Avsnitt 21 - Gladys del Pilar

Mattias Martinson möter Gladys del Pilar - artisten som har varit med i melodifestivalen hela fem gånger och då både som soloartist och med bandet Afrodite. Gladys har gjort röster till flera disneyfilmer och medverkat i showen ”Brun utan sol”. På den svenska musikalscenen han hon haft huvudroller i bland annat Rock of Ages, Hairspray, Ghost, och senast i En värsting till syster där hon medverkade tillsammans med skådespelerskan Susanne Reuter.

Gladys har varit i Uganda och med egna ögon sett den positiva förvandling som Compassions arbete innebär för barnen (och deras familjer) på plats efter plats. Fattigdomen är utbredd och alla möten med de fina och djupt fattiga människor där var omtumlande och hon känner sig märkt för livet.

Gladys är just nu aktuell med en egen matlagningskanal på Youtube och sin färska bok som heter ”Tro, hopp och kärlek” där hon berättar sin dramatiska livsresa för journalisten, författaren och vännen Göran Lager. Den livsresan och mycket annat får vi höra mycket om i dagens avsnitt.

Nedan kan du välja att lyssna här på sidan eller via den plattform du föredrar. Här finns också länkar och annat intressant som berör dagens avsnitt.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde välja att göra vadsomhelst, vart som helst, ett helt dygn, vart skulle vi då hitta dig? Jag skulle gärna stanna hemma och fixa saker med familjen.

2. Har du någon för allmänheten dolda talang? Matlagning är en stor passion och jag var egentligen på gång att göra en egen kokbok men det blev att det handlade om mitt liv i stället. 

3. Vad var det värsta jobbet/sommarjobbet du någonsin har haft? Hon är ganska nöjd med sina sommarjobb.

4. Om du omedelbart skulle kunna bli en expert på något, vad skulle det vara? Jag drömmer ju om att bli bättre på musik men framförallt bättre på att se och förstå beteenden.

5. Om du kunde gå med i någon tidigare eller nuvarande popband, vilka hade du valt? Tidigt 80 tal och ett härligt band att vara med i vore Earth, Wind and Fire

6. Har du något favoritminnen från barndomen/tonåren som du kan dela med oss? Somrarnas cykelturer och utflykter var underbara.

7. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt 18-åriga jag? Att tro mer på dig själv och det du tror på, stå upp för dig själv.

8. Kan du minnas den första konserten du var på? Jag minns ännu ”Live Aid galan” 1985 då Phil Collins både spelade i England och sedan tog han flyget för att spela vidare i USA. 

9. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Jag har en bilresa där det oförklarligt gick att köra en dieselbil som jag tankat full med bensin, hela vägen från en spelning i Örebro och hem till Sthlm. Det skulle inte ha gått att köra dessa 20 mil utan ett under.

10. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Mamma Inga Werner som är i himlen, den tidigare presidenten Barack Obama, förebilden och artisten Tina Turner och frihetskämpen Harriet Tubman. Det har nyligen gjorts en filmatisering av Harriets liv och gärning

Gladys del Pilar föddes i Ecuador 11 Okt 1967 sedan och kom till Sverige som sjuåring. Hon och hennes syster, Ann Consuelo, är hittebarn på en trapp till ett kloster och uppfostrades strängt på ett nunnekloster innan de adopterades av diakonen Inga Werner ifrån Örebro. Under sju år, tills adoptionshandlingarna skrevs under, hette flickorna bara negra grande och negra chikita.

November 1974 såg hon för första gången ett vitt pulvertäcke lägga sig på marken. Det var tydligen hennes första möte med Svensk snö som hon försökte lägga i kastruller och äta. Hon gick på Gummeliusskolan på högstadiet, Risbergskaskolan på Gymnasiet och jobbade i klädbutiken Gul&Blå i Örebro i den affären mötte hon Magnus Sjögren från bandet Big Deal och han undrade om hon och systern ville följa med på deras turne. Där börjar drömmen om en karriär som artist, som sedan besannades.

Som vanligt gör vi ett viktigt avbrott för att sprida Compassions hoppfulla ljus över hela poddvärlden;

COVID 19 TVINGADE HEM ASTRID FRÅN SKOLAN OCH DET BLEV ETT BEKYMMER.

Undervisning via teknik som smartphones, Ipads eller dator i hemmet för barn som lever i djup fattigdom är en stor utmaning. Många elever från familjer med låg inkomst som inte har tillgång till internet eller en dator där dom kanske till och med saknar el blir rädda för att de kommer att hamna efter i skolarbetet.

Nioåriga Astrid är ett av alla våra fadderbarn i Honduras och hon hade precis börjat i andra klass i februari 2020 när COVID-19-pandemin drabbade hela hennes samhälle bara en månad efter skolstarten. Även om hennes skolbyggnad stängdes ner så fortsatte eleverna läsåret hemifrån. Astrid kämpade dock hårt för att hålla jämna steg med sina klasskamrater. Hennes föräldrar ägde inte en smartphone eller ens en enhet där hennes lärare kunde kontakta henne. Hennes pappa arbetar på ett kaffeplantage står just nu för familjens enda inkomst. Hans månadslön räcker inte på långa vägar för att täcka kostnaden för en internetuppkoppling och tekniskt skolmaterial som Astrid och hennes syskon behöver.

”När Astrid började sina lektioner för några månader sedan var hon så förväntansfull. Hon fick skolböcker, ny ryggsäck, skor och uniform från Compassion centrat”, säger Santos, som är direktor. ”När hon sedan skickades hem för studier via teknik hade hon inte möjlighet att följa skolarbetet och hela hennes läsår var i fara.” Denna utmanande situation är verkligheten för många barn i hennes samhälle. Den kyrka som Compassion jobbar ihop med agerade direkt.

Santos meddelade att alla barn i hela Compassionprogrammet kunde besöka centret för att komma åt internet, efter säkerhetsåtgärderna med corona. Varje vecka kommer Astrids handledare och hämtar henne hemma och tar henne till centret så att hon både kan få hjälp med teknik och samtidigt hjälp att göra sina läxor. Santos är i ständig kontakt med Astrids lärare så att de tillsammans kan se hennes framsteg.

”Mina föräldrar kan varken läsa eller skriva, men de har uppmuntrat mig och mina syskon att kämpa vidare med vår utbildning”, säger Astrid. ”Jag är glad och tacksam att kunna besöka Compassion-centret och göra allt mitt hemarbete där, varje vecka.”

Så även om det här läsåret har sett annorlunda ut för Astrid, är hon lättad över att hon inte missade skolan. Hon kommer snart att gå i tredje klass och är övertygad om att hon kommer att uppnå sina mål med hjälp av compassion-personalen.

Vill du bli en fadder till ett barn likt Astrid som finns med i compassions arbete?
Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort, för 310 kronor i månaden understöder du ett barn holistiskt dvs, ekonomiskt, fysiskt, socialt och andlig hjälp. Bli fadder här.

Gladys och tvillingsystern Consuelo lämnades på en trappa till ett kloster i Guayaquil, som med två miljoner invånare är den största staden i Ecuador i Sydamerika. Efter två år på detta ganska trevliga kloster så blev vi förflyttade till ett vidrigt kloster där flickorna fick utstå, våld, svält, övergrepp och förnedring.

Här avbryter jag Gladys för att fråga, hur man kan tro på den Gud som nunnorna i klostret skulle representera? Hennes svar är: ”Något bar oss, och någon bär oss fortfarande genom allt.” Jag förstod att det var Jesus och den tron bär mig ännu. Jag är nu aktiv i Södertörnskyrkan och jag förstår att mamma Inga´s enkla och varma tro och liv reparerade våra trasiga själar och hjälpte oss till denna trygghet i tron. Utan min Gudstro hade jag inte klarat vare sig min barndom eller min karriär, säger Gladys.

Hon har gjort många musicals, bla annat; Rock of Ages, Hairspray, Ghost, En värsting till syster, tillsammans med skådespelerskan Susanne Reuter. Här gör hon en viktig skillnad på musikalrollen som nunna och mötet med de otrevliga nunnorna i barndomen.

Gladys har de nu vuxna barnen David och Amanda och är sedan 2010 gift med Christer som har en båt. Att få komma ut i naturen ger ett lugn och en ro som inget annat.

Gladys har varit med i melodifestivalen fem gånger som soloartist och med bandet Afrodite. Hon har gjort röster till flera disneyfilmer och medverkat i showen ”Brun utan sol”.

Gladys är glad Compassionfadder till en kille som heter Fahrul som gillar alla bollsporter, cykla och simma. Fahrul bor i Indonesien tillsammans med sin mor och syster. Hans far har dessvärre gått bort sedan tidigare. Fahruls mamma jobbar idag som städerska. Han går i 8:an och för honom är några av favoritsakerna att göra på compassion: Åka på utflykt, måltider, spendera tid med vänner.

Gladys har varit i Uganda och sett förändringen som Compassions gör på plats. Fattigdomen är utbredd och alla möten med de fina, men fattiga människor där var helt omtumlande och hon känner sig märkt för livet. (Sedan nämner hon siffran 20 år vilket är hur länge löftet gäller från compassions sida gentemot våra fadderbarn, men som fadder behöver man inte signa upp sig så länge, utan det gäller ju givetvis så länge man själv kan.)

Varje sommar har Gladys och Crister ställt till med en stor fest med många gäster och hon har älskat att laga mat till allt detta. De flesta fester har hjälpt äldre hemlösa med mat. 

Gladys håller på att skapa en matkanal på Youtube och nu finns det första avsnittet här och här är nästa avsnitt från Funäsdalen. Gå gärna in och tryck på den röda prenumerera knappen och låt Gladys lära dig några spännande rätter!

Återigen vill vi uppmuntra er alla att läsa boken ”Tro, hopp och kärlek.” 

Stort tack till Dig Gladys för att du delade din dramatiska livshistoria och för att du är en compassionambassadör hos oss, lycka till med matlagnings-youtubekanalen!

Guds nåd och frid till er var och en!

Mattias Martinson och compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer