Avsnitt 38 - Peter Bernhardsson

Mattias Martinson möter Peter Bernhardsson - pastorn som med sitt stora varma hjärta fortfarande smälter isar och tinar upp bottenfrusna människor där han går fram. Han har varit med och startat Jönköpings Innebandyklubb och har under många år varit regional kyrkoledare i Equmeniakyrkan. Han lär ha sagt; ”Bibeln, Anden och sunt förnuft räcker långt.” Det säger något gott om hans goda insikt.

I den här podden får vi höra om drivkraften bakom allt och kärleken till det enkla evangeliet om Jesus som förvandlar liv. Peter kan heller inte dementera ryktet att han kan regler till många sporter och att nattlampan släcks ovanligt sent när det är säsong för Amerikansk fotboll på TV och att det sedan hänt att han somnat sittande. Peter är gift med Bitte och dom har ett gött gäng med härliga barn. Sedan en tid tillbaka är han pastor och föreståndare i Hagakyrkan Habo och där trivs han mycket bra.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde välja att göra vadsomhelst, vart som helst, ett helt dygn, vart skulle vi då hitta dig? Antingen skoter i fjällen med familjen eller något varmt badställe med samma gäng.

2. Har du någon för allmänheten dolda talang? Tyvärr har jag inget dolt som jag är bra på.

3. Vad var det värsta jobbet/sommarjobbet du någonsin har haft? Fågelmuseet i Jönköping hade inte så många besökare när jag jobbade där.

4. Om du omedelbart skulle kunna bli en expert på något, vad skulle det vara? Expert på sjukdomar hade varit bra.

5. Om du kunde gå med i någon tidigare eller nuvarande popband, vilka hade du valt? Rockbandet Jerusalem hade varit en dröm att få rocka loss tillsammans med!

6. Har du något favoritminne från barndomen/tonåren som du kan dela med oss? Peter berättar en otrolig historia från Hawaii.

7. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt 18-åriga jag? Var dig själv, stå för det du tror på, var kärleksfull mot andra människor, läs bibeln mer, mata dig med det goda, skaffa många vänner.

8. Kan du minnas den första konserten du var på? Största, kanske inte publikmängd utan musikalisk upplevelse? En av Peter tidigaste musikupplevelser är: ”Den som skrev Jesus Christ Morningstar är välkände musikern och tonsättaren Olle Widestrand från Jönköping. Han fick skivan med Jesus Christ Superstar från London och ville se en fortsättning, så på tre dagar och tre nätter skrev han Jesus Christ Morningstar. Denna musikal väckte stor uppmärksamhet vid urpremiären. På Scandinavium uppfördes Superstar och i Jönköping Morningstar påsken 1972. Göteborgs-Posten skrev: Jesus dog på Scandinavium och uppstod i Jönköping!” och en konsert med blåsbandet SALT.

9. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Under, tecken, mirakel? Peter utmanade Gud angående sin kallelse och han fick ett härligt och överraskande bönesvar och sedan ett bönesvar till.

10. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Basketspelaren Michael Jordan och lärjungen Petrus som blev återupprättad, längdskidåkaren Charlotte Kalla och min fru Bitte som ställer frågor på ett annat sätt än mig.

Peter föddes den 23 Sept 1965 Jönköping och hans växte upp i Immanuelkyrkan med en pappa som var alliansare och en mamma som var pingstvän. Peter har på något sätt varit med och startat Jönköpings innebandyklubb 9 Mars 1985. Han pluggade på Sanda Gymnasiet i Huskvarna, gjorde lumpen som ungdomsledare i Gamleby Missionskyrka, och sedan Gislaved. Han pluggade till pastor på THS Lidingö och fick tjänst i Tibro, Immanuelkyrkan med Niklas Piensoho, han jobbade en tid på lager och fick agera privatchaufför några månader. Han köpte sig en husvagn och började jobba i Pingstkyrkan Jönköping med Pelle Hörnmark och gänget. Peter mötte sin blivande fru Bitte 2003 och det blev bröllop 2004. Peter bakar mycket. Han vänner säger att han är frikyrkans Baloo och att han är som Aslan – ”Värd att frukta, men det finns ingen varmare.” Tydlig, vass, vänlig och varm och han kan förvånansvärt många sportregler.

”Bibeln, Anden och sunt förnuft räcker långt.” säger Peter Bernhardsson. "Det kostade dig natten att se morgonen gry i mitt fördunklade hjärta, så svart utav bly ..." Michael Jeff Johnson sånger har fått Peter att sitter kvar i bilen för att lyssna klart, sjunga, gråta och be och smälta det som händer när han lyssnar. Peter gör ett vackert utvik kring att fånga Gudsnärvaro i våra liv och vikten av att dröja sig kvar i det ögonblicket som Herren ger en.

Efter detta så berättar jag hur Compassions arbete ser ut ute i fält mitt i en pandemi.

EGET FÖRETAG INKOMST TILL FAMILJEN - När compassioncentret erbjöd en utbildningskurs i print och prägling så anmälde sig tonåringarna Juan, Santiago och Eddy sig trots att de inte visste något om hantverket. Till deras förvåning blev det snart deras passion - och en väg ut ur fattigdom. Men deras resa till att få examen i sin kurs var endast möjlig på grund av deras enorma beslutsamhet, drivkraft och handledarnas stöd.

Strax efter att kursen hade börjat 2018 så tvingade den politiska oron i Nicaragua compassion-centrat att tillfälligt stänga ned arbetet och därmed också sätta en paus på yrkesutbildningen. Spärrarna och de ekonomiska svårigheterna gjorde det svårt för compassion att hitta det material som killarna behövde. Med deras stora passion för kursen letade personalen överallt efter material så att Eddy, Juan och Santiago kunde återuppta arbetet. ”Vi såg hur viktigt den här arbetet blev för killarna. Att dom också var de äldre barnen inspirerade alla de yngre barnen i sin beslutsamhet, ansträngning och uthållighet säger handledaren Marisol.

År 2019 avslutade de sin kurs och vid 18 års ålder tog Juan och Santiago också examen från fadderbarnsprogrammet. När pandemin drabbade året därpå slog till så kunde killarna använda sina tryckeriförmågor för att tjäna pengar till sina familjer. ”Det här är inte längre ett tidsfördriv, jag ser det som en inkomstgenererande aktivitet och jag tackar Gud, för framgången han har gett oss, och den talang som han har låtit oss odla och som fått växa och utvecklas under denna pandemi tid, säger Juan.

Genom att sälja sina produkter har Juan, Santiago och Eddy hjälpt till att återställa den finansiella stabiliteten och tryggheten i sina egna familjer. Tacksamma för den hjälp de fick från compassion fortsätter dom nu att få jobb och dom har även valt att jobba frivilliga i centret för att ge tillbaka. Giselle som är chef berättar; ”Vi försökte ju lära dem att alltid tjäna och att ha en inverkan på sina familjer och ytterst sett också sitt samhäll. Nu har vi ungdomar som Juan och Santiago vars hjärtan gläds åt att tjäna andra." Det fyller mig med lycka och tillfredsställelse, att se att det som vi med Herrens nåd fick plantera. Det som nu har gett god frukt och de fortsätter att gå längs den väg som Herren har lett och gett dem.”

Vill du hjälpa några killar som Juan, Santiago och Eddy att fullständigt komma loss från fattigdom genom Compassions arbete?

Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort, för 310 kronor i månaden understödjer du ett fadderbarn holistiskt vilket innebär att vi jobbar på fyra sätt:

Ekonomisk hjälp mat, kläder, skolavgift.

Fysiks hjälp, vaccinationer och hälsokontroller, sport och fritidsaktiviteter.

Social hjälp, våra center fylls av kärlek, omsorg och uppmuntran.

Andlig hjälp, vi sticker inte under stolen med att vi gör det vi gör i Jesu namn, så därför har vi åldersanpassad söndagskola och andra aktiviteter i den lokala kyrkan. 

Bli fadder till ett barn idag. Har du redan ett fadderbarn? Ta gärna ett till!

Peter berättar sedan att han tidigare ”kollat upp” Compassion och gladde sig åt den tydliga missionella tanken hos oss. Det vill säga, att vi bygger arbetet på missionens tre grunder genom att arbeta med både koinonia, materia och diakonia. Evangelisation, förkunnelse, församlingsbygge, diakonalt och socialt arbete hör ihop och allt detta är viktigt att det samarbetar tydligt.

Vårt räddningsarbete kan bli en stor rörelse när vi fortsätter att göra gott och fler hänger på. Om David vågade kämpa och besegra Goliat så kan det föda hopp och tro hos andra och det är så vi skall jobba för att få med fler i uppdraget att vinna världen. Jesus sa till 11 lärjungar att världen skulle förändras för 2000 år sedan och nu sitter vi här idag…

Peter Bernhardsson, du är en pärla och en underbar pastor! Vi tackar Gud för ditt varma hjärta och önskar dig, er och alla i Hagakyrkan allt gott!

Mattias Martinson och Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer