Avsnitt 31 - Lena Maria Vendelius

Mattias Martinson möter Lena Maria Vendelius - skönsjungade sångerska, kreativ konstnär, finurlig föreläsare och fin författare och hennes livsmåtto är ”Kan man vara glad åt det lilla, har man mycket att vara glad åt.” Hon föddes helt utan armar och vänster ben är hälften så långt som det högra normala benet. Hon går med hjälp av en benprotes.

När hon var tre år gammal lärde sig hon sig simma och vid 18 års ålder deltog hon i sitt första SM och blev uttagen till svenska handikapplandslaget. Det ledde henne till höjdpunkten i hennes simkarriär i OS 1988 i Seoul, Sydkorea.

Hon sjunger som en ängel och Alphavilles monsterhit ”Big in Japan” stämmer bra in på hennes liv för efter studierna på Musikhögskolan Stockholm har hon turnerat i Japan, Sydkorea, Taiwan, Singapore och Thailand. Det har alltså hittills blivit minst 75 turnéer i Asien med konserter, TV, radio och massmedia och över 50 skivor och i filmer har hon blivit uppmärksammad. Inte minst genom framträdandet på invigningen av handikapp-OS Paralympics i Nagano. Hennes roll att lyfta, inspirera, uppmuntra och ge en offentlig röst till handikappade i dessa länder kan inte nog strykas under eller överskattas.

Lena Maria berättar i podden om kungliga möten med H.M. Konung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Medalj av den 8:de graden har hon också fått från kungahuset och deras motivering löd: ’För framstående gärning som artist och idrottskvinna samt som förebild för människor med handikapp inom och utom Sverige'.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

Om du kunde välja att göra vadsomhelst, vart som helst, ett helt dygn, vart skulle vi då hitta dig? Hemma.

2. Har du någon för allmänheten dolda talang? Sudoku

3. Vad var det värsta jobbet/sommarjobbet du någonsin har haft? Hon har aldrig haft ett tråkigt jobb.

4. Om du omedelbart skulle kunna bli en expert på något, vad skulle det vara? Språk är en dröm at lära sig. Det är så många språk skulle hon önskar att hon kunde!

5. Om du kunde gå med i någon tidigare eller nuvarande popband, vilka hade du valt? Stevie Wonder

6. Har du något favoritminne från barndomen/tonåren som du kan dela med oss? En sommar då vattnet sjönk i dammen och där växte kantareller som vi plockade från luftmadrasserna.

7. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt 18-åriga jag? Tro att det du kan, är bättre än vad du själv tror. Jag tyckte kanske inte att jag sjöng så bra.

8. Kan du minnas den första konserten du var på? Största, kanske inte publikmängd utan musikalisk upplevelse? Bileams åsna i högstadiet kom en acapella sånggrupp som hette the Ambassadors och speciellt den högsta sopranen var klockren.

9. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Under, tecken, mirakel? Efter skilsmässan 06 tänkte jag inte att jag skulle vara gift mer, men när jag träffade Putte så var det en ”match made in heaven.”

10. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? En biblisk person, herdepojken David som blir kung, Martin Luther, Moder Theresa samt Drottning Silvia.

Lena Maria är född 28 Sept 1968 och hon växte först upp i Habo och sedan Klerebo utanför Bankeryd. Lena Maria föddes utan armar och vänster ben hälften så långt som det högra normala benet. Hon går med hjälp av en benprotes. Ingen vet orsaken till hennes handikapp. Hon har en bror som heter Olle.

Endast tre år gammal lärde sig Lena Maria att simma. En pastor som hette Stig Sjölander drog ihop familjer med barn som hade handikapp och vi lekte tillsammans i badhuset. Så jag blev tidigt vän med vattnet. Pappa sjunker som en sten, men jag flyter som en kork. Vid 18 års ålder deltog hon i sitt första SM och blev uttagen till svenska handikapp landslaget. 

På VM samma år blev hon dubbel guldmedaljör och slog dubbla världsrekord. Höjdpunkten i hennes simkarriär var OS 1988 i Seoul, Sydkorea. 1984-87 gick hon på Per Brahe Gymnasiet och tog körkort och hon bar sin lunchbricka mellan axeln och hakan.

1987-1991 studerade Lena Maria vid Stockholms Kungliga Musikhögskola.

På 80 talet fanns ett band som hette Alphaville och deras största hit hette; Big in Japan och det stämmer väl in på Lena Maria för sedan examen har hon turnérat över hela världen. I Japan, Sydkorea, Taiwan, Singapore och Thailand har hon blivit allra populärast. Genom de ca 75 turnéerna i Asien med konserter, TV, radio och massmedia och ca 50 skivor och filmer har hon blivit uppmärksammad. Inte minst genom framträdandet på invigningen av handikapp-OS "Paralympics" i Nagano.

1996 skrev Lena Maria en bok om sitt liv som Libris Förlag gav ut. Boken ‘Fot-Noter’ är översatt och utgiven på 14 olika språk. Lena Maria har författat ytterligare två böcker: ’Happy Days’ som enbart är utgiven i Asien, och 2010 kom boken 'Våga drömma'.

Hon är efterfrågad som talare vad gäller människovärde, identitet och livskvalitet. Hennes kristna tro ligger till grunden för hennes grundsyn som är; ”alla människors lika värde”. Detta är ju inte alls självklart i alla länder och där får hon vara en vägröjare i dessa viktiga frågor.

På en resa till Afrika tillsammans med Göran Skytte undervisade hon på ett universitet i Tanzania. Göran har skrivit lite om det här.Hon lobbar sedan för leendets dag.

Varje söndakväll under våren 1997 och hösten 1998 var Lena Maria programledare för musikprogrammet ‘Sjung ut!’ i TV 2. Gäster var Sigvart Dagsland, Hasse Kvinnaböske Andersson, Siw Malmqvist, Bengt Johansson, Tommi Smajls poporkester mfl. Jag refererar till Hasse Andersson som sjöng duett på ”Blott en dag”. Hasse gick och gladgrät hela dagen och jag undrar var Lena Maria får denna glädje ifrån.

I Januari 2008 fick Lena Maria ta emot medaljen av 8e storleken av Hans Majestät Konungen och drottning Silvia var med. Med Kungahusets motivering: ’För framstående gärning som artist och idrottskvinna samt som förebild för människor med handikapp inom och utom Sverige'. Hon berättar om en skön anekdot när drottning Silvia presenterade henne för prinsessan Viktoria.

10 juni 2017 gifte Lena Maria sig med Patrik Vendelius och de bor nu utanför Jönköping.

Året som gått (2020) blev i princip alla framträdanden och utlandsturnéer inställda på grund av Covid-19. Då utvecklade Lena Maria sångkurser på nätet som lanserats i så väl Sverige som Japan och Sydkorea. Hon har byggt ut sin hemsida, youtubekanal och allting hittar du på lenamaria.com

Efter detta tar jag några minuter och berättar om liv som förvandlats på fält i compassions arbete.

Väderprognoser visade att cyklonen Burevi, som började i Bengalbukten, skulle träffa den norra och östra delen av Sri Lanka den 2 december 2020. Människor uppmanades att vidta försiktighetsåtgärder, 75 000 människor evakuerades före stormen. Men mitt i en pandemi när familjer redan kämpar för att överleva och med hem gjorda av tunn asbest, lera och löv, vad skulle de fattigaste familjerna göra?

Många, inklusive mamma Srivit och hennes två barn, kände sig hjälplösa. Hon gjorde vad hon kunde. Hon och hennes man höjde den enda sängen de alla sover på och deras andra möbler genom att placera tegelstenar under dem. De placerade till och med pinnar och andra tunga saker ovanpå sitt tak så att det inte skulle flyga iväg. Deras barn, tre år gamla Akshaya och sex år gamla Ashvin blev registrerades i det lokala Compassion-centret i början av år 2020. Under hela pandemin har de fått stöd från centrat.

