Avsnitt 20 - Andreas Nielsen

Mattias Martinson möter Andreas Nielsen - grundare och lead pastor i Hillsong Church Sweden. Andreas är krönikör i tidningen Dagen, älskar att jaga och lyssnar gärna på Country. Han är gift med Lina och tillsammans har de döttrarna Selina-Jo och Angelina samt en femte familjemedlem: den enögde hunden Spike. I Martinson Möter berättar Andreas varmt och hjärtligt om sin lite stökiga ungdomstid och hur han fick möta Jesus till förvandling och nu lever för att leda andra till det mötet. Andreas och familjen är sedan länge faddrar genom Compassion och de brinner för vårt arbete. Han har själv varit ute i fält och vi får höra några dråpliga historier som innefattar en get och en motorcykel. Den här podden är som ett underbart flipperspel där bollen flyger fram och tillbaka och Andreas delar frikostigt med sig av snabba och sköna berättelser som berör.

Nedan kan du välja att lyssna här på sidan eller via den plattform du föredrar. Här finns också länkar och annat intressant som berör dagens avsnitt.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde välja att göra vadsomhelst, vart som helst, ett helt dygn, vart skulle vi då hitta dig? Andreas har ingen tvekan på att han skulle jag grizzlybjörn i Alaska.

2. Har du någon för allmänheten dold talang? Andreas betecknar sig själv som en ”ettahösta” dvs någon som är halvbra på mycket.

3. Vad var det värsta jobbet/sommarjobbet du någonsin har haft? Han är nöjd med sina arbetsplatser men ett sommarjobb i en för trång godiskiosk hör väl inte till drömjobben.

4. Om du omedelbart skulle kunna bli en expert på något, vad skulle det vara? Jag skulle vilja vara bra på att skriva riktigt bra countrylåtar. Här namedroppar han många namn snabbt; Hank Williams, Eric Church, Keith Urban. Sen får Micke Hallenius sig en countrykänga.

5. Om du kunde gå med i något tidigare eller nuvarande popband vilket hade du valt? Eric Claptons unpluggedplatta har ett makalöst bra band och att få spela med dom vore en dröm…

6. Har du något favoritminnen från barndomen/tonåren som du kan dela med oss? Att trimma mopeder var en glädje.

7. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt 18-åriga jag? ”Livet är kort, men livet är också långt, gör det bästa utav det.”

8. Kan du minnas den första konserten du var på? Största, kanske inte publikmängd utan musikalisk upplevelse? Han minns väl både blues och Rock n´roll med alla lokala band i Tiahölm och strängmusiksaftnar i kyrkan.

9. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Gud rörde vid mitt liv som tonåring och jag hade detta som ett fast ankare i de tider då mitt liv seglade iväg från kristen gemenskap.

10. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Två hjältar från gamla testamentet, Josef som blir ledande i landet trots att hans bröder slängt honom i brunnen som ung. Herdepojken David (som senare blir kung) som jag identifierar mig mycket med i hans brister och tillkortakommanden. Hockeylegenden Wayne Gretzky och en Outdoor-tracker från Alaska hade varit en spännande blandning. 

Andreas är född 17e september 1975 och uppvuxen i Tiahölm = Tidaholm och han berättar frikostigt om roliga hyss med mopeder, bilar och polisen. Som 20 åring kom han till Christ Fellowship Church i West Palm Beach USA och där fick inte bara han tag på Gud utan Gud fick äntligen tag på honom.

Här gör vi en paus och jag berättar lite om Compassions arbete;

ETT EGET HEM ÄR EN GUDAGÅVA - Ett fadderbesök som ledde till livsförvandling. När mormor Blanca behöver ta ansvar för sina två barnbarn visste hon inte ens hur hon ska försörja dem. Den två år gamla Sharlo är dock inskriven som fadderbarn i Compassion och snart får de ett fadderbesök som inte bara förändrar utan faktiskt förvandlar deras livsituation. Blanca var både överväldigad och förväntansfull inför de goda nyheterna: Sharlos fadderfamilj ska kom till oss på besök! "Jag kunde knappt tro det," minns hon och skakar på huvudet. Men när hon tittade sig omkring i sitt hem så sjönk hennes hjärta fullständigt. "Jag var självklart jätteglad för besöket, men också skamsen över att ta emot Sharlos fadderfamilj i mitt hus", minns Blanca. ”Huset höll faktiskt på att falla sönder.”

Sharlo och Mathius förlorade sin pappa på grund av sjukdom och samtidigt tvingades deras mamma flytta till en närliggande stad för att leta efter arbete. Blancas son, Edison som är murare, flyttade in för att hjälpa henne att ta hand om barnbarnen. "Här är vi alla en familj och vi tar hand om varandra", säger Edison.

