Avsnitt 26 - Josefina Gniste

Mattias Martinson möter Josefina Gniste - uppskattad lovsångsledare, pingstpastor, rutinerad poddare och en grym låtskrivare. Hon tog svensk kristenhet med storm med debutskivan ”Möt oss här” 2016 och idag toppar hennes sånger streamingen av lovsång i Sverige. Hennes musik når utanför Sverige. Sången ”Din trofasthet” är en av de mest använda lovsångerna i Norden och nådde nyligen 1 000 000 streams. Josefina jobbar som pastor i Pingstkyrkan Katrineholm tillsammans med sin man Lukas och dom har döttrarna Vilhelmina och Dorotea.

Hon har precis nyss släppt två vackra och viktiga julsånger som förgyller Spotify och även sin första liveskiva inspelad på Stora Teatern i Sthlm och utgiven på David Media och tillsammans med Compassion. Skivan är enkel men innerlig, tre röster, cello, fiol, gitarr och keyboard. En tagning. Inga pålägg. Nära och autentiskt. Josefina är Compassion-ambassadör och brinner för att hjälpa.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Finns det några traditioner i ditt hem som julen inte får var utan? Rödbetssallad.

2. Om du tvunget behövde vara med i ett julspel, vilken roll skulle vi se dig i då? Gärna Maria för då får man sjunga så många fina sånger eller en änglaroll.

3. Finns det en LP-skiva som måste läggas på spelaren en viss dag? Eller vid en viss tid?

Bebe Cece Winans julskiva skull sättas på när vi klädde granen, min man förstod inte riktigt varför… och även Sara Dawn Finers grymma platta.

4. Vilken julsång önskar du att du hade skrivit? O helga natt är bäst. Största jullåt-plågan på radion i december? All I want for Xmas…

5. Vad måste stå på julbordet för att du skall bli glad? Mamma köttbullar.

6. Vilka egenskaper hos tomten önskar du att du hade mer av? Han är ju effektiv och det skulle jag gärna behövt mer av i år.

7. Hur bra på en skala 1-10 Där tio är bäst, är du på att slå in paket? Snabbt eller snyggt? Jag är nog 8-9 och snabb men snyggt, men min syster är en 10.

8. Bästa julkalendern på tv? Sunes Jul och även Pelle Svanslös.

9. Av de tre gåvorna, Guld, rökelse och myrra... vilken skulle du byta bort och till vad? Rökelsen går bort och istället blir det en heldag på spa.

10. Vilka fyra nu levande eller sedan länge döda gäster skulle sitta vid ditt julbord och vad skulle ni äta, och vem av dom skulle få äran att läsa julevangeliet? Mormor Karin, lovsångledaren Kari Jobe, Nigella Lawson som är bra på att laga mat och till sist bjuder hon in mig, Mattias (tack, vilken glädje!).

Josefina är född den 16 Okt 1985 som den fjärde av sex syskon i skaran. Hon gick estetlinjen på Agnebergsgymn Uddevalla 2001-student 2004. ITM (Institutet för Tro och Musik) 2004-2006. Bla den högkyrkliga klasskompisen David Ivarsson utmanade den frikyrkliga Josefina att våga tänka större, i detta gjorde dom skivan Kyrie Eleison

Hon jobbade på Frälsningsarmen, Kår 393 i Sthlm, 2006-2008 sedan blev hon ungdomspastor i Pingstkyrkan Trollhättan 14 Aug 2008-31 Aug 2016.

2011 så träffar Josefina Lukas och tycke uppstod.

2012 Förlovade vi oss.

2013 13 Juli gifte vi oss.

2014 Fick vi vårt första barn.

2015 tog vi det lugnt…

2016 flyttade familjen till Västerås. Det här året kom även skivan ”Möt oss här” ut på David Media och många sånger börjar användas runt om i landet, framför allt ”Din trofasthet” som nu streamats över 1 miljon gånger, bara i Sverige. Uppföljaren ”Låt oss få se” kom 2018 och även den till stor glädje, uppmuntran, tröst och välsignelse. ”Låt oss få se” innehåller många fler sånger som Josefina själv varit med och skrivit tillsammans med vänner.

Josefina och Lukas är pastorspar i pingstkyrkan Katrineholm och dom började där i Januari och sedan kom pandemin i Mars: det skapar vissa utmaningar som vi pratar om.

Josefina har en egen podd som heter - Fika med Gniste.

Varför inte flytta norrut? Undrar jag, när döttrarna heter; Vilhelmina och Dorotea.

I våras släppte Josefina en låt tillsammans med rapparen Sebbe Stakkset

Innan jag (Mattias) börjat jobba på Compassion så fick josefina och jag mfl tillsammans göra en grej på södra teatern i Sthlm. En streamad stund av lovsång där musiken spelades in i samarbete med Compassion Sverige i maj 2020 i syfte att hjälpa barn i utvecklingsländer som drabbats hårt av Coronapandemin.

Allt detta har ni blivit en helt färsk skiva och någon har skrivit: En tagning. Inga pålägg. Nära och autentiskt. Mycket efterlängtad! Det här är första liveskivan från lovsångsledaren och låtskrivaren Josefina Gniste som toppat både skivförsäljningen och streaminglistorna med sin musik de senaste åren. Liveskivan är en slags best-of skiva och innehåller de mest älskade & använda sångerna från Gnistes tidigare skivor ”Möt oss här” och ”Låt oss få se”  + nya sången ”I Din närvaro”.  Cello, fiol, gitarr och keyboard, två-tre röster…

Här är en länk till hela skivan, men som vanligt uppmuntrar jag er alla att köpa musiken på Nya musik.

Har du några laster? = Josefina erkänner direkt att hon missbrukar satsumas, men bara på den tidigaste hösten, nu till jul missbrukar hon istället apelsiner.

På studieresa i USA som var hon och klassen i LA i Bill Schnees studio väl där så började Josefina storgråta när hon fick reda på att Whitney Houston hade spelat in soundtracket till Bodyguard-plattan där.

Under hösten har Josefina tillsammans med vänner snickrat ihop två vackra och viktiga jullåtar, Gud med oss samt Himlens gåva. 

Hon berättar om hur sångerna fötts fram och hur viktigt det är att fortsätta skriva nya sånger om detta eviga hopp om Jesus som julen innebär.

Efter detta tar jag tid att berätta om Compassions arbete i världen.

NYA HUSÄGARE I DEN PERUANSKA DJUNGELN. Åskljudet krossar tystnaden i vad som var en vacker solig dag i Soritor i den peruanska djungeln. Ensamstående Julia återvände hem efter en lång arbetsdag på åkrarna. Hon kom precis i tid. Utanför öppnade sig himlen och regnet hällde ner. När hon kom in i rummet som hon delade med sina fem barn, ger hennes 16-årige son riktigt alarmerande nyheter. ”De sa till oss att vi måste ut om två dagar. Vart ska vi åka nu? De kommer att sparka ut oss när som helst, säger Dilber, Julias näst äldsta son. Att flytta är inte något nytt för denna familj. Redan innan karantänbegränsningarna avskaffades kunde Julia knappt klara sig och att försörja sin familj och det var en ständig kamp. ”Jag arbetar med ris- och kaffegrödorna, trettio minuter härifrån. Min dröm är att uppfostra mina barn väl och stödja dem i livet så gott jag kan, säger Julia. Tack och lov var familjen inte ensam om att möta den här nya utmaningen. Varje vecka får Compassion-chef Alfredo en rapport från alla handledarna och volontärer om välbefinnandet för barnen i compassionprogrammet. Han insåg snabbt Julias familj behövde akut hjälp.

”När vi besökte dem med en påse matvaror hade Julia just återvänt från gården. Deras levnadsförhållanden var minst sagt ostabila och jag blev djupt skakad. Ingen ska leva så, säger Alfredo. Alla i samhället uppskattar det stora arbete Compassion-centret gör för barnens räkning. Alfredo har varit proaktiv i att bygga goda relationer. ”Det första vi gjorde var att ordna ett möte med de lokala myndigheterna. Jag gick in där med tro och förklarade för dem vad den här familjen går igenom, sade han. ”De enades om att låta familjen bygga sitt hus på en liten bit mark i samhället.”

Alfredo gick långt utöver vad Julias familj hade vågat förväntade sig. ”Vi lyckades också få juridiskt papper klara, så att de inte kommer att ha några problem i framtiden om det blir en förändring i administrationen av stan,” log Alfredo.

Precis som solsken efter en regnig dag kändes det som stormen hade gått och en ny dag hade börjat för denna familj. compassionscentret och kyrkans frivilliga samlades inte bara för att köpa materialet till sitt nya hus utan också för att hjälpa till med arbetet. Huset byggdes med vassrör, plywood och korrugerad plåt för taket. Familjen kunde inte hålla tillbaka tårarna, det var tacksamhet. Deras dagar med att flytta och hyra små rum är borta för alltid. ”Jag vet inte hur man säger tack. Jag tackar Gud för att jag hittade alla dessa bra människor i mitt liv. De delar alltid med sig av vad de har. De håller lite koll på oss, de tar med sig ​​mat och nu har vi ett nytt hus, "sa Julia med tårar i ögonen." Vi behöver inte oroa oss för att vara hemlösa längre. Gud välsignar oss genom folket från centrum; de hjälper oss för mycket. Jag är väldigt tacksam, säger Dilber. ”Att ha vårt eget hus är annorlunda. Det får oss att känna oss säkra och skyddade. Här är vi väldigt glada. ”

Vill du bli en fadder till en kille som Dilber vill du hjälpa en mamma som Julia i Compassions arbete? Behovet av nya faddrar är mycket stort, för 310 kronor i månaden understödjer du ett fadderbarn holistiskt vilket innebär att vi jobbar på fyra sätt

Ekonomisk hjälp mat, kläder, skolavgift,

Fysiks hjälp, vaccinationer och hälsokontroller, sport och fritidsaktivteter

Social hjälp våra centran vill vara fyllda av kärlek, omsorg och uppmuntran.

Andlig hjälp vi sticker inte under stolen med att vi gör det vi gör i Jesu namn, så därför har vi åldersanpassad söndagskola osv…

Gå in här för att signa upp dig direkt och bli fadder till ett barn idag. Har du redan ett fadderbarn? Ta ett till!

Josefina och hennes familj är faddrar och hon själv är ambassadör för compassion.

Dom hjälper en flicka som är lika gammal som en av deras egna döttrar för då blir det tydligt att dom kan följas åt i livet fast på avstånd. Detta enkla stöd förvandlar liv och det är påtagligt att detta är på riktig. Lokala kyrkor jobbar på plats och ser, möter och mättar de behov som finns.

Efter detta blir jag helt paff. Josefina tar fram en present till mig och ger mig en julkapp. Det gör att jag kommer av mig lite i mitt tack till henne. 

Stort tack Josefina, först för chokladen men också ett jättestort tack för alla sångerna, skrivandet, kämpandet för Guds rike, uppmuntran av unga nya ledare, lovsångsutvecklingen i landet, kvinnans självklara roll i kyrkorna, den klara rösten som bryter mark. Du är en gåva till Guds folk och vi är tacksamma att ha dig. God Jul!

Nu vill jag och vi önska er alla en riktigt God Jul och Guds frid.

Varma hälsningar från Mattias Martinson och hela teamet på compassion

Denna sida använder cookies. Läs mer