Avsnitt 33 - Britta Bolmenäs

Mattias Martinson möter Britta Bolmenäs - pastor, författare och trevlig träningsnörd. Hon lyssnar ohämmat på Tom Petty, Evie & Pelle Karlsson och läser ständigt böcker. Hon har nyss kommit ut med sin första bok, en knallgul samling med vardagsnära funderingar om tro och liv. Bokens titel är ”Bästa hälsningar Britta” och den är utgiven på Markus förlag.

Hon har jobbat på kibbutz i Israel, älskar att lagat mat, men gör alltid om receptet vilket innebär att hon glömmer hur det blev så gott, hennes största vila infinner sig alltid på sommarstuga på Bolmsö. Britta är en kreativ kommunikatör som når fram till människan hon möter. Hon är föreståndare i Missionskyrkan Värnamo, älskar att samtala om tron och kollar gärna på TV serien Seinfeldt. I dagens podd får ni bara luta er tillbaka och njuta av resan tillsammans med en grymt trevlig guide.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde välja att göra vadsomhelst, vart som helst, ett helt dygn, vart skulle vi då hitta dig? New York eller gärna Barcelona.

2. Har du någon för allmänheten dolda talang? Kulstötning är något som jag faktiskt är förvånansvärt bra på utan att folk vet om det. 

3. Vad var det värsta jobbet/sommarjobbet du någonsin har haft? Sämsta sommarjobbet för en vegetarian, är när man lagar köttbullar och brunsås till stackars pensionärer.

4. Om du omedelbart skulle kunna bli en expert på något, vad skulle det vara? Min omvärld skulle uppskatta om jag var mer expert på teknik, det skulle bli bra och bättre för alla.

5. Om du kunde gå med i någon tidigare eller nuvarande popband, vilka hade du valt? Raj Montana band och jag gissade inte helt fel när jag säger Tom Petty and the Heartbreakers.

6. Har du något favoritminne från barndomen/tonåren som du kan dela med oss? Vi hade en bagge, WW bubbla och vi trängde in oss i den och åkte till stugan och badade, och då var det äntligen sommar.

7. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt 18-åriga jag? Britta hade ett bibelord som Gud gav henne i den åldern och det har betytt så mycket för henne hela livet. Rom 11:18b ”Det inte är du som bär roten utan roten som bär dig. ”Jag är bara en lite gren.” det är en befrielse att bli buren.

8. Kan du minnas den första konserten du var på? Största, kanske inte publikmängd utan musikalisk upplevelse? Bob Dylan Ullevi 1983 eller 84 och en konsert med Tom Petty.

9. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Under, tecken, mirakel? Britta är övertygad om att det händer oss mirakler varje dag, men hon berättar också om när hon i 40 årsåldern fann en knöl i bröstet som till slut, visade sig inte vara något farligt alls.

10. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Lydia i Apostlagärningarna, författaren Etty Hillesum, Kevin Malone från TV serien the Office och min kära far som gick bort för några år sedan.

Britta är uppvuxen i Alingsås och när hon var tio så flyttade familjen till Linköping där pappa föreståndare i Missionskyrkan. Hon har jobbat några år på Kibbutz i Galileen. Hon har lett ungdomskör – och det var enligt henne själv hellre än bra. Hon pluggade på Teologiska Högskolan Lidingö på sent på 1980 talet. Hon är gift med Stefan och dom har tre barn, Esther, Noa och Lydia.

Första tjänsten var i Lerum och (där mötte hon min farbror, körledaren Jörgen Martinson). Sedan blev det Johannebergs Missionskyrka och lärare på Överås bibelskola. I Tibro fick hon jobba några fina år och ganska länge ihop med sin pappa. 

Missionskyrkan Värnamo är nu hennes arbetsplats sedan flera år. 

Hon älskar att laga mat, men ändrar alltid receptet så hon kommer tyvärr sällan ihåg varför det blev så bra.

Så här står det i Sändaren; ”Nu kan pastor Britta Bolmenäs kalla sig författare. Hon har just kommit med sin första bok, en knallgul samling vardagsnära funderingar om livet. Hon vill gärna att den ska få vara en livboj att hålla sig i när det stormar.

Bokens titel är Bästa hälsningar Britta, Goda ord för livsresan från en vän och att läsa den är lite som att läsa brev från en vän. – Innehållet är sådant som ligger på mitt hjärta, säger Britta Bolmenäs.

Har du mött Britta eller hört henne predika i TV-gudstjänster så vet du att hon är en livlig och lättillgänglig personlighet. Boken är likadan, med ett självklart enkelt språk skriver hon om helighet, ensamhet och förlåtelse. Här finns kapitel, eller brev, med rubriker som

· Att slippa vara duktig

· Lyhörd eller lomhörd

· Håret växer ut igen.

– Jag försöker kommunicera så att alla kan fatta att de platsar hos Jesus trots att de kanske inte tror det. Det är mitt ärende i allt jag gör.”

Vill du läsa hela den fina artikeln så finns den här. 

Här tar jag över en stund och berättar hur Compassions arbete fungerar ute på fält: Väderprognoser visade att cyklonen Burevi, som började i Bengalbukten, skulle träffa den norra och östra delen av Sri Lanka den 2 december 2020. Människor uppmanades att vidta försiktighetsåtgärder, 75000 människor evakuerades före stormen. Men mitt i en pandemi när familjer redan kämpar för att överleva och med hem gjorda av tunn asbest, lera och löv, vad skulle de fattigaste familjerna göra?

Många, inklusive mamma Srivit och hennes två barn, kände sig hjälplösa. Hon gjorde vad hon kunde. Hon och hennes man höjde den enda sängen de alla sover på och deras andra möbler genom att placera tegelstenar under dem. De placerade till och med pinnar och andra tunga saker ovanpå sitt tak så att det inte skulle flyga iväg. Deras barn, tre år gamla Akshaya och sex år gamla Ashvin blev registrerades i det lokala Compassion-centret i början av år 2020. Under hela pandemin har de fått stöd från centrat.

På onsdagskvällen kom stormen. Regnet slog mot huset från alla håll, vinden tjöt och ylande genom träden i den mörka natten. Vanliga skyddrum tillhandahölls inte på grund av COVID-19-begränsningar, så familjer tvingades stanna hemma även om deras hus inte var tillräckligt starkt för att motstå stormen.

Srivit samhälle hade 279,8 mm nederbörd. Srivit kramade sina barn och de fyra klämde ihop sig på deras förhöjda säng och hoppades att natten snart skulle ta slut. Tack och lov, efter att cyklonen hade passerat, var skadan mindre än förväntat. Det turbulenta vädret lämnade omfattande skador.

Officiella siffror visade att mer än 20 814 familjer drabbades, med 2 966 hem delvis skadade och 59 helt förstörda. Akshaya och Ashvins lokala compassioncenter gick genast in för att ta reda på hur barnen hade det. Personalen kontaktade alla familjer och frågade hur de hade det och vad de behövde.

Compassionpersonal besökte barnen och gav dem varma måltider, bröd och sylt och presenning till familjer vars tak hade flög av eller läckte in. Många långa och sena timmar senare hade hela personalen sett till att besöka alla barn och försäkrat sig om att alla hade fått mat och ätit.”

Det fanns områden med vattennivåer upp till midjan och ingen hjälpte familjerna som bodde där men vi var kände oss tvungna att gå, vi kunde inte lämna dem utan mat. Så vi gjorde det, säger Mathan, ledare på centrat.

Efterverkningarna av cyklonen är fortfarande tydliga idag. Trots att vindarna avstannat så fortsatte regnet i flera dagar. Stillastående vatten täckte husgolvet och skogsormar gled in i hemmen tillsammans med vattnet.

Akshaya och Ashvin tillbringar fortfarande sina dagar på sängen på grund av vattnet nedanför. Deras far eldar i en kruka med lite ved, inne i huset bara för att hålla dem alla varma. Srivit kan inte laga mat på grund av översvämningen, så personalen besöker dem och ger dem varma måltider. De spelar också spel med barnen och uppmuntrar dem under sina besök.

”Många familjer var så tacksamma när vi besökte dem. De visste inte hur man skulle tacka oss tillräckligt, säger Mathan. Cyklonen fick Srivit att känna sig hjälplös, men hon hittade hopp genom compassioncentrat och hon fortsätter att göra vad hon kan för att skapa leenden på sina barns läppar medans dom alla håller på och återhämtar sig.

Vill du hjälpa barn som Akshaya och Ashvin att växa upp och vill du hjälpa en mamma som Srivit att fullständigt komma loss från fattigdom genom Compassions arbete?

Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort, för 310 kronor i månaden understödjer du ett fadderbarn holistiskt vilket innebär att vi jobbar på fyra sätt:

Ekonomisk hjälp mat, kläder, skolavgift.

Fysiks hjälp, vaccinationer och hälsokontroller, sport och fritidsaktiviteter.

Social hjälp, våra center fylls av kärlek, omsorg och uppmuntran.

Andlig hjälp, vi sticker inte under stolen med att vi gör det vi gör i Jesu namn, så därför har vi åldersanpassad söndagskola och andra aktiviteter i den lokala kyrkan. 

Bli fadder till ett barn idag. Har du redan ett fadderbarn? Ta gärna ett till!

Efter detta går Britta loss och hyllar dessa hjältar som kämpar för att komma loss. Och hur det för oss faktiskt inte är så svårt att kliva in och hjälpa till och rädda liv. Vi har ju alla en vilja att vilja betyda något för någon. Här kan vi göra det!

Hon berättar om författaren Amos Oz och hans teskedsorden.

Brittas bok finner du på Nya Musik.

Stort tack till dig Britta för att du var med i i Martinson Möter och tack för allt du gör för Guds rike i vårt land, genom din undervisning och uppmuntran, genom bok och predikan. Allt gott till dig och er i Värnamo!

Guds nåd och frid till er var och en som lyssnar, hör av er och är med oss i detta!

Varma hälsningar från Mattias Martinson och compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer