Avsnitt 41 - Golgata - En utgivande Gud - 1

Fem engagerande bibelstudier från skärtorsdag till annandag påsk!

Den här påsken får vi återigen möjligheten att dras med in i det djupa drama där precis alla känslor ryms under några få dygn. Dramat som avgjorde allt för hela mänskligheten; tacksamhet, tårar, tvivel, tillit, total hopplöshet, blind förnekelse, smärtsamma svek och slutligen en uppståndelse som gått till världshistorien.

Först möter vi Jesus i skärtorsdagens ångest och vånda i Getsemanedalen. Sedan möter vi honom i långfredagens smärta när han går upp för Golgata kulle, lider och dör på ett förnedrande kors för att sedan läggas död i en lånad grav men det slutar inte där...

På söndagsmorgonen vänder allt. Nu möter vi Jesus i total triumf då han dödat döden och sedan klivit levande ut ur graven och bjuder oss alla uppståndelse och nytt liv i Honom.

Vi vill denna påsk ge er fem bibelstudium som släpps klockan 06.00 varje dag över hela påskhelgen och vi tror och ber att detta verkligen skall beröra och berika, föda tacksamhet och tro inom dig.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Golgata - En utgivande Gud - ”Det är fullbordat”

Enkla anteckningar till undervisning på långfredagen den 2 April 2021

Varmt välkomna tillbaka, igår var vi i dalen i Getsemane och nu närmar vi oss kullen som kallas Golgata och det här är del ett av två.

Låt mig illustrera Jesu ord «Det är fullbordat» med en berättelse: Det var sommar-OS 1992 och kvartsfinal 400 meter sprint. Den brittiska idrotten Derek Redmond var en av favoriterna för guldmedaljen. En livstid och livsstil av tuff träning hade tagit honom till detta ögonblick. Pistolen avfyrades och idrottarna flög ut ur sina block.

Halvvägs genom tävlingen ledde Derek. Då slog katastrofen till. Hans ena lårmuskel brast och han kollapsade på banan. Ångesten i hans tårfyllda ansikte var både fysiskt och mentalt. Det var en förkrossande förlust.

Sjukvårdspersonal sprang fram för att hjälpa honom. Derek viftade bort dem. Han kom till en tävling och han skulle fullborda sitt lopp. han kom på fötter och började halta nerför banan. publiken var både chockerad och fascinerad. OS-folket visste inte vad de skulle göra. Då springer en äldre man upp jämte Derek på banan. Han viftar bort OS-folket som försöker stoppa honom. Han lägger sina armar om Derek.

Mannen var Dereks pappa Jim. ”Min son, du behöver inte göra det här…" sa han. ”Jo, jag gör det" svarade Derek. ”Då avslutar vi den här tävlingen tillsammans" blev svaret från Dereks far.

Arm i arm, med våldsam smärta i Dereks ansikte och tårar i pappa Jims ögon. Derek gömmer sitt ansikte i pappas axel. Hans fars armar bär nu honom både fysiskt och emotionellt.

Slutligen, tillsammans med en nu vrålande folkmassa som står på tå och applåderar, så korsar Derek Redmond mållinjen. Det blev ett avgörande ögonblick i OS i Barcelona 1992.

Det är viktigt att börja bra, men avgörande att sluta rätt. Jesu första och sista ord. ”Jesus sade: ”Min mat är att göra hans vilja som har sänt mig och att fullborda hans verk.” Joh 4:34 - ”Det är fullbordat” Joh 19:30

Joh 19:26-30 Jesu död
” När Jesus såg sin mor och bredvid henne den lärjunge som han älskade sade han till sin mor: ”Kvinna, där är din son.” Sedan sade han till lärjungen: ”Där är din mor.” Från den stunden hade hon sitt hem hos lärjungen. Jesus visste att nu var allt fullbordat, och för att skriftordet skulle uppfyllas sade han: ”Jag är törstig.” Där stod ett kärl som var fyllt med surt vin. de satte därför en svamp som doppats i det sura vinet på en isopstjälk och förde den till hans mun. När Jesus hade fått det sura vinet sade han: ”Det är fullbordat.” och han böjde ner huvudet och överlämnade sin ande.”

Hur många ofärdiga sånger har jag i min låda?
En halvläst bok? Ett påbörjat brev? Michelangelo har många ofärdiga tavlor, konstverk, statyer. Han lämnade sixtinska kapellet många gånger och kastade in handduken. Han har tydligen lämnat efter sig fler ofärdiga verk än färdiga. ”Av Jesu sju sista ord på korset finns det inget viktigare än detta.” JC. Ryle

Nu vill jag berätta om Compassions arbete i fält: Att se Alondra le stort mot sin mamma är inget mindre än ett mirakel. Några veckor efter att Alondras föddes märkte hennes föräldrar att ett av hennes ögon såg annorlunda ut än det andra. Strax efter fick hon en diagnos med en svår ögonsjukdom som skulle kräva dyra medicinska ingrepp. "Jag kunde inte tro det läkaren berättade för oss och kunde inte hejda tårarna som rann ner för mina kinder", säger Rebeca, Alondras mamma.

