Avsnitt 22 - Stefan Gustafsson

Mattias Martinson möter Stefan Gustafsson - förkunnare, föreläsare, författare, debattör och internationellt erkänd apologet. Stefan är utbildad teolog och har tidigare varit generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen. Nu jobbar han som direktor för Apologia, ett centrum för kristen apologetik och den direkta fortsättningen på den legendariska CredoAkademin. Vi kan höra Stefans viktiga röst återkommande i Apologiapodden och det finns många genomtänkta böcker där han står som författare.

I dagens Martinson Möter får vi höra om Stefans förkärlek till filmkonst och hemmagjord glass och han avslöjar också varför Magnus Johanssons sång ”Vakna nu Anneli” ständigt spelades på lördagarna i hemmet när barnen var små. Vi samtalar vidare om varför han hellre är med i Pink Floyd än the Beatles (Trots att båda banden står högt i kurs). Vi snuddar vid funderingen; ”Hur man bäst är en skåning med skidåkning som enda sportintresse”. Givetvis får vi också höra om hans kärlek till Gud och Gotland.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde välja att göra vadsomhelst, vart som helst, ett helt dygn, vart skulle vi då hitta dig? Stefan älskar att åka skidor och det har blivit lite för lite av det de senaste, så han skulle önska sig en dag i fjällen. Credo fjällgård är en härlig plats som han gärna återvänder till.

2. Har du någon för allmänheten dolda talang? Han gör sin egen hemmagjorda glass.

3. Vad var det värsta jobbet/sommarjobbet du någonsin har haft? Av tre sommarjobb så väljer han - Växthus, parkförvaltning samt äldrevården.

4. Om du omedelbart skulle kunna bli en expert på något, vad skulle det vara? Pianist hade varit kul. Gitarr har jag ”fuskat” på.

5. Om du kunde gå med i någon tidigare eller nuvarande popband, vilka hade du valt? Han nämner Beatles, men landar på att drömmen hade varit att få vara med i Pink Floyd

6. Har du något favoritminnen från barndomen/tonåren som du kan dela med oss? Att som tonåring få komma till ett stort ungdomsläger var en avgörande upplevelse.

7. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt 18-åriga jag? Kanske att träna sig i att tänka långsiktigt.

8. Kan du minnas den första konserten du var på? Största, kanske inte publikmängd utan musikalisk upplevelse? Minns mkt väl en konsert i Malmö på 70 talet med André Crouch, sedan nämner han musikalen ”Speleman på taket” som han såg med delar av sin familj i New York. 

9. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Stefan har många gånger upplevt en Gudomlig ledning i livet och det uppfattar han som en påtaglig omsorg.

10. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Författarna C S Lewis, Francis Schaeffer, Justinus Martyren och Augustinus.

Stefan är en internationellt känd apologet, debattör och talare. Han är utbildad teolog i Lund, högskolelektor på Johannelunds Teologiska Högskola, tidigare generalsekreterare för SEA – Svenska Evangeliska Alliansen och gick gymnasiet i Lund på en skola som i mannamun kallades för Spyken

Stefan är född den 29 mars 1960 som äldst av tre bröder. Den sjunde augusti sommaren 1982 gifte han sig med sin Ingrid. Tillsammans har dom tre barn. 1988-1990 var Stefan lärare vid livsåskådningsinstitutet Nordiska L´Abri i Mölle och under åren 1990 till 2001 var han generalsekreterare för skol- och studentrörelsen Credo.

Stefan har vid flera gånger varit i debatt med ateister som exempelvis Christer Sturmark

Här tar vi en lite paus och jag berättar om en dramatisk vändning i en människas liv där Compassion blev en viktig pusselbit.

AWA RÄDDADES FRÅN SJÄLVMORD - Effekterna av COVID-19 på Awas familj var ofattbara. Förutom en drastisk och dramatisk minskning av deras redan otillräckliga resurser blev Awa och hennes make Moussa deprimerade, frustrerade och dom missförstod ständigt varandra. ”Min man och jag brukade leva i harmoni. Vi älskar verkligen varandra. Helt plötsligt började Moussa dricka alkohol, glömde att komma hem och brydde sig inte längre om mig och barnen. Jag kände mig övergiven, försummad och hopplös" säger Awa.

Medan pandemin fortsatte att spridas i Burkina Faso, blev Awas redan dåliga livssituation ännu sämre och till slut gav hon upp hoppet. "Jag tyckte att mitt liv inte var värt att leva längre så jag bestämde mig för att dricka gift och lämna den här världen. En kväll gick jag till den lokala livsmedelsbutiken med 75 franc för att köpa en liten påse svart pulver som folk använder till råttgift. Jag blandade giftet i ett glas vatten och drack det för att avsluta mitt liv och vila i frid på andra sidan,” berättar Awa.

Mariam, från det lokala Compassioncentret, kom hem till Awa bara några minuter efter att detta hänt. ”Jag visste ju inte vad som skett innan jag kom in, jag gick bara förbi och ville säga hej till min vän. Men när jag knackade på så kunde hon inte svara så bra, hennes röst avslöjade att något var galet. Jag kom in i rummet och såg henne riktigt illa däran. Jag ringde efter hjälp för att ta henne till närmaste hälsocentral. Läkaren gav henne något att dricka och hon kräktes omedelbart upp den svarta blandningen av vätska och mat", förklarar Mariam. Fysiskt utom fara fick Awa lämna vårdcentralen nästa dag. Men Compassioncentret gav inte upp om hennes inre helande och heller inte om familjens situation och stabilitet.

Paul som är chef på centret säger, ”Tack vare stödet från Compassion så kunde vi anlita en psykolog inne i stan, där Awa fick samtal, rådgivning och stöd för hennes psykiska hälsa". Församlingsledningen var också involverad i processen genom förböner och träffar med både hennes svärföräldrar och maken Moussa. I augusti kunde Awa komma hem till sin man och de har båda fått hjälp till en bättre och hälsosammare relation. Centret ger fortsatt stöd och matpaket så att föräldrarna inte längre behöver oroa sig för hur de skall kunna ge familjen mat. ”Awa är nu tillbaka till livet och utrustad för nya utmaningar. Hon säger, "Jag känner mig lycklig tillsammans med kvinnorna på centret. Jag har saknat sångerna och den goda undervisningen där. Jag vet nu att jag inte är den enda kvinnan med stora familjeutmaningar och vi uppmuntrar varandra att kämpa för våra barns framtid och hopp trots svårigheterna som livet ställer oss inför. Jag kommer aldrig att försöka begå självmord igen eftersom jag vill se vår dotter Rosine växa upp och bli en fin kvinna.”

Vill du bli en fadder till ett barn som Rosine eller hjälpa mammor likt Awa i compassions arbete? Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort, för 310 kronor i månaden understödjer du ett fadderbarn holistiskt. Vi jobbar så här; ekonomisk, fysisk, social och andlig hjälp. Bli fadder här! Har du redan ett fadderbarn? Ta gärna ett till!

Woody Allen är en filmregissör som Stefan länge uppskattat och han ger några exempel på tre gamla Allen favoriter;

- Kairos röda ros 

- Hanna och hennes systrar 

- Små och stora brott 

Sedan 2016 är Stefan Direktor för Apologia - centrum för kristen apologetik vilket är den direkta fortsättningen på legendariska CredoAkademin. Bland annat driver dom en podd och även ett bokförlag.

Efter detta ställer jag lite musikfrågor; vad är det för speciellt med sången "Vakna nu Anneli" av Magnus Johansson? 

Beatles och Pink Floyd är favoriter. Framförallt ”The wall” som är en djupt existentiell platta. 

Ett att Stefans barn heter Petter och han driver fusion bandet Jeremia som gett ut en strålande EP som både Stefan och jag tycker att alla behöver lyssna in. 

Vill du hellre se bandet när du lyssnar så finns dom på YouTube här

Någonstans har Stefan beskrivit sig själv som ett "filosofi-freak" och han ger en spännande förklaring på varför.

Sedan frågar jag Stefan om Compassions stora hjärtefråga, hur skall vi utrota fattigdomen i världen? Han svar är smått briljant och behöver idisslas av alla.

Stefan är skåning och därför är det intressant att skidåkning ses som hans högsta sportintresse. Sedan går jag loss på hans kärlek till Gotland och han rättar mig, men ger mig ändå rätt till slut.

Stefan har bland annat skrivit följande böcker:

1. ”Kristen på goda grunder – Om sanning i en tid av tvivel” (Cordia 1997)

2. ”Gör som Gud – bli människa” (Cordia 2006), som utkommit i en utökad version med titeln

3. ”Här för att stanna – kristen i skapelsens ljus” (Apologia förlag 2019)

4. ”Om Jesus och Jonas” (SEA 2009),

5. ”Skeptikerns guide till Jesus 1 – om evangeliernas trovärdighet” (CredoAkademins förlag 2013)

6. ”Skeptikerns guide till Jesus del 2 – om Jesu identitet och uppståndelse” (CredoAkademins förlag 2015),

7. ”Behöver tron försvaras? Manifest för kristen apologetik” (CredoAkademins förlag 2016) och

8. ”Nakna utan att blygas – Om den sexuella revolutionen och en revolutionär syn på sex” (Apologia förlag 2019).

Böckerna köper du bäst i Apologias webbshop

Stefan, du är klok som en bok, och din röst är en värdefull, viktig och varm röst för tro och tanke i vår tid. Stort tack för allt gott och gediget arbete du gör för Guds folk och Guds rike i vårt land och vår värld. Tack för att du kom och mötte med oss i Martinson Möter!

Nåd och frid till oss var och en!

Mattias Martinson och compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer