Avsnitt 34 - Andreas Joakimson

Mattias Martinson möter Andreas Joakimson - Svenska Alliansmissionens Ungdoms (SAU) ungdomskonsulent Nr 1 sedan 1998. Han är mästerfotografen som plåtat många bröllop och otaliga skivomslag. Han ser sitt fina fotande som en Andens gåva och önskar att fler kreativa människor skulle våga komma loss i sin kreativitet och sitt skapande.

Han är en ”behind the scenes-kille” men är ändå aldrig overksam, utan där i kulisserna, har han en fingertoppskänsla och en begåvning som få, att känna in vart ungdomskulturen är på väg och vilken hjälp den behöver för att ledas rätt, klokt och riktigt.

Han har alltid keps och är mångårig projektledare för den växande Gullbrannafestivalen, otaliga läger och konferenser. Han har ett förflutet som sångare i bandet Zäjdörs och varför bandets sångtexter förvarades i en plåtlåda på en cykel tillsammans med havre får vi höra mer om i dagens podd.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde välja att göra vadsomhelst, vart som helst, ett helt dygn, vart skulle vi då hitta dig? Andreas skulle gärna åka till Island för att få fota där hela dygnet runt.

2. Har du någon för allmänheten dolda talang?

3. Vad var det värsta jobbet/sommarjobbet du någonsin har haft? Tidningsbud med tidiga mornar och springa i många trappor var inte min grej. Torvmosse jobbet var heller inte toppenkul.

4. Om du omedelbart skulle kunna bli en expert på något, vad skulle det vara? Jag skulle vilja kunna mycket mer teknik, så att saker blev enklare och jag hade gärna varit mer teologiskt kunnig.

5. Om du kunde gå med i någon tidigare eller nuvarande popband, vilka hade du valt? U2 är drömbandet tror jag.

6. Har du något favoritminne från barndomen/tonåren som du kan dela med oss? Andreas kom själv till tro på ett av dom läger på Gullbrannagården som han nu är med och arrangerar.

7. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt 18-åriga jag? ”Ta det lugnt. Du är bara på tröskeln till det som börjar, känn in och känn av.”

8. Kan du minnas den första konserten du var på? Största, kanske inte publikmängd utan musikalisk upplevelse? Andreas gick och bläddrade i skivbackarna på Nya Musik i Jönköping. Blåsbandet Salt, Koinonia på Scandinavium, Charlotte Höglund i Immanuelkyrkan, Jay Gradon All Star Band.

9. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Vi hade ett stort läger på Gullbranna där det blåste upp till storm och det var stora vädervarningar men stormen gick norr om och söder om oss.

10. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Fotografen Anton Corbin, min farmor Ellis Joakimson, Alliansmissionens egen Karl Erik Andersson och konstnären Lars Lerin.

Andreas är född i Jönköping den 19 sept 1972 och bor i Kaxholmen med sin familj. Resan började i jönköping och sedan blev det Månsarp och Taberg. Målandet började tidigt och fotandet började på Per Brahe Gymnasiet 88-91 och fotandet fortsatte under militärtjänstgöring i Enköping som stabsassistens. Han har tidigare både pluggat till och jobbat som medialärare. På Viebäcks folkhögskolan i Malmbäck gick han konst och fotografi. Han har fotat så många skivomslag så han har tappat räkningen. Tre drömställen att få fota på är Fårö på Gotland, fjällvärlden och fjällmiljö tex Kebnekajse. Skärstaddalen där jag bor är mkt fint och även kusthavet, Hönö och Öckerö till exempel.

Andreas ser sitt fotande som en andlig gåva och han önskar att fler estetiska människor vågar se sitt skapande som ett uppdrag från Gud. Läs och leta i bibeln efter konstnärernas funktion i skapandet av tabernaklet tex.

Andreas är fotonörd och även fågelskådare och vill du skåda hans foton och fåglar så skall du följa honom på:

· Instagram 

· Hans öppna fotosida Facebook kan den som vill klicka ”gilla” på. 

· Och här är även hans hemsida.

Andreas är gift med Johanna och dom förlovade sig 1994, bröllopet blev den 10 Aug 1996. Johanna jobbar som sjuksköterska på Ryhov i Jönköping.

Andreas har jobbat heltid på Svenska Alliansmissionen som ungdomskonsulent sedan 1998 (Wow, det är både bra jobbat och den siffran är tydligen sen, han började lite tidigare…)

Andreas är läger-maestro som tillsammans med stora team varit med och bygg upp stora läger och många konferenser på Gullbrannagården, Bödagården, nyårsläger, tre dagar konferensen i Huskvarna och stora GF – Gullbrannafestivalen som år 2019 slog alla rekord.

Andreas har en unik och vacker kallelse till unga med en god förmåga att både förvalta och förnya tron och att få ihop den med vardagslivet. Han är djupt intresserad hur unga har det och hur dom mår och hur kyrkan kan hjälpa deras tro att växa.

Nu kommer det en skön story om hur Andreas för längesen var ”sångare” i bandet Sejders, och under den perioden förvarade han sångtexterna tillsammans med havre i en plåtlåda på cykeln.

Efter detta tar jag några minuter för att berätta om compassions arbete i fält: ”Coronaviruset är som en blodigel. När det väl har fångat dig kommer det att suga tills den har fyllt dig. ”Hennes sexåriga dotters ordlek låter som en gammal skiva som hakat upp sig i Tribins sinne. Hur kan hon skydda sig från något som hon inte kan se? I den mjuka ljuset från sin gaslampan, nynnar Tribin viskande en vaggvisa. "Jag ger dig en tallrik mat", sjunger hon till sexåringen Chiring. "Du kan då få hela munnen full." Fortsätter hon med sin sång. Sedan pandemin drabbade är det ett löfte att hon inte är säker på att hon kan hålla. Men hon sjunger det ändå.

Effekterna av kriser är aldrig könsneutrala och COVID-19 är inget undantag, rapporterar FN´s kvinnoavdelning. Samtidigt som alla står inför oöverträffade utmaningar, bär kvinnor och då särskilt mödrar bördan av det ekonomiska och sociala konsekvenserna av COVID-19 i världen.

Enligt The Lancet är uppskattningsvis 740 miljoner kvinnor anställda i de informella ekonomiska förutsättningar. I utvecklingsländer görs detta arbete av mer än två tredjedelar kvinnor. Men, när länderna dessa länder går i lockdown så försvinner ju dessa jobb både först och snabbt.

På landsbygden i Bangladesh avslutades Tribins arbete som kontraktsbonde. ”Borgenärer stängde sina dörrar och hyresvärdar anlitade bönder med det lägsta budet för jobbet. Vi togs helt ur tjänst, säger hon. ”Vi fick förvänta oss mirakler för att klar den tuffa situation som vi behövde möta varje dag.” Hennes familj på sex överlever genom att bara äta frukost och middag och dricka varm chai för att distrahera sig från sina kurrande magar.

Kött som man ändå åt en gång i veckan men nu är en lyx som de bytt ut mot blomkål och bönor. ”Visst fruktade vi COVID-19 men inte lika mycket som den enorma matbrist som vi hade”, säger Tribin. Men denna pandemi har lärt henne var sann lycka kommer från: inte ägodelar, utan det är när vi tar hand om varandra. Att få uppleva hur Compassionscentrat har supportat, stöttat och faktiskt räddat vår familj har varit långt bortom vår vildaste fantasi.

De regelbundna matkorgarna packade med linser, ägg, matolja och andra väsentligheter och nödvändigheter som tillhandahålls genom Chirings fadderskap det har varit en livlina inte bara för deras familj. I en tid då människor i deras samhälle tagit desperata lån som ligger utanför deras förmåga att återbetala, har Tribin kunnat förmedla mat på bordet. ”Gud har lärt oss att även när tiderna är mörka, så kommer Han att visa oss en väg genom mörkret.”

Vill du hjälpa ett flicka som Chirin att växa upp eller en enastående mamma som Tribin att fullständigt komma loss från fattigdom genom Compassions arbete?

Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort, för 310 kronor i månaden understödjer du ett fadderbarn holistiskt vilket innebär att vi jobbar på fyra sätt:

Ekonomisk hjälp mat, kläder, skolavgift.

Fysiks hjälp, vaccinationer och hälsokontroller, sport och fritidsaktiviteter.

Social hjälp, våra center fylls av kärlek, omsorg och uppmuntran.

Andlig hjälp, vi sticker inte under stolen med att vi gör det vi gör i Jesu namn, så därför har vi åldersanpassad söndagskola och andra aktiviteter i den lokala kyrkan. 

Bli fadder till ett barn idag. Har du redan ett fadderbarn? Ta gärna ett till!

Andreas har lyssnat på berättelsen och tycker att det är starka ord. Han gör sedan en uppmaning till oss alla att mätta de basala behoven i världen. Vi kan och bör alla hjälpa till. Pandemin har fått honom att upptäcka att vi i världen hör ihop och vi håller ihop och behöver förflytta resurserna för att stötta där det mest behövs. Vi kan stötta till med lite härifrån som gör en stor skillnad där.

Mission behöver bli personlig och det sker så kommer då närmre oss, när vi får namn på människor och kontakt med människor, så förstår vi mer att allt detta är riktigt viktigt och det blir något som djup kan berika och beröra våra liv.

Tusen tusen tack Andreas, för att du tog dig tid att komma till Martinson Möter, vi ser fram emot fler sådan här viktiga och varma möten tillsammans med dig och Alliansmissionen!

Allt gott till er var och en nu, nåd och frid!

Mattias Martinson och Compassionteamet 

Denna sida använder cookies. Läs mer