattendunkar, på 20 liter per dunk. Så de kan använda vattnet till att dricka och få bättre möjlighet till god hygien."

Barn som David och Eddy är lyckliga över att ha tillgång till rent dricksvatten. "Jag blev så glad när pastorn och compassionfolket kom och tog med oss vattendunkar. En av de här dunkarna är större än dom som min pappa fick bära och betyder att vi har mer vatten nu!" säger Eddy. "Vattnet som pastorn tar med sig smakar annorlunda - det smakar ingenting", säger David. "Vattnet vi brukade dricka från floden smakade som aska. Tack för mitt nya vatten!"

Vill du bli en fadder till ett barn som Eddy eller David? Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort, för 310 kronor i månaden kan du vara med och förvandla liv. Bli fadder här.

Carin är generalsekreterare för Sveriges största ungdomsorganisation Equmenia.

Carin har varit huvudtalare på Hönökonferensen i många år.

Hon ser sig själv som evangelist och Coronapandemin har verkligen släppt fram andliga frågor och hon uppmuntrar oss alla att våga samtala om Jesus med vänner, grannar och bekanta. Hon tar frälsarkransen som ett spännande exempel på en öppning in i ett sådant samtal med en väninna. 

Carin har en stor förkärlek till kloster, kyrkor och kapell så när hon är på semester går mycket tid åt till att undersöka och upptäcka just sådan platser. Hon har flera gånger besökt kommuniteten i Bose.

Sedan börjar vi prata om fattigdom och hur kan vi utrota den, Carin uppmuntrar starkt till att engagera sig kring utbildning av alla världens barn, det förvandlar liv och förändrar deras förutsättningar.

Avslutningsvis inspirerar hon oss att våga vara nyfiken på livet, människor och andras tankar. Våga dig in på nya områden, våga dela din tro, lyssna på andras funderingar och på så sätt kommer vi alla att växa.

Stort tack Carin, så otroligt roligt att få sitta ner med dig och samtala. Du är en gåva till kristenheten och en strålande pärla. Allt gott till dig i ditt viktiga uppdrag för Gud rike!

Här finner du Carins Instagram.

Nåd och frid till er var och en!

Mattias Martinson och Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer