Avsnitt 40 - Getsemane - En gråtande Gud

Fem engagerande bibelstudier från skärtorsdag till annandag påsk!

Den här påsken får vi återigen möjligheten att dras med in i det djupa drama där precis alla känslor ryms under några få dygn. Dramat som avgjorde allt för hela mänskligheten; tacksamhet, tårar, tvivel, tillit, total hopplöshet, blind förnekelse, smärtsamma svek och slutligen en uppståndelse som gått till världshistorien.

Först möter vi Jesus i skärtorsdagens ångest och vånda i Getsemanedalen. Sedan möter vi honom i långfredagens smärta när han går upp för Golgata kulle, lider och dör på ett förnedrande kors för att sedan läggas död i en lånad grav men det slutar inte där...

På söndagsmorgonen vänder allt. Nu möter vi Jesus i total triumf då han dödat döden och sedan klivit levande ut ur graven och bjuder oss alla uppståndelse och nytt liv i Honom.

Vi vill denna påsk ge er fem bibelstudium som släpps klockan 06.00 varje dag över hela påskhelgen och vi tror och ber att detta verkligen skall beröra och berika, föda tacksamhet och tro inom dig.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Lukasevangeliet 22:39-45 Getsemane – En gråtande Gud

Enkla anteckningar till undervisning på skärtorsdagen den 1 April 2021

Lukasevangeliet 22:39-45

”Sedan gick Jesus ut till Olivberget som han brukade, och hans lärjungar följde honom. När han kom till platsen, sade han till dem: ”Be att ni inte kommer i frestelse." och han drog sig undan från dem, ungefär ett stenkast, och föll på knä och bad: ”Far! Om du vill, så ta den här bägaren ifrån mig! Men ske inte min vilja, utan din.” Då visade sig en ängel från himlen för honom och gav honom kraft. Han kom i svår ångest och bad allt ivrigare, och hans svett blev som blodsdroppar som föll ner på jorden. När han reste sig från bönen och kom till lärjungarna, fann han att de hade somnat av sorg. Då sade han till dem: ”Varför sover ni? Res på er och be att ni inte kommer i frestelse."

Allting börjar och slutar i en trädgård.

Den förste Adam förstörde allt när han inte lydde den förste trädgårdsmästaren… Adam vände sig från fadern. Men den siste Adam (dvs Jesus Kristus) avgör allt i en trädgård som heter Getsemane. Den siste Adam vände sig till fadern. Och fadern öppnar då dörren till paradisets trädgård för oss alla.

Guds sa till den förste Adam: lyd mig så får du leva (Ät inte av trädet)
Guds sa till den siste Adam: lyd mig så får dom leva (Låt dig spikas på trädet)

Om Jesus hade favoritplatser så är Getsemane en av hans: tre i topp. Han tillbringar mycket tid här. Ett långt stenkast från den överfyllda staden med allt ljud, trängsel och commers så stillar ofta den lantlige Jesus ut sig här i närheten. Luk 21:37 ”Om dagarna var han i templet och undervisade, men varje kväll gick han ut till det berg som kallas olivberget och övernattade där.” Joh 8:1, Luk 22:39

1 Mos 3:8
”De hörde Herren Gud vandra i trädgården i den svala kvällsvinden. Då gömde sig mannen och kvinnan bland träden för Herren Gud.”

Upp 2:7 ”Du som har öron, hör vad Anden säger till församlingarna! Åt den som segrar skall jag ge att äta av livets träd, som står i Guds paradis.”

Upp 22:1-3a ”Och han visade mig en flod med livets vatten, klar som kristall, som rann från Guds och lammets tron. Mitt på den stora gatan, med floden på ömse sidor, stod livets träd, som bär frukt tolv gånger om året och ger sin skörd varje månad, och trädets blad är läkemedel för folken. Och ingen förbannelse skall finnas mer.”

Max Lucado:

"Bibeln är berättelsen om två trädgårdar:
Eden och Getsemane,
Adam föll i den första,
Jesus reste sig i den andra,
i den första sökte Gud efter Adam,
i den andra sökte Jesus efter Gud,
i Eden gömde sig Adam ifrån Gud.
Efter Getsemane uppstod Jesus från gravens gömslen.
I Eden leddes Adam av Satan till ett träd som ledde till hans död.
Från Getsemane, gick Jesus till ett träd som ledde till vårt liv.”

Vad är skillnaderna mellan slutet i de två trädgårdarna?

(Edens tragik och Getsemanes triumf.)

I Eden lustgård är katastrofens avklädande ett pinsamt naken människan. I Getsemane garanterar Gud den yttersta segern då människan ikläds Jesus Kristus Guds son. Eden är den tragiska självhävdelsens triumf av ”jaget” gentemot Gud. Getsemane visar på själv överlämnandets triumf och avslöjar genom detta Guds seger över synden. Vi var satta att arbeta i den första trädgården. I den sista trädgården gör Gud jobbet åt oss.

”När tåget kör genom tunneln och det blir mörkt så slänger man inte bort biljetten och hoppar av, man sitter still och litar på lokföraren…” Corrie Ten Boom

Tag denna bägare ifrån mig - Ensam behövde Jesus dricka bägaren till botten, så att din bägare skall kunna flöda över. (Psalm 23) Med nattvardsorden «för dig utgjutet» ringande i lärjungarnas öron så blir detta mycket tydligt även för oss. Jesaja 63:2-3 ”Varför är din dräkt så röd, dina kläder som en vintrampares?” Jag har ensam trampat vinpressen, ingen från folken hjälpte mig.”

HUR GÅR JAG IGENOM MIN DAL?
1. Det är ok att vara orolig.
2. Ärlig bön är din enda bön.
3. Fråga dina vänner om hjälp.
4. Gud kan göra vad som helst.
5. Det är ok att be om befrielse från bördan.
6. Men ske din vilja.
7. Besvara inte kött med kött.
8. Sluta inte be, utan bänd din vilja. (Inte Guds…)
9. Be att slippa frestelser.
10. Änglar finns på riktigt.

Här kommer nu lite information om Compassions arbete i fält: Beatrice från Burkina Faso är en modig mamma som bekämpar fattigdom genom att väva tyger som hon säljer. Hon bor i ett litet samhälle som saknar tillgång till sjukvård, rent vatten och affärsmöjligheter. Pandemin har förvärrat situationen för många eftersom familjer har tappat den inkomst de litar på för att överleva. Faktum är att forskning förutspår att 132 miljoner kvinnor i åldern 15 år och äldre kommer att leva på mindre än 1,90 dollar per dag 2021. Med fyra barn och hennes man som inte kan arbeta såg det verkligen dyster ut för Beatrice och hennes familj.

Compassion registrerade hennes son Ezechiel 2 år tidigare på det lokala Compassioncentret. Ezechiels fadders generositet, tillsammans med utbildning från personal, gjorde det möjligt för Beatrice att starta företag och väva traditionella kläder. Intäkterna från hennes affärer och leveranser av mat och annan hjälp från Compassion har räddat hennes familj. "Jag är så välsignad eftersom Compassion har stöttat mig lärt mig väva tyg", säger hon. ”De gav mig inte bara kunskapen utan också vävutrustningen. Mitt liv har förändrats eftersom jag nu kan bidra till min familjs försörjning.” Entreprenören Beatrice är en sann inspiration!

Compassion är en fadderbarnsorganisation som funnits i snart 70 år och vi hjälper 2,1 miljoner fadderbarn. Vårt uppdrag hittar du i Markusevangeliet 16:15 «Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen”. Som svar på missionsbefallningen existerar vi som en förespråkare för barn i nöd, för att frigöra dem från andlig, ekonomisk, social och fysisk fattigdom. Vi vill vädja till dig att tillsammans med oss förvandla liv. Bli fadder.

Tillbaka till Getsemane.

Gud kan göra vad som helst. Oavsett vad du står inför så finns det alltid hopp. Jesus försäkrar oss med följande ord, adresserat till hans far: ”Abba, fader, allt är möjligt för dig.” Mark 14:36 Jesus ropar: Abba! Fader! Som en judisk pojke skall göra vid sin aftonbön

Jesus underordnar sina högljudda och ytliga behov för vårt djupaste behov. Lärjungarna kallar honom rättvist Mästare, men han är en lydig tjänare.

Var säker på denna enda sak: Guds nåd är gratis, men inte billig. Ang D-dagen sa General Dwight Eisenhower: ”Det finns ingen seger till förmånliga priser."

”Ibland verkar Gud märkligt tyst i de stunder då vi behöver honom som mest, men läraren är alltid tyst under provet.” Mark Bailey.

Hematidros – att svettas blod.

Det är läkaren Lukas som ger oss denna viktiga rapport. Detta är ett känt medicinskt tillstånd, dock inte särskilt vanligt men det är förknippat med stark psykisk stress och outhärdlig press. Den svåra ångest som Jesus kände, utlöste kemikalier som bröt sönder svettkörtlarnas kapillärer. Följden av detta blev en liten blödning som gjorde att svetten blev blodfärgad. Det handlar dock inte om någon större mängd blod men tillståndet gör huden extremt skör, vilket du kan ha i åtanke när vi begrundar Jesu prygling som kommer att pågå hela natten.

Sluta inte be.

I problemtider när vi pressas är en av våra största frestelser att sluta be. Matteus berättar att Jesus bad tre gånger i trädgården: ”Han lämnade dem och gick bort och bad för tredje gången med samma ord.” Matt 26:44

Fadern säger nej till Jesu bönesvar för att kunna säga jag till vår räddning / frälsning. Jesu exempel visar oss att vi inte behöver hålla oss borta från Gud när vi är frustrerade. Tvärtom så letar Jesus efter Herrens närhet. Jesu exempel visar oss att vi inte behöver vara stoiska och dölja våra känslor för Gud. Fram med allt, be ut det bara, säg som det är, Gud tål. Tvärtemot stolthetens stoiska slutenhet så delar Jesus hela sitt inre inför Gud. Lärjungarna kallar honom rättvist Mästare, men han är en lydig tjänare till dom var och en och till oss alla. Jesus låter sig frivilligt fängslas, så att vi fullständigt skulle kunna frias. Jesus underordnar sina högljudda och ytliga behov för vår och världens djupaste behov.

Idag står vi förundrade över Jesu stora kärlek till oss i sin mörkaste timma. Den kärleken Jesus visar gör att vi själva vågar möta vår mörkaste timma.

Vi avslutar med att läsa välsignelsen över oss:

Gå ut i världen med frid;
vara vid gott mod;
håll fast vid det som är rent;
löna inte ont med ont;
stärk den trötte;
stöd den svage;
hjälp de drabbade;
hedra alla;
älska och tjäna Herren,
gläd dig i den helige Ande kraft;
och låt Gud den allsmäktiges välsignelse,
från Fadern, Sonen och den Helige Ande,
vara bland er och stanna hos er, alla, alltid.

Amen.

I morgon möts vi vid Golgata.

Till dig som läser detta och du kanske funderar kring kristen tro och skulle vilja vara med i en kristen gemenskap. Det är en bra ide! Sök upp en pastor och en kristen kyrka där du bor och jag rekommenderer verkligen er alla att gå en Alphakurs – en grundkurs i kristen tro. Kursen finns nu online. 

Martinson-predikar---Bön-Påsk.jpg

Denna sida använder cookies. Läs mer