Blanca hittade tillflykt i sin lokala församling och det var även där hon hade blivit inbjuden att registrera Sharlo in i Compassion. Så samtidigt som många av deras grundläggande behov tillgodosågs genom Compassion så förblev deras största behov - deras hus, fortfarande obeboeligt.

När dagen för Sharlos fadderbesök äntligen kom så fylldes mötet av glädje, skratt, kramar och tårar. Sharlo hoppade glatt och obekymrat genom sitt hem av trä och plast, omedveten om de krossade fönstren, det trasiga bambutaket, ständigt sprickande lergolvet och de svårt skadade sockerrörsväggarna. Sharlos faddrar rördes djupt av Blancas mod att ta hand om sina barnbarn i så desperata omständigheter. De erbjöd sig då att betala en totalrenovering av hemmet och Blanca, Edison och barnen blev överväldigade av glädjechock och tacksamhet. "Jag bad ständigt Gud om ett mirakel in i våra liv", säger Blanca, djupt tagen av Guds omsorg.

Genom den ekonomiska gåvan kunde Compassion hjälpa till att bygga om huset stadigare i betong. Vilket gjorde att Edison fick chans till arbete med att bygga och detta gav honom en välbehövlig anställning. "Jag är så glad", säger Blanca och ler. ”Tack vare Gud har mina barnbarn ett säkert hem och ett tryggt hus. Jag känner mig inte ensam längre; jag vet att Jesus är med mig varje dag.”

Vill du bli fadder till ett barn som Sharlo i Compassions arbete?
Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort, för 310 kronor i månaden kan du vara med och förvandla liv. Bli fadder här!

Andreas kom hem till Sverige efter USA resan och började då jobba i församlingen Karisma Center i Sthlm. Det var en församlingsplantering som startade 1996 och resan tog hastigt slut 2005 efter en smärtsam konkurs. Jag frågar honom vad för ledarskapsläxa han har lärt sig av den tiden och Andreas svarar sakta att ”ledare är man när man står under ledarskap.” Pastor Kjell Axel och Vivianne Johansson nämns som viktig själavårdande support efter denna turbulenta tid och smärtsamma avslut.

Det är under den tiden som möter Andreas Lina och deras kärleksresa börjar i en Cab till Nyhemveckan som är Pingströrelsens stora sommarkonferens.

I denna vevan så gör Andreas en skiva tillsammans med vännerna Ida Möller och Mikael Axelius som hette ”Den brustna vägen”. Den gav både röst och tröst åt den sorg som fanns efter Karismakrisen.

2006 börjar ett gäng vänner kalla sig för Passion Church och dom har hela tiden kontakter med Hillsong och 2009 blir dom officiellt en Hillsongförsamling i Sthlm.

Sedan går Andreas helt loss på berättelserna om barnen, hunden, släkten och familjen. Vilket leder oss över till hans stora passion för Compassion. Familjen Nielsen har flera fadderbarn och Andreas har fått träffa några av barnen live, bland annat en pojke som heter Briar som bor i Uganda. Briars pappa är förlamad i benen och kryper till kyrkan fyra kilometer enkel väg, varje söndag, Andreas frågade honom varför och det direkta svaret var; ”Jag har så mycket att vara tacksam för.” Briar har en ny syster som döpts till Blessing och det finns en kraftfull film om henne som ni alla behöver se här.

Han talar sig varm för nödvändigheten av att kliva in och ge aktiv praktisk hjälp i Jesu namn. Evangeliet, de goda nyheterna om Jesus blir inte trovärdigt om vi inte går ”all in” och hjälper den fattige.

Sportintresset är stort och han började med fotboll i Tidaholms IFK och när han var liten och var hans sjukt stolt över sina fotbollsskor. Hade det inte varit för att mamma stoppade honom så hade han nog haft dem till skolan, med dubbar och allt. I hockey är det Leksand som gäller och på fotbollssidan är det Malmö FF.

Detta leder honom in på själens hälsa och predikoserien ”Du är vad du äter” och den första delen i den serien hittar du här.

Andreas avslutar med en härlig inbjudan till dig att bli den Gud vill du skall vara och sedan vara trygg i det. ”Det är som det är.”

Att få göra den här podden med dig Andreas, var en stor glädje och en härlig upplevelse. Allt gott till ert viktiga och värdefulla arbete i Hillsong Sverige!

Nåd och frid från Gud vår far till oss var och en!

Mattias Martinson och Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer