Avsnitt 37 - Hans och Karin Jansson

Mattias Martinson möter Hans och Karin Jansson. I över 40 år har Hans och Karin Jansson byggt kyrkan i Sverige och i över 30 har dom gjort det tillsammans och sedan 2004 är dom båda väldigt engagerade och involverade i Kungsportskyrkan i Huskvarna. Karin undervisar, leder lovsång och arbetar med själavård. Hans är pastor, men också författare till böckerna ”Mästarlikt ledarskap” och ”Inför livets andra halvlek”. Karin är sjuksköterska och arbetar inom företagshälsovården. Hans har vid sidan av församlingstjänsten uppdrag som talare i många olika församlingar och konferenser.

Dom brinner för att vinna nya människor och kyrkan har vuxit under deras ledarskap och dom har därför jobbat med Alphakursen redan innan den fanns översatt till svenska. I dagens podd får vi höra om deras kärlek till Gud, varandra och Leksands IF. Dom är föräldrar till tre kids, två grabbar och en tjej och dom har ett fadderbarn som heter Kevin och han älskar fotboll precis som Hans.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde välja att göra vadsomhelst, vart som helst, ett helt dygn, vart skulle vi då hitta dig? Karin skulle vilja vara i solen på Hawaii.

2. Har du någon för allmänheten dolda talang? Hans gillar att spela FIFA och PES på spelkonsoller med sonen och han är förvånansvärt bra på detta. Karin tycker att Hans är helt grym på att tapetsera.

3. Vad var det värsta jobbet/sommarjobbet du någonsin har haft? Karin städade på en gymnasieskola när hon var 20 och det var inte ett alltid lätt.

4. Om du omedelbart skulle kunna bli en expert på något, vad skulle det vara? Hans skulle vilja vara konsertpianist med inriktning på jazz.

5. Om du kunde gå med i någon tidigare eller nuvarande popband, vilka hade du valt? Karin väljer ABBA och då läggs bokstaven k till så bandet blir KABBA.

6. Har du något favoritminne från barndomen/tonåren som du kan dela med oss? Hans blev frälst på ett läger när han var barn och det är ett avgörande minne för honom.

7. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt 18-åriga jag? Karin skulle uppmuntra sig själv att ta det lugnt med alla stora beslut och inte bara springa på.

8. Kan du minnas den första konserten du var på? Största, kanske inte publikmängd utan musikalisk upplevelse? Hans minns när han lyssnade in ”Segerkvartetten” i Karlstad, största kan nog ha varit något med vännen Per Erik Hallin som även var sångare på Hans och Karins bröllop. Hans delar en story om Per Eriks skapande av en gammal text av Bellman.

9. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Under, tecken, mirakel? Karin har många gånger upplevt Guds läkedom och hon delar ett tillfälle med ett omedelbart ingripande där hon blev helad i knäet och blev påmind om hur Gud hör allt vi säger när vi ber. Sedan delar dom hur en kvinna i församlingen blev helad från cancer mitt i pandemin.

10. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Hans middag är med Jesus, Petrus och en återgivning av berättelsen i Joh 21, Maria Magdalena, Martin Luther och Martin Luther King.

Karin skulle vilja bjuda med sig Moder Theresa, helandeevangelisten Kathryn Kuhlman, Hillsongpastorn Bobbie Houston, lovsångsledaren Darlene Zschech.

”Livet är som en påse, tomt och innehållslöst om man inte fyller det med nåt.” sa pastor Jansson i revyn Gröna hund 1962. Upphovsmannen till citatet är Hasse Alfredson.

Hans är född den 22 januari 1955 i Lindesberg. Hans planerade att bli lärare men hamnade på olika omvägar som ungdomspastor i både Borås och Örebro. Hans har ett ansenligt antal pastorsjobb i bagaget: Korskyrkan i Borås, Filadelfia i Örebro, Filadelfia i Linköping (nu: Ryttargårdskyrkan), Elsborgskyrkan i Falun (nu: Lugnetkyrkan) och slutligen den kyrka som fortfarande utgör hans huvudsakliga hemvist, Kungsportskyrkan i Huskvarna

Karin kommer från Borås och hon är född den 7 december 1960. Karin är nummer tre i en syskonskara där dom är sex syskon. När hon första dagen på jobbet iklädde sig sina sjuksköterskekläder så visste hon att hon var på rätt plats i livet. Hon reste i lovsångsteam med förkunnaren Hans Marklund och Hans Jansson var även med på några av dessa kampanjer. Det var där dom fann varandra. Dom gifte sig den 4 Mars 1989. Dom har tre kids, två grabbar och en tjej.

Hans och Karin har gjort alphakursen hemma (till och med innan) materialet fanns översatt på svenska. Dom känner starkt för detta arbetet och Hans sitter nu med i styrelsen för Alpha Sverige. Karin gick nyss kursen med en kollega från jobbet som kommit till tro under kursen.

