Avsnitt 36 - Ida Maria Brengesjö

Mattias Martinson möter Ida Maria Brengesjö - riksevangelist i Equmeniakyrkan och pastor i Missonskyrkan Habo. Hon bloggar och som sömmerska har hon ett eget litet barnklädesföretag. Hon har jobbat som föreningsutvecklare, lärare och är både mamma, fru och livsnjutare...

Att påstå att hon är galen i glass är tydligen ett understatement, då glass går bra både 24/7 och 365 dagar om året. Hon stortrivs med livet och njuter som mest när familjen är i sommarstuga i Halmstad. Tron är en resa hon vill hjälpa fler att våga åka med på och därför han hon satsat mycket på Alphakurser vilket varit en höjdare.

Hon har själv varit på många läger med teamevangelisation och senare undervisat mycket både där och på Hönökonferensen. Hon är gift med Josef och döttrarna Siv och Irma byter kläder ofta (tydligen något som dom har tagit efter någon). Martinson Möter har lärt känna Ida Maria som en modig predikant och nu är det er tur att få höra hennes glassfavoriter i podden!

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde välja att göra vadsomhelst, vart som helst, ett helt dygn, vart skulle vi då hitta dig? Ensam i värmen, vid havet, med en bok.

2. Har du någon för allmänheten dolda talang?

3. Vad var det värsta jobbet/sommarjobbet du någonsin har haft? Hon har varit simlärarassisten och vattnet var för kallt hela sommaren så det var inte toppen.

4. Om du omedelbart skulle kunna bli en expert på något, vad skulle det vara? Hon skulle vilja vara pandemiexpert och få slut på det här.

5. Om du kunde gå med i någon tidigare eller nuvarande popband, vilka hade du valt? Ida-Maria skulle gärna velat varit med i något av alla dessa svängiga Motown band.

6. Har du något favoritminne från barndomen/tonåren som du kan dela med oss?

Frisbee EM i Tallin var kul.

7. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt 18-åriga jag? Använd dina gåvor, tro på dom och var stolt över den du är.

8. Kan du minnas den första konserten du var på? Största, kanske inte publikmängd utan musikalisk upplevelse? Gyllene Tider kanske inte var bäst men min man är musiker och vi hamnade på en magisk konsert med basisten Richard Bona.

9. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Under, tecken, mirakel? Hon åkte i en gammal bubbla från 69 och det började snöa så hon bad Jesus om att snön skulle sluta, och det gjorde det!

10. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Jesus är ju alltid med och Moder Theresa är självklar, Jonas Gardell är spännande att ha med, svärmor Lisbet Brengesjö hade varit fint att få ha med och Aposteln Paulus.

Ida Maria Brengesjö är född den 26 Dec 1985 Göteborg och bodde tidigt i Burhult. Hon är pastor, evangelist, föreningsutvecklare, lärare, sömmerska, företagare, mamma, fru, livsnjutare... Hon har bland annat bott på dessa orter: Örebro, Sthlm, Göteborg, Mullsjö Folkhögskola, Burhult.

Hennes första kristna erfarenhet är scouterna i Gunntorp. Där dom är långt fler scouter i kåren än medlemmar i församlingen! När hon gick dit var det 9 medlemmar i församlingen och över 100 scouter.

I tonåren blev det mycket Ultimate Frisbee och hon var med och vann guld i junior EM Tallin.

Teamevangelisation är en kristen organisation som tidigt blev mycket viktig för Ida Maria. Hon åkte dit som tonåring, ledare, talare och styrelsemedlem.

2004-2006 pluggar hon på Södra Vätterbygdens Folkhögskola och jobbar som ungdomsledare. 2009-2012 Teologiska Högskolan Sthlm. 2010 blir hon ordinerad och anställd som ungdomskonsulent och sedan evangelist i samfundet Equmeniakyrkan. Hon har fortfarande kvar en del av den nationella tjänsten. Men sedan den 19 Augusti 2018 är hon framförallt pastor i Habo Missionskyrka.

Hon är sömmerska som framförallt syr barnkläder på eget företag som heter Milkhoney och finns på Instagram. Den skaparglädjen svarar på varför både ida Maria och döttrarna likadana Siw 6, Irma 4 byter kläder ofta och i tid och otid… Hon äter glass året om och den godaste sorten är Lejonet & Björnen. Lakrits, saffran/honung och Italiensk choklad är de tre favoriterna. Somrarnas bästa dagar tillbringas i stuga i Halmstad.

Här kommer en artikel från tidningen dagen och rubriken är: ”Vi behöver tänka om när det gäller evangelisationen” Att beskriva Jesus?

Ida Maria har haft en Alphakurs på en restaurang mitt i denna pandemin. Människor är öppna för det vi som kyrka har att erbjuda och Alpha är et strålande verktyg för detta.

Ida Maria har även skrivit en artikel om lovsångsmusiken i kyrkan med rubriken: ”Något går sönder i mig när lovsång hånas?” hon gör en spännande och viktig utläggning om detta.

Efter detta tar några minuter och berättar om compassion arbete ute i fält.

EN HEMLEVERANS AV KÄRLEK

Khokon är en dövstum pappa som hälsa sin tioåriga dotter Srabonti med ett stort leende och med händerna, så teckentolkar han en speciell god morgon hälsning till henne. Men i år har hans leende förvandlats till ångest eftersom han inte kunnat arbeta som barberare under hela karantänen 2020.

Snabb tog maten slut och som om inte det vore nog så krävde hyresvärden den försenad hyran och Khokon kunde inte se vägen ut ur deras desperata situation. Inflationen av priset på grönsaker förvärrade deras situation. Till och med deras släktingar hade börjat ignorera familjens uppmaningar om hjälp. "I början av pandemin insåg jag att pappa var olycklig och inte längre log som förut", sa Srabonti. "Mamma log inte heller och brukade spendera mer  tid med pappa på teckenspråk."

Den enda ljuspunkten under karantänen var Srabontis Compassion-handledare som ringde för att kontrollera hur familjen mådde. ”När vi ringde ett samtal till Srabonti hörde vi att hon bara hade haft en måltid med torkad fisk och potatismos med ris, vilket inte räckte för att uppfylla hennes dagliga näringsbehov”, säger Gilbert, projektledare för sitt barns utveckling Centrum. En dag, när Srabonti tittade på TV för att hålla sig distraherad från problemen hemma, hörde hon ett knack på dörren. Det lät inte som det knack som hennes bröder eller pappa gjorde. Till hennes glada förvåning var det hennes handledare Lima, från Compassion Centrat! Srabonti hade ett stort leende bakom sin ansiktsmask. Vanligtvis så skulle hon ha slängt sin armarna runt Lima, men nu kom hon ihåg vad hon hade lärt sig om social distansering och fick istället ropa: ”Hej, fröken!” Lima hade med sig en stor överraskning till Srabonti och hela familjen. Ett matpaket som innehöll ris, linser, potatis, sojabönolja och alla toalettartiklar som kan behövas. "När jag först fick maten var jag väldigt glad att min mamma och pappa nu skulle le igen", säger hon. Matpaketet gav verkligen ett stort leende till hela familjen i den tid då de kände sig så hjälplösa.

Det var en game changer för hela familjen och lyfte humöret, ordenligt mitt i denna katastrof. Idag, när karantänreglerna har släppt lite, har Khokon återvänt till sin salong och Srabonti har friheten att leka med sina vänner ute och hemma. Hon och hennes vänner älskar att spela Monopol tillsammans och vårda varje ögonblick de får med varandra, eftersom pandemin har lärt dem att värdera varandra ännu mer. Det har varit ett tufft år för många föräldrar med låg inkomst. Men i en sådan här situation, när Compassion-personal hållt kontakt med dem och kommer till deras hjälp så ger det barnen den motivation de behöver för att gå framåt, känna lycka, kärlek och tillförsikt.

Vill du hjälpa en flicka som Srabonti att växa upp eller en enastående pappa som Khokon att fullständigt komma loss från fattigdom genom Compassions arbete?

Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort, för 310 kronor i månaden understödjer du ett fadderbarn holistiskt vilket innebär att vi jobbar på fyra sätt:

Ekonomisk hjälp mat, kläder, skolavgift.

Fysiks hjälp, vaccinationer och hälsokontroller, sport och fritidsaktiviteter.

Social hjälp, våra center fylls av kärlek, omsorg och uppmuntran.

Andlig hjälp, vi sticker inte under stolen med att vi gör det vi gör i Jesu namn, så därför har vi åldersanpassad söndagskola och andra aktiviteter i den lokala kyrkan. 

Bli fadder till ett barn idag. Har du redan ett fadderbarn? Ta gärna ett till!

Efter detta gör Ida Maria en utmaning till oss alla att tänka större och göra mer, med för oss ändå ganska små medel. Våra bidrag kan göra mycket. Men risken finns ju att vi är så inne i våra egna problem och bekymmer så att vi inte ser. När vi släpper vårt eget så kan vi vara till nytta och det kan även lyfta vårt hopp i vår situation. Här blir evangeliet konkret när vi kan möta just det här barnet per brev och jag och vår familj blir positivt indragna i en större värld.

Vi kan och kommer att kunna göra stor skillnad i vår värld. Jag vill skicka med pepp till er var och en. Det budskap som vi står för kan förvandla liv!

Ida Maria, stort jättetack till dig för att du kom och hälsade på oss i Martinson Möter, du har en härlig gåva och en skön ton i ditt uppdrag.

Vill du höra mer av Ida Maria så finns det gott om predikningar på nätet, här kommer en

Nåd och frid allihop!

Varma hälsningar till er var och en från oss, era vänner på Compassion kontoret genom Mattias Martinson

Denna sida använder cookies. Läs mer