Avsnitt 35 - Carl Henrik Jaktlund

Mattias Martinson möter Carl Henrik Jaktlund - mångårig journalist på tidningen Dagen som började skriva viktiga böcker om tvivel och tro (böcker som har slukats av stora delar unga vuxna i frikyrkan). Han älskar all bollsport och är klistrad framför TV´n när Arsenal spelar. Han drömmer om att bli en femte medlem i bandet U2 och förklarar i podden sin förkärlek till Tomas Anderson Wij målande texter.

Sedan några år tillbaka är han pastor i Pingstkyrkan Falköping och leder det viktiga arbetet med återevangeliseringen av Sverige genom bland annat Alphakursen – "en grundkurs i kristen tro" och den helt ny uppdaterade Äktenskapskursen. Alpha är ett avgörande arbete som utvecklats lavinartat med hundratals nya kurser i en stor ekumenisk bredd över hela landet. Hans hjärta för en människas resa till tro har ett varmt, vackert och brinnande engagemang som smittar av sig.

Carl Henrik går i sömnen och har lagt lakan i frysen, hämtat blommor och lagt dom i sängen, han har även hängt ner tavlor och ställt dom på udda ställen i huset. Detta får tyvärr ingen förklaring i podden men är ändå kul att prata om. Det här är ett heligt och härligt höjdaravsnitt med pingströrelsens svenska svar på Philip Yancey.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde välja att göra vadsomhelst, vart som helst, ett helt dygn, vart skulle vi då hitta dig? Gärna New York där jag aldrig har varit eller ett trevligt återbesök i London och då gärna Holy Trinity Brompton, kyrkan där Alphakursen startade.

2. Har du någon för allmänheten dolda talang? Jag kan trixa lite med en fotboll.

3. Vad var det värsta jobbet/sommarjobbet du någonsin har haft? Delade ut tidningar en sommar och det slutade med att pappa fick göra det åt mig. Pinsamt, men bra timpeng för mig när pappa jobbade.

4. Om du omedelbart skulle kunna bli en expert på något, vad skulle det vara? Svenskens förhållande till tro och kristendomen i synnerhet.

5. Om du kunde gå med i någon tidigare eller nuvarande popband, vilka hade du valt? Det irländska popbandet U2.

6. Har du något favoritminne från barndomen/tonåren som du kan dela med oss? Vi hade en grupp som hette: ”Dramagruppen - Klang och bjällra”

7. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt 18-åriga jag? Va inte så hård mot dig själv, lyft blicken från dina små egenheter, ljut av det du vill och inte bara det du lyckas med.

8. Kan du minnas den första konserten du var på? Största, kanske inte publikmängd utan i musikalisk upplevelse? Alla U2 konserterna har jag varit på sedan 1993. En liten klubbspelning i Skövde med Tomas Andersson Wij

9. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Under, tecken, mirakel? O ja, jag har vid flera tillfällen fått ett tydligt och klockrent tilltal från någon som inte alls kände mig och det blev en tydlig befrielse, Gud rörde vid mig.

10. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Bono från U2 vore en dröm att ha med, Frank Mangs, Författaren Philip Yancey och Aretha Franklin. 

Vänner till Carl Henric har liknat honom vid författaren Philip Yancey och hans författarskap så vi inleder med att prata en stund om det. Carl-Henric Jaktlund, ursprungligen Karlsson, född 10 mars 1976 i småorten Tibro i dåvarande Skaraborgs län. Vid 12 års ålder flyttade familjen till Skövde och på sitt nya pojkrum lyssnade han hela jullovet 1988-89 på Mauro Scocco´s nya låt Sarah

Diskmedel på golvet i kyrkans ungdomsvåning var ett uppskattat partytrick. 1993-1995 Kvavebro Gymnasiets sociallinje och Bibelskola på Brommaskolan. Ungdomspastorstjänst i Mullsjö, där man inte vält husvagnar på läger.

Han älskar fotboll, bandy och vann DM i bangolf som ung, gillar tennis, pingis, padel och han vinner gärna. 2000-2002 pluggade han journalistik på Södra Vätterbyggdens Folkhögskola och han inleder sin tid på tidningen Dagen med praktik 2003 som ledde till en tjänst som han hade fram till 2017 då han klev in i arbetet med Alpha Sverige.

I Maj 2000 står det bröllop i Mullsjö med Elise som är sjuksköterska och tillsammans har dom sönerna, Alfons född 04, Olle 06 och Morris 09.

Carl Henric går i sömnen och har lagt sina lakan i frysen, hämtat blommor och lagt dom i sängen, hängt ner tavlor och ställt dom på udda ställen. Virat ihop ett lakan om armen som en kypare och han har ingen bra förklaring till allt detta.

Ett av hans absoluta favoritcitat är ”Gud om du hör mig, jag kommer som den jag är. Gör nånting vackert av allt det som går sönder här” från sången ”Gör nånting vackert” som är med på Tomas Andersson Wij´s plattan ”Ett slag för dig” från 2000.

2017 började alltså Carl Henric som nationell ledare för Alpha Sverige som är den svenska grenen av det i England grundade arbete som primärt är känd för ”Alphakursen - en grundkurs i kristen tro” och han tar några minuter att berätta om detta viktiga arbete. Dom har haft över 800 kurser per år och den % ökningen har varit högst i hela Europa.

Sedan refererar Carl Henric till författaren David Thurfjell och hans bok: ”det gudlösa folket” gör en stor spaning om hur svenskens väg till tro kan se ut.

Alphakursen har i dessa pandemitider fullständigt exploderat.

Efter detta tar jag tid för att berätta om compassions arbete på fält.

Tio år gamla Suchats har en mamma, som heter Doe-greegor, och hon har alltid längtat efter att ha en stabil inkomst. Hennes dröm är att stötta sina barn till att få en bra utbildning för att säkra en ljusare framtid. Men hennes dröm har varit utom räckhåll. Att leva i fattigdom som en arbetare med låg inkomst så kan hon inte ens tillgodose sina barns grundläggande behov som hon önskar. För ett år sedan fick Doe-greegor hjälp från Compassion att starta en grisfarm med två smågrisar.

Men innan hon lyckats stabilisera sin gård, så dog en av hennes söner, Suchats bror dog plötsligt av diabetes och lämnade hela familj i stor sorg. "När vi upptäckte att Suchats bror hade diabetes sålde vi allt vi hade. Det kändes omöjligt för oss att börja om igen efter hans död, säger hon. "Jag kom ihåg att jag tänkte ta ett lån för att starta grisgården igen, men jag visste att jag inte skulle kunna betala tillbaka det i tid." Doe-greegor kände sig besegrad, hon övervägde möjligheten att låna pengar från en olaglig lånhandlare. Låntagaren betala då av sitt lån under en längre tid, men med extremt höga räntor och då är dom fångade i en skuldcykel. "Det gick bara inte", sa hon. "Jag visste att jag inte skulle ha kunnat återbetala skulden och då skulle jag satt mina barns liv i fara om jag hade tagit lånet."

Compassion-centret är medvetna om de illegala lånehandlarna som tömmer redan fattiga människor och ytterst samhället på ekonomin. Personalen har därför skapat en utvecklingsfond för föräldrar som Doe-greegor, som desperat behöver komma på benen utan att lockas i fällan med de olagliga lånen.

"Vi förstår barnens föräldrar som vill kämpa för sin egen inkomst, men fattigdomen drar ner dem", säger Kasin, chef för compassioncentrat. "De är svårt att komma igång med sin låga inkomst och deras kunskaper är begränsade. Vi är mycket intresserade av att hjälpa dessa familjer att stå på egna ben.

Tillslut kunde Doe-greegor äntligen börja om och hon köpte två smågrisar med de pengar hon fick från utvecklingsfonden. När COVID-19 började påverka livet i det lokala området så sålde hon en av grisarna och använde pengarna för att fortsätta mata den andra grisen. Hennes grisar antal har nu ökat och nu har hon totalt sju smågrisar. Hon kunde sälja fem av dem och behålla två.

"Jag hjälper min familj med att mata grisarna. Mammagrisen var en gris som Compassion-centret hjälpte oss att köpa", säger Suchat och ler från öra till öra, stolt över sina smågrisar. När Suchat kommer hem från compassioncentret byter han snabbt om till andra kläder och tar sin hink för att ge grisarna mat, berättar Doe-greegor och ler hon också. "Vi är mycket tacksamma för personalen för centret. De hjälper alltid vår familj. Dom är att lita på och en välsignelse för vår familj. Speciellt när Suchat nu växer och lär sig allt om arbetet."

Doe-greegor reflekterar över den omätliga inverkan Compassion Center har haft på hennes liv genom åren. Och nu med COVID-19 ger de oss leveranser av mat- och sanitetspaket och utan compassion kan jag inte föreställa mig hur livet skulle vara just nu. Suchat skulle inte kunna gå i skolan och kanske inte ens ha hälsan." Likt Suchats familj har många föräldrar lyckats skapa stadiga och hållbara inkomstgenererande arbeten genom Compassions utvecklingsfond. Effekterna kommer att ge ringar på vattnet till kommande generationer, och bryta cykeln av fattigdom och ger framtidshopp.”

Vill du hjälpa en grabb som Suchat att växa upp eller en enastående mamma som Doe-Gregor att fullständigt komma loss från fattigdom genom Compassions arbete?

Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort, för 310 kronor i månaden understödjer du ett fadderbarn holistiskt vilket innebär att vi jobbar på fyra sätt:

Ekonomisk hjälp mat, kläder, skolavgift.

Fysiks hjälp, vaccinationer och hälsokontroller, sport och fritidsaktiviteter.

Social hjälp, våra center fylls av kärlek, omsorg och uppmuntran.

Andlig hjälp, vi sticker inte under stolen med att vi gör det vi gör i Jesu namn, så därför har vi åldersanpassad söndagskola och andra aktiviteter i den lokala kyrkan. 

Bli fadder till ett barn idag. Har du redan ett fadderbarn? Ta gärna ett till!

Hur skall vi utrota fattigdomen i världen Carl Henric?

Det skall vi göra genom evangeliet om Guds kärlek till var och en. Kristen tro handlar om att bli sett av Guds blick. Ge som gåva vad du har fått som gåva. Vi har fått ta emot Guds kärlek och vi kan ge den vidare. Vi som kyrka måste se till att vi inte fastnar i det ”viktiga” för det kan förhindra oss att göra det viktigaste.

Om kyrkan sätter Guds hjärta och människans värde konkret och tydligt i centrum. Då har vi nyckeln till en förändrad värld. Om våra hjärtan går sönder av kärlek till varandra så förvandlar det hela vår omvärld.

Jag är sedd av Gud och genom det ser jag andra. Evangeliets storhet är den enkla sången: ”Jesus han är svaret för vår värld idag” vilken fråga vi än ställer så är han lösningen och räddningen för oss alla.

Från hjärtat ett jättetack till Dig Carl Henric för att du kämpar på så bra med Alpha Sverige och detta helt avgörande arbete för Sveriges räddning! Allt gott från Herren till dig, familjen och församlingen!

Nåd och frid till er var och en och väl mött nästa vecka!

Mattias Martinson och Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer