Avsnitt 27 - Lina Nielsen

Mattias Martinson möter Lina Nielsen - Lead Pastor Hillsong Church Sweden, sångerska, författare och poddare.

Lina är en ”skippa fasaderna”-person, som med ärlighet och transparens pratar om saker så som de verkligen är. Tillsammans med sin man Andreas planterade hon Hillsong Sweden och hon leder Hillsong Sisterhood i Sverige som bland annat har podden Sisterhood.

Under hösten 2020 kom hennes bok ”En storasysters hemligheter” (på Sjöbergs förlag) och den första upplagan har redan sålt slut och boken riktar sig framförallt till den som är ung, ungdomsledare eller förälder.

I Martinson Möter får vi höra om livets resa från Frölunda till Afrika och hur det till slut blev Stockholm. Vi lär oss lite swahili och hur vi lätt kan förolämpa folk med frasen ”woewoe ona cocobongo”. Vi får reda på att frukostrutinerna är två, ramarna är tydliga och roligt skall man ha på vägen.

Lina och familjen är sedan länge faddrar genom Compassion. Hon kan namnen på alla sina fadderbarn och brinner för vårt arbete. Hon har själv varit ute i fält och vet hur det funkar och nu skall ni snart få höra mer om det.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

Finns det några traditioner i ditt hem som julen inte får var utan? Gran, tända ljus och julmusik, julevangeliet och julklappar.

2. Finns det en LP-skiva som måste läggas på spelaren en viss dag? Eller vid en viss tid?  Ja, och här kommer två alternativ: Michael Buble samt Ella Fitzgerald.

3. Om du tvunget behövde vara med i ett julspel, vilken roll skulle vi se dig i då? Lina spelar ängel i Hillsongs julspel för Kids. Kolla in här.

4. Vilken julsång önskar du att du hade skrivit? Stilla Natt.

Största jullåt-plågan på radion i december? Wham´s Last Christmas.

5. Vad måste stå på julbordet för att du skall bli glad? Maten är inte så viktig, men gräddkola, fudge och trillingnöt är viktigt.

6. Vilka egenskaper hos tomten önskar du att du hade mer av? Han är generös och det vill jag också vara. Han är glad, kan flyga och han kan göra sånt som är omöjligt, vilket jag också önskar.

7. Hur bra på en skala 1-10, där tio är bäst, är du på att slå in paket? Snabbt eller snyggt? Jag är nog en femma på att slå in paket.

8. Bästa julkalendern på tv? Barna Hedenhös uppfinner julen.

9. Av de tre gåvorna, Guld, rökelse och myrra... vilken skulle du byta bort och till vad? Lina skulle ta bort rökelse och lägga till en Bibel som julklapp till sig själv!

10. Vilka fyra nu levande eller sedan länge döda gäster skulle sitta vid ditt julbord och vad skulle ni äta, och vem av dom skulle få äran att läsa julevangeliet? Min farmor Svea var evangelist och hon dog när jag var barn och henne skulle jag vilja ha vid bordet. Drottning Esther från Bibeln, Kronprinsessan Victoria och en vän från Kongo som heter Bosime.

Lina är född i Göteborg och uppvuxen i Västra Frölunda men stora delar av barndomen tillbringades i Kongo Afrika, Lemera. Syskon Tobias, Elias och Jonathan. Mamma Marie är barnmorska och professor. Pappa Urban är läkare. Ett hemligt språk är ju bra när man är barn och Lina hade tillgång till lite spännande ord på swahili från sin tid i Afrika. Bl.a gillade hon ”woewoe ona cocobongo” (du är en hönshjärna).

Hon hade en accapellagrupp som hette Junction med Noa, Emil och Caroline. De kom bla 2:a i en talangtävling på tv. Hon var även med i bandet Blue Eyed Soul (tidigare Jamboree).

Om Lina får välja mat blir det gärna poke bowl, sushi eller soppa. Det blir sällan eller aldrig 11.00-kaffe, men gärna en kopp the. ”Kaffe dricker man bara när man behöver hålla sig vaken…”

Familjen består av Lina, Andreas, Angelina, Selina Joe och den enögde hunden Spike.

Lina har precis kommit ut med en bok som heter ”En storasysters hemligheter” och den bör alla köpa och hon förklarar varför.

Kolla gärna in klippet på facebook där Lina delar lite mer om vad boken handlar om.

En av era döttrar, Angelina föddes med ett hjärtfel och Lina tar oss med på den stora berg och dalbanan som detta inneburit för familjen. Nu är Angelina frisk och Lina kan se hur detta lärt henne att mer lita på Gud och ständigt överlämna Angelina i Guds händer.

Efter detta så delar Lina ett Bibelord från

Jesaja 9:6

”För ett barn blir oss fött,

en son blir oss given.

På hans axlar vilar herradömet,

och hans namn är:

Under, Rådgivare, Mäktig Gud,

Evig Far, Fridsfurste.”

Sedan berättar jag om Compassion och vårt arbete i fält.

BONDGÅRDARNA BLEV LIVLINAN. Sjutton år gamla Sulamita älskar att vara ute och sköta gården på Compassion-centret där hon är med. När hon fick höra den goda nyheten att personalen ville etablera en bondgård också för hennes familj, sprang hon hem för att berätta för sin mamma och sex syskon. Centret hade beslutat att skapa femton nya små gårdar hemma hos utsatta familjer. Många av föräldrarna från dessa familjer fick sin inkomst som kortidsarbetare på olika gårdar och tjänade mindre än 5 dollar om dagen för ett 10-timmars skift, vilket gjorde det omöjligt att befria familjerna från fattigdom.

Genom att ge familjerna egna gårdar ville compassion se dem generera högre inkomster genom att sälja grönsaker på marknaden, men vid den tiden så visste de inte att det väntade - en global pandemi, stängning av marknaden och förlorade arbetstillfällen. Gårdarna skulle helt enkelt bli en livlina för familjerna och bli deras främsta matkälla och skydda dem från hungersnöd.

Miguel, lantbruksläraren på compassion ser tillbaka i förundran över timingen och tidpunkten för detta. "Det var som att Gud sa till oss att förbereda oss för hungersnöd innan det började öka", säger han. "Vi ser oss välsignade för att vi startade gårdarna innan pandemin."

Compassions-center har en blomstrande gård, planterad några år innan jordbruksprojektet för familjerna påbörjades. Miguel lärde både barnen och hela deras familjer att plantera, ta hand om en skörd och sälja grönsaker för att ge barnens föräldrar ytterligare stöd för att betala för hyra, utbildning och annat väsentligt.

Det var succén med Compassiongården som inspirerade idén till de 15 mindre gårdarna hemma hos de mest utsatta familjerna. Miguel började förbereda jorden vid varje hem bara några månader innan COVID-19 kom till Guatemala i mitten av Mars. Miguel tog med sig frön, gödningsmedel och organiska insektsmedel för att förbättra grönsakerna till varje familj, så att barnen skulle få tillräckligt med näring." Vi får också ett statligt stöd. De ger oss frön och lär mig att förbättra min jordbruksförmåga så att jag kan dela dessa färdigheter med barnen", säger Miguel.

Sulamita hon finner stor glädje och inspiration genom familjegården; hon ägnar sig åt detaljer så att grönsakerna skall växa bra. "Förra gången Miguel kom och bedömde vår gård hade jag den bästa tomatskörden! Vackert röd och utsökt, jag hoppas att den nya skörden kommer att bli lika bra som den förra", säger hon. Sulamita och hennes mamma Julia började sälja sin skörd. "Sedan min far lämnade oss har min mamma arbetat hårt för att försörja oss", säger Sulamita. ”Mamman var en säljare före pandemin och sålde en del av grönsakerna för att kunna betala för skolan och allt vi behövde.” När COVID-19 kom så medförde det marknadsrestriktioner Julia kunde inte längre sälja grönsakerna för att generera en inkomst. "Det var svårt när jag inte kunde gå och arbeta, men tack vare Gud har vi det vi behöver - vi har mat. Vi använder spenaten för att äta tamales som jag gör av majs, morot med ris, som är väldigt näringsrikt och utsökt", säger Julia, Sulamitas mor.

Som ett resultat av pandemin ökar fall av den extrem fattigdomen och hungern i världen. "Vi håller på att starta ett nytt jordbruksprojekt i ett annat centrum", säger Miguel. "Vi har valt ut 22 familjer. Jag har besökt var och en för att lära dem hur man förbereder landet och gör det klart. Så snart vi får frön kommer vi att plantera."

"Jag är tacksam till Compassions-centrat," säger Sulamita. "De ger mig idéer och en ljus framtid. Ett av mina mål är att vara en predikant som sprider Guds kärlek, och jag vill bli advokat, att försvara de mest utsatta. Jag studerar hårt och tack vare Gud och centrat stöd med min skola. Jag kan inte föreställa mig mitt liv utan varken Jesus eller Compassion-centrat."

Vill du hjälpa en tjej likt Sulamita eller en mamma som Julia, att fullständigt komma loss från fattigdom genom Compassions arbete? Behovet av nya faddrar är mycket stort, för 310 kronor i månaden understödjer du ett fadderbarn holistiskt vilket innebär att vi jobbar på fyra sätt

Ekonomisk hjälp mat, kläder, skolavgift.

Fysiks hjälp, vaccinationer och hälsokontroller, sport och fritidsaktiviteter.

Social hjälp, våra center fylls av kärlek, omsorg och uppmuntran.

Andlig hjälp, vi sticker inte under stolen med att vi gör det vi gör i Jesu namn, så därför har vi åldersanpassad söndagskola och andra aktiviteter i den lokala kyrkan. 

Bli fadder till ett barn idag. Har du redan ett fadderbarn? Ta gärna ett till!

Efter detta tar Lina över och berättar om familjens stora engagemang genom Compassion. Dom har flera fadderbarn och Lina kan namnen på alla. Hon har besökt flera av barnen och sett vilken förändring arbetet gör. Hon har med egna ögon sett hur barnens framtid fullständigt förvandlas genom utbildning och hjälp med kläder, mat och omsorg m.m.

Ett av barnen heter Felix och sist dom hördes av så hade Felix kunna hjälpa sin familj med ett nytt tak till huset och även kunnat köpa en liten griskulting.

Jag såg i Linas facebookflöde en bild på en liten flicka med två vattenflaskor och jag ber henne berätta, vad är hjärtat bakom allt detta? Lina har varit på plats och sett hur rent vatten har förvandlat liv. 

Här rundar vi av Martinson Möter för i år och wow vilken härlig final. Vilket gött samtal.

Det största tacket till dig Lina för allt du gjort och gör. Både tekniker Jojje och jag var helt överväldigade efter mötet med dig. Vilken gåva du har! Tack för vad ni gör i Hillsong och tack för ert stora engagemang genom Compassion.

Nu är det bara kvar för mig att önska er alla ett riktigt Gott nytt år i Jesu namn!

Nåd och frid!

Mattias Martinson och Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer