Avsnitt 25 - Marie Louise Nilsson

Mattias Martinson möter Marie Louise Nilsson - inspiratör för Alpha Sverige. Marie Louise har över 20 års erfarenhet som präst inom EFS och hennes gåva är att uppmuntra, utrusta, undervisa och leda i församling. Hon är född i Sätaröd, som ligger utan för Tollarp, som ligger utanför för Kristianstad och via Åre så har nu hon och hela familjen blivit Göteborgare.

Om dom vise männen hade kommit till Marie Louise med gåvor så hade det gärna fått vara guld, choklad och myrra. Och hon önskar innerligt att hon skrivit den otroligt ”braiga” texten till O helga natt.

Marie Louise och familjen är faddrar till en flicka som heter Rosaline som kommer från Kenya och hon berättar viken positiv påverkan fadderskapet har haft på hela familjen. Hennes hjärta klappar varmt och tydligt för att vårt land skall förstå och ta emot Jesu kärlek.

Detta avsnitt bjuder på en röst som kommer att göra god och glad nytta i ditt decemberliv.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Finns det några traditioner i ditt hem som julen inte får var utan? Allt: gran, Gudstjänst, god mat, lussekatter med russin och saffran.

2. Om du tvunget behövde vara med i ett julspel, vilken roll skulle vi se dig i då? Åsnan.

3. Finns det en LP-skiva som måste läggas på spelaren en viss dag? Eller vid en viss tid? Julmusiken skall börjas så tidigt som möjligt. 

4. Vilken julsång önskar du att du hade skrivit? O helga natt 

Största jullåt-plågan på radion i december? ”Nu är det jul igen” med Just D. 

5. Vad måste stå på julbordet för att du skall bli glad? Janssons festelse är det snabba valet men sedan blir listan väldigt lång…

6. Vilka egenskaper hos tomten önskar du att du hade mer av? Tålamod.

7. Hur bra på en skala 1-10, där tio är bäst, är du på att slå in paket? Svar: 8 Snabbt eller snyggt?  Svar: snabbt.

8. Bästa julkalendern på tv? Efter en lång utläggning landar Marie Louise på Kurt Olssons Julkalender.

9. Av de tre gåvorna, Guld, rökelse och myrra... vilken skulle du byta bort och till vad? Hon väljer in; choklad och har kvar myrra och guld.

10. Vilka fyra nu levande eller sedan länge döda gäster skulle sitta vid ditt julbord och vad skulle ni äta, och vem av dom skulle få äran att läsa julevangeliet? Jesu mor, Maria som också får läsa julevangeliet, psalmförfattaren och predikanten Lina Sandell samt komikern Johan Glans. Marie Louise väljer sist men inte minst med sin man Pär.

Marie Louise är född den 3 Sept 1976 i Sätaröd, Tollarp utanför Kristianstad och hon har en lillasyster som heter Viktoria. Som barn gick hon till Missionshuset EFS – Evangeliska Fosterlands Stiftelsen och där mötte hon en tro. Ungdomsgruppen hette den underbara förkortningen; FGPG = Flickgrupp och Pojkgrupp.

Musik-Gymnasiet i Kristianstad, Glimåkra EFS ungdomspastors tjänst, pastorsutbildning Johannelunds Teologiska Högskola, församlingstjänst i Ängelholm. Hon har jobbat på Veromoda och fick inte mycket lön för det mesta gick till kläder. Hon är sedan den 29 Dec 2001 gift med ekonomen Per. På sitt första sommarjobb plockade hon jordgubbar vilket var gott men gav inte så mycket ekonomi. Efter detta gör hon ett spaning kring ordet tidsoptimist.

Hon är kaffeglad, ”för kaffe startar dagen.” Hon älskar shopping men ”går inte i butiker” utan kallar det för boutique. I familjen finns de tre barnen Gabriel, Rebecka, Esther. Någon har sagt om Marie Louise: ”Hon är en hålligång tjej som blev frälst… och hon har inte tappat hålligånget.”

Sommaren 2015 flyttade familjen till Åre och Undersåker vilket hon ser som ett under.

Marie Louise jobbar med Alpha och hon älskar det arbetet och nu förklarar hon varför tron på Jesus är så viktig, enkel och central. Varje kyrka skall växa och Alpha är en kanon-modell för att enkelt presentera den kristna trons grunder.

Detta är Markus Torgeby. Här kan du köpa Markus bok

Sedan sensommaren 2020 bor familjen i Göteborg.

Här tar jag lite tid för att berätta om något mkt viktigt:

EN TRYGG PLATS MITT I ORKANEN. ”Vi lämnade vårt hus på söndagen när vi hörde orkanvarningen. Vi kom till skyddet här på compassions center och dagen efter hörde vi att hela vårt hus hade totalförstörts, säger José David, åtta år gammal. Han har bott på Compassions center med sina föräldrar sedan orkanen Lota drabbade Nicaragua.

På natten till måndagen den 16 november 2020 så landade orkanen Lota i den nordligaste delen av landet och tog med sig starkt våldsamma vindar och ett ihärdigt regn. I ett svep så förstördes 69 byar i södra staden Tola av den starkaste orkan som någonsin drabbat Nicaragua. Compassions center ii byn Virgen Morena bevittnade förödelsen från första parkett när floderna och bäckarna som omgav byn började flöda över några timmar efter att regnet började. Mitt på natten så tvingades familjer som Jose David och pastor Adelas fly från sina hem när de hörde det skrämmande, dånande ljudet av floden.

Den forsade in på deras bakgårdar och bröt isär väggar och hus.

Precis som pastor Adela sökte många vuxna och barn från samhället tillflykt hos Compassion och klassrummen förvandlades till tillfälliga hem, bord till provisoriska sängar och skolstolar till garderober där de lade sina kläder. ”Vi öppnade dörrarna både till kyrkan och centret för barnen, många är en del av vårt fadderarbete och många kommer här från samhället. Vi inbjöd dem att ta sin tillflykt hit redan innan stormen slog till, säger pastor Adela."

När regnet började så öppnade vi dörrarna och förberedde mat, dryck och filtar och mitt i natten så sprang vår personal och hämtade barn och familjer från deras hem för att kunna komma hit. "Sedan dess har centret blivit en säker tillflyktsort för flera familjer som ingår i programmet och för många fler i samhället som har hittat en hjälpande och emotionellt stöd i personalen under denna tuffa tid. På grund av det stadiga stöd och skydd som Compassions centers ger familjerna har centret blivit ett regeringsutnämnt skyddsområde.

Vill du bli en fadder till ett barn som Jose David, vill du hjälpa en pastor som Adela genom Compassions arbete?
Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort, för 310 kronor i månaden understödjer du ett fadderbarn holistiskt vilket innebär att vi jobbar på fyra sätt

Ekonomisk hjälp mat, kläder, skolavgift mm.

Fysisk hjälp, vaccinationer och hälsokontroller, sport och fritidsaktivteter.

Social hjälp våra center fylls av kärlek, omsorg och uppmuntran.

Andlig hjälp vi sticker inte under stolen med att vi gör det vi gör i Jesu namn så därför har vi åldersanpassad söndagskola och aktiviteter genom den lokala kyrkan.

Bli fadder till ett barn idag. Har du redan ett fadderbarn? Ta ett till!

Marie Louise och familjen är själva faddrar till en flicka som heter Rosaline i Kenya. Hon berättar om hur enkelt och samtidigt viktigt det är att vi i västvärlden kliver in. Hon peppar alla att lyssna till Lina Sandells psalm, ”Gör det villigt och glatt”. Här är en version på den sången med Carola

Efter detta avslutar Marie Louise med en reflektion kring julen från Lukasevangeliet kapitel 2, vers 6-7: ”Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem i gästrummet.”

Stort tack Marie Louise, så otroligt gött att få sitta ner med dig, prata allvar, samtala och skratta. Du är en god gåva given till kristenheten och en strålande pärla. Allt gott till dig i ditt viktiga uppdrag för Gud rike!

Nåd och frid i adventstid!

Mattias Martinson och Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer