Avsnitt 24 - Carina och Urban Ringbäck

Mattias Martinson möter Carina och Urban Ringbäck - pastorsparet som tjänat sin församling i över 28 år (Smyrnakyrkan Göteborg är Sveriges näst största pingstkyrka) och samtidigt som dom gjort det har dom även välsignat Guds folk med otaliga mängder viktiga sånger, musikaler och egna skivutgivningar och inte minst ”Minns du sången”. Med en stor dos humor bjuder dom på härliga och heliga minnen ur en lång tjänst och ett stort uppdrag. 1973 höll Urban på att fastna i Kingston, Canada som lastbilschaffis och cheeseburger-fantast. Vi är tacksamma att han kom tillbaka.

Carina och Urban delar det stora hjärtat för den lilla människan och i mitt tycke bär dom en äldste-liknande funktion för Guds folk och allt detta sammantaget gör att det här avsnittet blir en julefröjd att lyssna till.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

Eftersom det är så mycket som händer i podden så leder jag er direkt till fråga tio: Vilka fyra nu levande eller sedan länge döda gäster skulle sitta vid ditt julbord och vad skulle ni äta, och vem av dom skulle få äran att läsa julevangeliet? 

Urbans val: läkaren Lukas (som även är en av dom som skrivit ned julevangeliet), Napoleon, missionären Sven Göransson, Ylva Eggehorn

Carinas val: Jesus som får läsa julevangeliet, Carinas pappa som inte lever här längre, hennes granne Carina samt sin väninna Asam från Iran.

Carina är född Persson den 2 februari 1959 i Vantörs Hägersten, Stockholm och jularna firades alltid i pappas omtyckta Bergslagen. Hennes vänner säger med en mun att hon är empatisk och duktig på inredning. Urban bekräftar att vännerna har rätt. Tillsammans med räddningsmissionen är hon med i en besöksgrupp på fängelser.

Tidigt 80-tal startade Urban och hans vänner en ”liten” ungdomstidning som hette Tabasco som i sin storhetstid hade en bred läsekrets.

Carina och Urban gifte sig 1981 och dom har fyra barn som heter Alexandra, Alexander, Amadeus, Antonia. Första församlingstjänsten var i Filadelfiakyrkan Stockholm och tjänsten startade på underliga och underbara vägar!

Urban gick på Huddingegymnasiet 1969-72 och sedan blev det många orter. I Göteborg har dom bott sedan 1992. I Kingston, Canada, var Urban lastbilschaffis 1973 och McDonalds var helt nytt och det blev många cheeseburgare.

Sedan tar samtalet fart kring Urbans disträa sida och den mest klassiska historien som innehåller Hässleholms flygplats och en felparkerad bil…

Urban och Carina har en god och gedigen skivutgivning och allt är inte med på den här listan. Jag vill bara konstatera hur gedigen och lång listan är:

Musicalen- Ringar på vattnet

Musicalen Lukas Fillan Sthlm 

Musicalen 777 Fillan Sthlm 

Urban & Carina Ringbäck: Kan man lita på din kärlek 

Urban Ringbäck & L.-O. Forsberg: Epilog – om följderna av en mans liv 

Urban Ringbäck & L.-O. Forsberg: Låtarna från musikalen Lukas 

Urban & Carina Ringbäck: Spår 

Urban & Carina Ringbäck: Framtidsminnen 

Urban & Carina Ringbäck: Paradis 

Minns du sången - TV och skivproduktion

Här är en artistlänk till flera av deras skivor som finns på spotify, men som alltid vill jag uppmuntra dig att köpa deras fysiska skivor i din missionsbokhandel eller på www.nyamusik.se

Urban började sin förkunnarkarriär som tioåring med en textutläggning på en lite ovanlig text från Hesekiel 37.

Därefter nämner jag något som Urban och Carina kallar för ”den röda tråden” och dom berättar om ett musikprojekt som är på gång.

Här följer en oerhört angelägen berättelse:

FRÅN BUSE TILL BONDE - Fem år gamla Nabore bor i det natursköna höglandet i norra Kenya. Hennes namn betyder "min bägare flödar över", eller som hennes pappa Paulo säger "flödar av frid och är full av välsignelser". I många år var livet extremt svårt för Nabores familj eftersom de kämpade för att tillgodose sina mest grundläggande behov. Nabores äldre syster Mecka kommer ihåg hur dom här dagarna var: "Vi hade bara råd med en måltid majsgröt om dagen." Föräldrarna blev desperata i jakten på mat till barnen och började brygga hembränt som de sålde i hemlighet. "Det var en fruktansvärd tid", säger Nabores mor Mbakiras: "Livet var svårt. Jag kände mig skamsen och levde i ständig rädsla för att bli arresterad." Mbakiras fick sitt första barn när hon bara var 16 år och pappa Paulo var 21. Ingen av dem hann utbilda sig och har sedan dess kämpat för att hitta arbete. De arbetade bland annat som hjälpredor på en åker och tjänade endast 10 kronor om dagen - vilket ju aldrig räckte till för att ge familjen mat på bordet. I ett försök att hitta alternativ till att sölja hembränt försökte Mbakiras gå in i skogen för att samla ved och sälja den för 20 kronor per bunt. Detta ledde till att hon sålde ved till det Compassions center i närmsta by. Compassions personal identifierade snabbt att familjen var utsatt och föreslog att de skulle registrera Nabore på centret för att hitta en fadder till henne.

Strax efter att Nabore hade registrerats på Compassioncentret upptäckte personalen att Paulo och Mbakiras tillverkade och sålde sprit olagligt. Centrets personal fick tag på omedelbart rådgivning för att hjälpa dem att lämna den olagliga verksamheten bakom sig och uppmuntra dem att ta emot stöd. "Efter att Nabore hade registrerats på Compassioncentret var det som om ett ljus fyllde vårt hem", säger Paulo, fylld av många och starka känslor.

"Stödet och träningen förändrade våra liv." Genom rådgivningen hörde Paulo och Mbakiras också om Jesus och blev förvånade över evangeliets budskap. "Vi kände inte Gud, men nu gör vi det", säger Paulo. "Vi fick undervisning som gjorde det möjligt för oss att förstå Kristus och kraften i evangeliet. Vi gav våra liv till Jesus, och nu tjänar vi honom." Mecka märkte också förändringen hos sina föräldrar och säger: "Jag tackar Gud och Compassion som hjälpt min mamma slutat med hembränt. Nu vi äter god mat! Jag är också glad att min pappa läser bibeln för oss och ber för oss varje dag.” Som svar på Paulos böner fick de ett nytt tillfälle till inkomst. Centret hade startade ett lantbruksprojekt för föräldrar och bjöd nu in Nabores mamma och pappa att delta. "Vi introducerade grönsaksodling så att familjerna kan odla tillräckligt med mat för att både kunna äta själva samt sälja” säger Jonathan, ansvarig på Compassioncentret.

Mbakiras och Paulo startade sitt jordbruk med stor entusiasm och slutade brygga hembränt. Deras första skörd lyckades väl och dem tjänade 2000 kronor. "Våra liv har förändrats helt", säger Mbakiras. ”Mina barn har mat och kläder - jag köpte till och med skoluniform och har kunnat ge dem bättre och mer näringsrik kost”. Mbakiras hoppas på en bättre framtid för sina barn. "Jag vill att mina barn ska få en mycket bättre utbildning", säger hon.

Precis när saker började ljusna så kom Covid -19 med nationella restriktioner. Jordbruksprojektet lades ner eftersom utbildningen inte längre tilläts. Marknaderna stängdes och familjerna kunde inte sälja sina produkter. "Vi gav kontanter till dem som hade tappat jobb och även till bönderna som fick inkomstbortfall", säger Jonathan på Compassions center.

Pappa Paulo ser ändå Herrens omsorg genom varje del av deras berättelse. Han håller en bibel och sätter sig bredvid sin fru Mbakiras. "Du är min Gud. Jag kommer att upphöja dig, jag kommer att prisa ditt namn, för du har gjort underbara saker", läser Paulo. ”Innan vi kände Gud var vi vilse”, säger han och stänger sin bibel. "Sedan arbetade sig Gud in i våra liv genom Compassion och det var då vi såg Guds ljus och gav våra liv åt honom. Jag och mitt hus kommer att tjäna Herren alla våra dagar." Paulo identifierar vändpunkten i deras liv med den dag som Nabore registrerades på Compassions center. " Namnet Nabore på Samburu betyder ju "min bägare flödar över, flödar av frid och är full av välsignelser". Så på grund av Nabore har mycket hänt för oss. Nu kan våra barn leva med värdighet; de har hela och rena kläder, de äter bra och kan gå i skolan.

Vill du bli en fadder till ett barn som Nabore, vill du som lyssnar hjälpa en pappa Paulo eller mamma Mbakirs genom Compassion? Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort! För 310 kronor i månaden understödjer du ett fadderbarn holistiskt vilket innebär att vi jobbar på fyra sätt:

Ekonomisk hjälp: mat, kläder, skolavgift

Fysisk hjälp: vaccinationer och hälsokontroller, sport och fritidsaktivteter

Social hjälp: våra center vill vara fyllda av kärlek, omsorg och uppmuntran.

Andlig hjälp: vi sticker inte under stolen med att vi gör det vi gör i Jesu namn, så därför har vi åldersanpassad söndagskola och aktiviteter med den lokala kyrkan.

Du kan signa upp dig direkt och bli fadder till ett barn idag här. Har du redan ett fadderbarn? Ta ett till!

Efter detta berättar Urban och Carina ödmjukt men med stor tyngd och övertygelse om det viktiga arbete som Smyrnakyrkan gjort och gör socialt och globalt. ”Corona har flytta tillbaka positionerna för de fattigaste av de fattiga i världen och därför vill vi flytta fram hjälpen igen. Vi behöver undanröja hinder som krig och konflikter, bygga upp länder, bekämpa korruption, hjälpa människor att försörja sig själva så att det blir långsiktigt goda lösningar för nästa generation.”

Dem nämner flera av sina resor till flera utvecklingsländer med stort allvar, eftertryck och djup värme.

Här berättar Urban en gripande berättelse om en man han mött dagen innan och det orimligt hårda straff som mannen fått av svenskt rättsväsende, Dom båda drömmer om en kärlekens revolution och en kraftfull reaktion i ett tyst uppror emot en förfelad syn på flyktingfrågor och det globala ansvaret. Det finns många goda krafter som vill göra gott och visa på hopp och kärlek i vår tid.

Här någonstans avslutas vårt livgivande samtal och jag skall ärligt säga att jag längtar tills nästa gång vi får göra detta tillsammans. Stort tack Carina och Urban för att ni mötte oss alla i Martinson Möter. Guds välsignelse i ert viktiga fortsatta uppdrag för Guds rike och människors räddning.

Till oss alla, nåd och frid i adventstid!

Mattias Martinson och Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer