Avsnitt 32 - Robert Tjernberg

Mattias Martinson möter Robert Tjernberg - chefredaktör på tidningen Sändaren. Han äger ett fint rött hipsterskägg, spelar paddel och har ett förflutet som skejtare i Alingsås. Han berättar i podden om hur Gideoniterna kom till skolan och hur han sedan läste bibeln från pärm till pärm och bad frälsningsbönen på sista sidan. Vi får höra om vikten av att riksevangelisten Torsten Åhman peppade honom att våga kliva in i det som han faktiskt står mitt i nu.

Han har journalist påbrå från pappa som jobbade på sportsidorna på Svenska dagbladet och själv fick han praktik på Expressen. Han erkänner också att han under sin journalisttid i Jönköping gjorde ett sportreportage i Linköping och att vännerna lite oroligt ringde senare under kvällen och undrat vart han tagit vägen. Det visade sig då att han ”åkt lite fel” och hamnat ända uppe i Nyköping... Det här är ett härligt avsnitt som vi släpper med en glad förväntan”

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

Om du kunde välja att göra vadsomhelst, vart som helst, ett helt dygn, vart skulle vi då hitta dig? Jag paddlar så ni skulle nog finna mig i paddelhallen eller i kyrkan som jag saknar att gå till i dessa coronatider.

2. Har du någon för allmänheten dolda talang?

3. Vad var det värsta jobbet/sommarjobbet du någonsin har haft? 3 månader i ”steken” på Mc Donalds.

4. Om du omedelbart skulle kunna bli en expert på något, vad skulle det vara? It expert och att kunna koda.

5. Om du kunde gå med i någon tidigare eller nuvarande popband, vilka hade du valt? Det finns nog bara ett val; Guns n´Roses 

6. Har du något favoritminne från barndomen/tonåren som du kan dela med oss? Jag är född i Sundsvall och har släkten kvar där uppe och somrarna där var fantastiska.

7. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt 18-åriga jag? ”Fundera inte så mycket.”

8. Kan du minnas den första konserten du var på? Största, kanske inte publikmängd utan musikalisk upplevelse? Janne Schaffer, Timo Räisänen och Loney Dear på min mosters bakgård.

9. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Jag blev påkörd och sedan sparkad i magen av en snabb och arg cyklist i Köpenhamn men blev inte skadad alls.

10. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Djingis Khan och Martin Luther, FDR, Franklin D Roosevelt samt J.R.R. Tolkien.

Robert är född 9 Juni 84 i Sundsvall och som sexåring blev det flytt till Vårgårda med hela familjen. Skateboardkille, fritidsgården och Gullhögskolan. Gideoniterna kom till skolan och Robban läste Bibeln och bad bönen längst bak. Organisationen gideoniterna har nu bytt namn till goda nyheter. Konfirmationen skedde i EFS kapellet tillsammans med kompisen Boris.

En mycket viktigt röst för Robban har varit Torsten Åhman pastors och hans pepp att antingen bli pastor eller journalist (mediapastor) var en tydlig hjälp så det blev Alströmers gymnasiets medialinjen. Pappa var journalist på SVD och där fick Robban praktik. Södra Vätterbygdens Folkhögskola var nästa stopp och här görs några roliga utvik kring den eran. Han älskar Mjörngös,men är allergisk mot skaldjur och gillar lax och han har råkat äta räkor på en fest.

Kristina var en vacker storasyster till min kompis och efter ett event i kyrkan bjöd jag hem henne. Sedan 2008 är vi gifta och har två barn.

Robban jobbar på veckotidningen Sändaren som ägs och drivs av Verbum. När man har en veckotidning så har man större möjlighet att gå djupare i frågorna. Sedan 2014 ges alltså Sändaren ut av Verbum AB som också ger ut Kyrkans Tidning. Verbum är också den ledande utgivaren av teologisk litteratur i Sverige. Verbum AB är en del av mediekoncernen Berling Media AB med Svenska Kyrkan och Equmeniakyrkan som största ägare. Varje vecka läser 25.500 personer Sändaren.

Efter detta tar jag några minuter om fattigdomsbekämpning i compassions arbete.

BABY ENOKS ÖVERLEVNAD "Vi var djup bedrövade efter förlusten av vår första bebis som dog av en hudinfektion när han bara var 16 månader gammal", berättar Melissa. ”När jag fick reda på att jag var gravid igen så gladde jag mig och prisade Herren.”

Efter att ha förlorat sitt första barn var Melissa och hennes partner Alexis förkrossade. 12 månader senare, blev hon gravid igen och då registrerades hon i Compassions själavårdsprogram och där hittade hon den tröst och det stöd hon behövde. Efter hennes första bibelkurs med Alexandrina och de andra mammorna i gruppen, började Melissa och Alexis den andliga helandeprocessen som hjälpte dem att våga fortsätta framåt i livet.

Melissa började delta i själavårdsprogrammet med de andra mödrarna, där hon kunde hon öppna upp sig för förlusten av sitt första barn. Hon berättade hur svårt det varit för henne och Alexis att klara av sorgen. Mödrarnas lyssnande, gemenskap och tankar uppmuntrade henne och lyfte hennes humör och deras kärlek hjälpte henne att se fram emot sitt barns ankomst med förväntan.

När Enoc föddes i januari 2020 kunde Melissa och Alexis inte vara lyckligare. Men när Enoc var fyra månader gammal fick han mycket höga feber. Han kämpade för att kunna kissa och hade väldigt ont. En orolig Melissa kontaktade omedelbart Compassion som rusade med dem till närmaste sjukhus.

Tester visade att Enoc hade balanit (förhudsinfektion) och det krävdes en hastig operation för att åtgärda problemet. "Hjärtat gick sönder, för nu trodde jag att jag skulle förlora honom också", berättar hon. "Alexis är svetsare och COVID-19-pandemin gjorde honom arbetslös. Vi hade inte råd med operationskostnaderna som var $ 600. Jag var livrädd och grät för nu trodde jag trodde att vi också skulle förlora Enoc.”

Utan att tvekan gav Compassion Melissa och hennes partner de goda nyheterna; ”Vi täcker kostnaderna för Enocs operation och han skulle få all den medicinska hjälpen han behöver”. Enoc fördes till sjukhuset och genomgick operationen utan komplikationer. Efter att ha blivit utskriven blev han frisk snabbt. Läkare ger en god hälsorapport.

"Jag är evigt tacksam för vad Compassions själavårdsprogram gjorde för min son, Enoc" säger pappa Alexis." Jag brukade gråta, tillsammans med Melissa, angående operation och hur vi inte skulle ha råd med det eller det. Och nu, istället så prisar jag Herren för Enocs hälsa och liv och vi uppskattar så, hjälpen från Compassion, själavårdsprogrammet och Alexandrina som alltid har varit där för oss.

Vill du hjälpa ett barn som Enok att växa upp, eller ett par som Melissa och Alexis att fullständigt komma loss från fattigdom genom Compassions arbete?

Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort, för 310 kronor i månaden understödjer du ett fadderbarn holistiskt vilket innebär att vi jobbar på fyra sätt:

Ekonomisk hjälp mat, kläder, skolavgift.

Fysiks hjälp, vaccinationer och hälsokontroller, sport och fritidsaktiviteter.

Social hjälp, våra center fylls av kärlek, omsorg och uppmuntran.

Andlig hjälp, vi sticker inte under stolen med att vi gör det vi gör i Jesu namn, så därför har vi åldersanpassad söndagskola och andra aktiviteter i den lokala kyrkan. 

Bli fadder till ett barn idag. Har du redan ett fadderbarn? Ta gärna ett till!

Efter detta berättar Robban hur Sändaren tänker i frågorna kring fattigdomsbekämpning.

Principen att vara med och ge till någon annan, gör att du får något tillbaka. Predikaren 11:1 ”Sänd ditt bröd över vattnet, ty med tiden får du det tillbaka.” Robban anser att Sändaren har en stor uppgift att belysa för sina läsare hur det faktiskt ser ut på riktigt, ute i världen och att lyfta dessa viktiga frågor i den fattigare delen av världen.

Frågan uppfattas som lite ogripbar för oss här i västvärlden. ”Vi vet inte riktigt hur mycket en liten insats kan förändra och förvandla.” Ibland kan man bli irriterad på sig själv när man är beredd att lägga några hundralappar på en pryl. Då är det bra att ta med sig tanken ”det man har gjort för dessa mina minsta” är mer än ett medel-Svenson liv.

Stort tack Robban för att du ville vara med i Martinson Möter! Vi önskar både dig och Sändaren allt gott och Guds välsignelse i ert viktiga uppdrag för Guds rike i vår värld!

Nåd och frid till er var och en från

Mattias Martinson och alla vännerna på Compassion

Denna sida använder cookies. Läs mer