Tack och lov kunde Compassion hjälpa Alondra och hennes föräldrar genom att täcka kostnaderna för hennes behandlingar samt kostnader för alla mediciner.

"Jag har inga ord för att beskriva hur tacksamma vi är", säger Rebeca. "Vi tvivlar inte på," säger hennes far Eduardo" att Gud använder människor för att utföra sina mirakel.”

Compassion är en fadderbarnsorganisation som funnits i 70 år och vi hjälper 2,1 miljoner fadderbarn. Vårt uppdrag hittar du i Markusevangeliet 16:15 «Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen”. Som svar på missionsbefallningen existerar vi som en förespråkare för barn i nöd, för att frigöra dem från andlig, ekonomisk, social och fysisk fattigdom. Vi vill vädja till dig att tillsammans med oss förvandla liv. Bli fadder.

Jesus sa inte: Jag är helt slut / färdig / utpumpad utan han sa; det är slut / fullbordat / helt klart. Allt nödvändigt som måste åstadkommas är nu helt klart och inget mer behöver göras åt det… Jag har fullbordat historien, nuet och i framtiden kommer detta att vara fullbordat också.

När Buddha dog sa han tydligen:” Betala vad du är skyldig"! När Jesus dog sade han: ”Jag har betalat allt". När Buddha dog ropade han tydligen: ”Ständig strävan". När Jesus dog ropade han: Det är fullbordat”.

Evangelium är alltså goda nyheter, inte goda råd. Rådgivning är hjälp kring något som behöver fixas. Evangelium är goda nyheter att allt redan är fixat. Detta har hänt. Detta är klart. Skall vi acceptera det som har hänt?

Pastor Adrian Rogers: «När en romersk medborgare dömdes för ett brott, blev han kastad i fängelse. ett «skuldcertifikat» som info om alla hans brott blev spikat på hans celldörr så att alla som passerade kunde veta vad han anklagats för och vilket påföljande straff blev. När fången hade suttit sin tid och släpptes ur sin fångenskap togs anklagelsen ner från dörren och domaren som hade satt honom i fängelse skulle skriva under åtalet och skriva ordet tetelestai.

Den befriade fången fick med sig dokumentet och om någon ifrågasatte varför han var ute ur fängelse kunde han peka på skuldcertifikatet där domaren hade skrivit tetelestai. Han kunde vila i säkerhet och trygghet eftersom ordet tetelestai garanterade hans befrielse och fulla frihet. Anklagelserna för dessa brott skulle aldrig återigen kunna väckas mot honom. Han skulle aldrig bli offer för "dubbel fara" (måste betala för samma brott två gånger).

När Jesus ropade "tetelestai" på korset, sade han att alla som sätter sitt lit till Jesu offerdöd å deras vägnar, i praktiken får ett "intyg om skuldfrihet" med inskriptionen "tetelestai", vilket indikerar att alla deras "brott" "(tidigare, nuvarande och framtida) mot Gud har blivit betalt till fullo!"

Användningar av ordet "tetelestai” = fullbordat.
1. Tjänaren till sin mästare: uppgiften är klar.
2. Domaren till den frikände: rättvisa har skipats.
3. Revisorn till den skuldsatte: skulden har betalats i sin helhet.
4. Konstnären: bilden är klar! Jesus korsverk fullbordar hela Gamla testamentet.
5. Prästen: lammet var fläckfritt - offret är nu gjort. 1 Petr 1:18-19

Alla dessa ovan stämmer in bra på det Jesus gjort på korset.

6. Fångvaktaren till den befriade: Du har nu suttit av ditt straff.
7. Pojken som övar på sin läsning – Rabbinen säger du har verkligen övat på din läxa och du kan den helt perfekt.
8. Flickan som bakar sitt bröd – Mamman som säger det smakar jättegott och detta var det bästa brödet någonsin.

Vi avslutar med att läsa välsignelsen över oss:

Gå ut i världen med frid;
vara vid gott mod;
håll fast vid det som är rent;
löna inte ont med ont;
stärk den trötte;
stöd den svage;
hjälp de drabbade;
hedra alla;
älska och tjäna Herren,
gläd dig i den helige Ande kraft;
och låt Gud den allsmäktiges välsignelse,
från Fadern, Sonen och den Helige Ande,
vara bland er och stanna hos er, alla, alltid.

Amen.

Till dig som läser detta och du kanske funderar kring kristen tro och skulle vilja vara med i en kristen gemenskap. Det är en bra ide! Sök upp en pastor och en kristen kyrka där du bor och jag rekommenderer verkligen er alla att gå en Alphakurs – en grundkurs i kristen tro. Kursen finns nu online. 

Martinson-predikar---Bön-Påsk.jpg

Denna sida använder cookies. Läs mer