Hans har en stor förkärlek till Leksands IF och tar några minuter och berättar om ett härligt sporttillfälle.

KATASTROFHJÄLP RÄDDAR LIV I COLOMBIA.

"Gud har kallat oss att tjäna i samhälle. När vi ser människor i nöd måste vi gå till handling. Vi har alla något att ge", säger Deivis, chef på Abiels compassioncenter. Sedan slutet av oktober 2020 har Colombia drabbats hårt av kraftiga stormar och stora regn. För första gången i historien nådde en orkan i kategori fem de colombianska öarna. Barn och familjer tvingades söka tillflykt på sina husstak. Många familjer har förlorat sina ägodelar. Fundación är en av de drabbade kommuner på Karibiska kusten.

På grund av de kraftiga regnen har floden San Sebastian brutit sina banker två gånger och påverkat många barn från Abiels Compassioncenter och tusentals människor från de omkringliggande byarna. Projektledare Deivis kommer ihåg att han rusade till compassioncentrat klockan tre på morgonen för att försöka rädda egendomen från översvämningarna.

Under de närmaste dagarna rapporterade föräldrar och familjer att deras hem helt blivit översvämmade, Centrats personal besökte familjer för att förstå deras situationer. Under tiden kom leveranser med mat till de drabbade familjerna. De tillagades frukost i köket, bröd, ägg, varm choklad och kaffe. Med hjälp av en församlingsmedlems bil levererades måltider till de mest drabbade byarna. Människor blev förvånade över att se folk från kyrkan ta med mat åt dem. Lyckliga barn kom springande för att krama personalen. Medan frukosten levererades förberedde annan personal och volontärer kycklingsoppa och ris till andra drabbade byar."

Barnen var så glada över att se oss komma ut med mat. Det var omöjligt att hindra dem från att krama oss. Vi delade ut maten till hela byar, både barn och vuxna, vi struntade vilka som var med i compassion eller inte. Det viktiga är nu att rädda byarna. Vid lunchdax kom vi ut med soppa och ris till ett annat grannskap. Folk kom med sina krukor och fick soppa och ris." Berättar Deivis. Centerdirektören beskriver den här regntiden som den värsta han har sett i sitt liv. Även anställda har drabbats, inklusive kocken, som förlorade det mesta av sina tillhörigheter."

Herren har uppmanat och utmanat oss att tjäna. Att ge drabbade människor bröd, soppa och ett ord av uppmuntran och låta dom veta att Gud älskar dem. När en katastrof inträffar kan vi inte vänta att ge andra hjälp, utan vi gör det Gud har kallat oss att göra - att tjäna andra, säger Deivis.

Som en del av katastrofhjälpen har personalen i Compassions samarbetskyrka tillhandahållit madrasser till de mest drabbade barnen och genom en extra insatt katastrof-insats hjälper dom nu familjer att bygga upp och reparera sina hem. Så. mitt i katastrofens smärta existerar dessa hjältar som personalen i Compassions samarbetskyrka, det är dom som ger hopp och hjälp och är Guds fysiska händer och fötter till alla dem som lider.

Vill du hjälpa familjer att fullständigt komma loss från fattigdom genom Compassions arbete?

Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort, för 310 kronor i månaden understödjer du ett fadderbarn holistiskt vilket innebär att vi jobbar på fyra sätt:

Ekonomisk hjälp mat, kläder, skolavgift.

Fysiks hjälp, vaccinationer och hälsokontroller, sport och fritidsaktiviteter.

Social hjälp, våra center fylls av kärlek, omsorg och uppmuntran.

Andlig hjälp, vi sticker inte under stolen med att vi gör det vi gör i Jesu namn, så därför har vi åldersanpassad söndagskola och andra aktiviteter i den lokala kyrkan. 

Bli fadder till ett barn idag. Har du redan ett fadderbarn? Ta gärna ett till!

Hans och Karin är själva faddrar och vill uppmuntra andra till att kliva in och bli fadder till ett barn. ”Hitta ett behov och fyll det.” Om nu behoven ökat så i denna pandemi och är så stora i lilla Sverige då kan vi kanske förstår att behoven i världen är så mycket större. Vi behöver engagerar oss ute i världen där behoven är som störst. Familjen brevväxlar med fadderbarnet Kevin som älskar fotboll. Bilden i köket påminner om bönens möjligheter.

Stort tack till er Karin och Hans för att ni tog er tid att komma till oss fast Leksand spelade match! (och vann igen) Vi uppskattar så, allt gott ni gjort och gör för Guds rike i vårt land!

Ni som lyssnar kan finna många predikningar av Hans på Kungsportens youtube kanal och hans böcker finns att beställa här.

Allt gott och Guds välsignelse till er var och en nu!

Mattias Martinson och Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer