Avsnitt 30 - Pelle Hörnmark

Mattias Martinson möter Pelle Hörnmark - föreståndare i Ulriksbergskyrkan Växjö.

Per Erik Hörnmark är nog mest känd för universum som Pelle Hörnmark och eftersom både H.M. Konung Carl XVI Gustaf och även Per Eriks mamma nu kallar honom för Pelle så känner han att vi andra kan få göra det också.

Han gillar nödvändigtvis inte förkortningar men han har ändå varit föreståndare för PFFS (Pingst – fria församlingar i samverkan) i många år och han är nu ordförande för PEF (Pentecostal European Fellowship). Han har mångårig erfarenhet av missionsarbeten i Afrika och nu jobbar han alltså med pingströrelsen i Europa.

Han är gift med Tina, pappa till tre och barnbarn finnes. Pelle är sedan december 2019 förväntansfull föreståndare och pastor i Uriksbergskyrkan Växjö och han har också lyckats bygga ett hus i Kårehamn på Öland med sina egna händer.

Det finns få så goda, ödmjuka och kloka ledare som Pelle i vårt avlånga land. Han är även bra på golf, med det framkommer inte alls i detta avsnitt.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

NYÅRSFRÅGOR

Om du kunde välja att göra vadsomhelst, vart som helst, ett helt dygn, vart skulle vi då hitta dig? Pelle hade valt att flyga JAS-plan och gärna fort.

2. Har du någon för allmänheten dolda talang? Pelle kan spela gitarr och det gav honom möjlighet till jobb. Sedan säger han att han även kan sluka eld och det köper vi direkt.

3. Vad var det värsta jobbet/sommarjobbet du någonsin har haft? Sopgubbe i Jönköping.

4. Om du omedelbart skulle kunna bli en expert på något, vad skulle det vara? Teologi kanske, världshistoria hade varit en dröm.

5. Om du kunde gå med i någon tidigare eller nuvarande popband, vilka hade du valt? The Clash är det direkta svaret men eftersom han är kristen så säger han Samuelssons

6. Har du något favoritminne från barndomen/tonåren som du kan dela med oss? Somrarnas varma dagar och alla goa bad.

7. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt 18-åriga jag? Var dig själv, i alla lägen, det är det enda som funkar.

8. Kan du minnas den första konserten du var på? Största, kanske inte publikmängd utan musikalisk upplevelse? Scandinaviumgalan på 80 talet och en oförglömlig lovsångskväll med Kari Jobe i Los Angeles.

9. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Under, tecken, mirakel? Ja, det har jag. Det största undret är att folk har förtroende för mig. Som missionär i Afrika blev jag tillkallad när en pojke dött och är dödförklarad. Vi ber en bön till Gud och pojken sätter sig upp frisk och ber om en apelsin.

10. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Min fru Tina är självskriven, Lärjungen Petrus, Levi Petrus, Muhammed Ali samt Martin Luther King.

Per Erik Hörnmark är mera känd som Pelle Hörnmark, född 9 december 1962 i Norrahammars församling, Jönköpings län, är en svensk pastor samt tidigare, samfundsledare, pingstföreståndare och missionär. Han är gift med Tina, pappa till tre och barnbarn finnes.

2017 fick Pelle ta emot medalj 8:e storleken i högblåttband ur hans majestät kungens hand. Då hade han på sig slips.

Tidigt 80 tal mötte Pelle Gud och beskriver det som ett andedop som ledde till förvandling och en ny inriktning på hela livet. Han studerade till byggnadsingenjör vilket han senare hade stor nytta av som missionär i Etiopien.

Efter teologistudier och bibelskola hade han sin första församlingstjänst i Hovmantorp och Lessebo i Småland.

Han träffade Tina 1987 vilket ledde till livslång kärlek och tre löften. Dessa tre löften delgav han högtidligt drottning Silvia under en middag.

Den lilla familjen blev missionär i Etiopien 1991-1996 och arbetade där under fem år med ledarutveckling, bibelcollage och byggnadsarbete. Under totalt 15-16 år var han ungdomspastor, pastor och föreståndare i Pingstförsamlingen i Jönköping och han ser den församlingen som sin andliga moder, där var han föreståndare fram till 2009. 

Vid årsskiftet 2008/2009 tillträdde han som föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan. Förkortning nr 1; PFFS.

Pelle har också lyckats bygga ett hus i Kårehamn på Öland med sina egna händer.  Det gör att han gärna äter mat på Kårehamns havskök.

Förkortning nr 2: är alltså (PEF) Pentecostal European Fellowship med över 60 pingstsamfund i samarbete och Pelle har ordförandeklubban. 

Detta gör att jag ger exemplet från filmen Gladiator (2000) angående ledarskapets börda och i detta klippet kan ni höra vad jag försöker förmedla 03.53 in i klippet. 

Pelle blev föreståndare den 1 sept 2019 i Ulriksbergskyrkan, Växjö och han ser framtiden an, spänd och förväntansfull.

Framtiden för kyrkan i Sverige är ljus. Efter denna pandemi-tid så tror han att kyrkan kan växa. Han ser ett behov av en växande Jesusrörelse.

Efter detta tar jag några minuter och berättar om liv som förvandlats på fält i compassions arbete.

SLUT PÅ SVÄLTEN FÖR BENIE Den 14-årige Benie har genomgått otänkbar svårighet i alldeles för ung ålder. Men hon hittade tillflykt i sitt Compassioncenter och hon vet att personalen kommer att förbli vid hennes sida. Benies mamma Yvette hörde talas om fadderskaps Programmet när den lokala kyrkan började samarbeta med Compassion. Bernie blev inskriven 2012, när hon bara var sex år gammal och det blev en ljuspunkt i den mörka tider som Yvette upplevde.

Hennes man hade gift sig med en andra fru och all hans uppmärksamhet ägnades åt den nya damen i huset. I Togo erkänns polygamiska äktenskap av lagen. Hennes man slutade betala för sin dotters skolutgifter och tog inte längre inte längre han om familjens basbehov. Han var också fysiskt och känslomässigt kränkande. Yvette lämnade då för att skydda sina barn från övergreppen. "Jag visste att livet skulle bli svårt, men mina barn skulle ändå vara säkra", säger hon. Hon hade inget sätt att tjäna pengar, så hon började tvätta tills hon kunde hitta ett annat jobb i hopp om att det skulle bli något bättre. Ändå förändrades inte situationen och hennes fyra barn gick ofta hungriga och slutligen vände hon sig till Compassion för att söka hjälp.

Benie identifierades då som ett extra utsatt och sårbart barn, vilket innebar att hon kunde få ytterligare stöd utöver sina fadderförmåner. Som en del av detta började hennes familj få ekonomiskt stöd så att Yvette kunde tillgodose familjens grundläggande behov och starta ett litet företag. Så småningom lockade hennes affärer kunder. Idag kan Yvette betala för sina barns skolavgifter och utgifter till och med täcka medicinska behandlingar och måltider.

Yvette säger att inget av detta hade gått utan Compassion. "Jag tackar Compassion och projektpersonalen. Gud, som har skapat mig, kommer att belöna dem hundrafalt. Utan deras stöd skulle jag ha fortsatt att leva i fattigdom", säger hon. Benie tycker att projektet har uppfyllt en roll i henne som hon verkligen längtade efter. "Jag tackar compassion -personalen för att dom blev som en far för mig", säger hon. "När min far övergav oss så var det dom som brydde sig om oss. Dom är den pappan jag inte hade. Jag tackar compassion för att dom ha tagit mig, min mamma och mina syskon och hjälpt oss ut ur fattigdom.”

Vill du hjälpa en flicka som Benie att växa upp? Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort, för 310 kronor i månaden understödjer du ett fadderbarn holistiskt vilket innebär att vi jobbar på fyra sätt:

Ekonomisk hjälp mat, kläder, skolavgift.

Fysiks hjälp, vaccinationer och hälsokontroller, sport och fritidsaktiviteter.

Social hjälp, våra center fylls av kärlek, omsorg och uppmuntran.

Andlig hjälp, vi sticker inte under stolen med att vi gör det vi gör i Jesu namn, så därför har vi åldersanpassad söndagskola och andra aktiviteter i den lokala kyrkan. 

Bli fadder till ett barn idag. Har du redan ett fadderbarn? Ta gärna ett till!

Efter detta blir Pelle mycket personlig och berättar om erfarenheter av svält, hungerkatastrofer som han mött i Afrika. Men han har också sett den goda frukten av bland annat compassions arbete som ständigt skett i samarbete med lokal församlingar och hur värdefullt det är att den kopplingen är så tydlig. Närhetsprincipen som vi jobbar efter ser han som en nyckel i allt biståndsarbete.

Vi i västvärlden behöver inse att vi inte har förtjänat våra liv, och vår uppväxt och vårt boende, allt är nåd och uppdraget förpliktigar. Vi behöver öppna våra ögon och se världens behov runtikring oss.

Detta handlar om vår Jesus likhet, hur handlar vi som honom? Den församling som vill betyda något behöver sträcka sina händer i praktisk kärlek. Det är en valuta som alla förstår och kan ta emot. Jag tackar Gud för alla som gör något gott.

Stort tack Pelle för ditt varma ledarskap, ditt tydliga Jesus förkunnande, ditt generösa ekumeniska hjärta, kämpandet för Guds rikes utbredande och din uppmuntran och utmaning till oss alla att ta fadderskap på allvar. Du är en gåva till Kristi kropp och vi är så tacksamma att ha dig.

Nu vill jag och vi önska er alla en fortsatt bra start på det nya året 2021!

Varma hälsningar från Mattias Martinson och hela teamet på compassion

Denna sida använder cookies. Läs mer