På onsdagskvällen kom stormen. Regnet slog mot huset från alla håll, vinden tjöt och ylande genom träden i den mörka natten. Vanliga skyddrum tillhandahölls inte på grund av COVID-19-begränsningar, så familjer tvingades stanna hemma även om deras hus inte var tillräckligt starkt för att motstå stormen.

Srivit samhälle hade 279,8 mm nederbörd. Srivit kramade sina barn och de fyra klämde ihop sig på deras förhöjda säng och hoppades att natten snart skulle ta slut. Tack och lov, efter att cyklonen hade passerat, var skadan mindre än förväntat. Det turbulenta vädret lämnade omfattande skador.

Officiella siffror visade att mer än 20 814 familjer drabbades, med 2 966 hem delvis skadade och 59 helt förstörda. Akshaya och Ashvins lokala compassioncenter gick genast in för att ta reda på hur barnen hade det. Personalen kontaktade alla familjer och frågade hur de hade det och vad de behövde.

Compassionpersonal besökte barnen och gav dem varma måltider, bröd och sylt och presenning till familjer vars tak hade flög av eller läckte in. Många långa och sena timmar senare hade hela personalen sett till att besöka alla barn och försäkrat sig om att alla hade fått mat och ätit.”

Det fanns områden med vattennivåer upp till midjan och ingen hjälpte familjerna som bodde där men vi var kände oss tvungna att gå, vi kunde inte lämna dem utan mat. Så vi gjorde det, säger Mathan, ledare på centrat.

Efterverkningarna av cyklonen är fortfarande tydliga idag. Trots att vindarna avstannat så fortsatte regnet i flera dagar. Stillastående vatten täckte husgolvet och skogsormar gled in i hemmen tillsammans med vattnet.

Akshaya och Ashvin tillbringar fortfarande sina dagar på sängen på grund av vattnet nedanför. Deras far eldar i en kruka med lite ved, inne i huset bara för att hålla dem alla varma. Srivit kan inte laga mat på grund av översvämningen, så personalen besöker dem och ger dem varma måltider. De spelar också spel med barnen och uppmuntrar dem under sina besök.

”Många familjer var så tacksamma när vi besökte dem. De visste inte hur man skulle tacka oss tillräckligt, säger Mathan. Cyklonen fick Srivit att känna sig hjälplös, men hon hittade hopp genom compassioncentrat och hon fortsätter att göra vad hon kan för att skapa leenden på sina barns läppar medans dom alla håller på och återhämtar sig.

Vill du hjälpa barn som Akshaya och Ashvin att växa upp och vill du hjälpa en mamma som Srivit att fullständigt komma loss från fattigdom genom Compassions arbete?

Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort, för 310 kronor i månaden understödjer du ett fadderbarn holistiskt vilket innebär att vi jobbar på fyra sätt:

Ekonomisk hjälp mat, kläder, skolavgift.

Fysiks hjälp, vaccinationer och hälsokontroller, sport och fritidsaktiviteter.

Social hjälp, våra center fylls av kärlek, omsorg och uppmuntran.

Andlig hjälp, vi sticker inte under stolen med att vi gör det vi gör i Jesu namn, så därför har vi åldersanpassad söndagskola och andra aktiviteter i den lokala kyrkan. 

Bli fadder till ett barn idag. Har du redan ett fadderbarn? Ta gärna ett till!

Efter detta går Lena Maria loss och uppmuntrar folk till att våga lära känna sitt fadderbarn personligt. Världen blir större när vi hjälper andra och varandra. Vi behöver investera i en annan människas liv.

Stort tack Lena Maria för att du är Du! Vi är så tacksamma för allt ljus du sprider och allt gott du gör i hela vår värld. Tack också för att du utmanar oss att se bortanför våra begränsningar och tänka större om livet och våra drömmar. Allt gott till dig och Putte 2021!

Nåd och frid till er var och en!

Mattias Martinson och Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer