Avsnitt 42 - Golgata - En utgivande Gud - 2

Fem engagerande bibelstudier från skärtorsdag till annandag påsk!

Den här påsken får vi återigen möjligheten att dras med in i det djupa drama där precis alla känslor ryms under några få dygn. Dramat som avgjorde allt för hela mänskligheten; tacksamhet, tårar, tvivel, tillit, total hopplöshet, blind förnekelse, smärtsamma svek och slutligen en uppståndelse som gått till världshistorien.

Först möter vi Jesus i skärtorsdagens ångest och vånda i Getsemanedalen. Sedan möter vi honom i långfredagens smärta när han går upp för Golgata kulle, lider och dör på ett förnedrande kors för att sedan läggas död i en lånad grav men det slutar inte där...

På söndagsmorgonen vänder allt. Nu möter vi Jesus i total triumf då han dödat döden och sedan klivit levande ut ur graven och bjuder oss alla uppståndelse och nytt liv i Honom.

Vi vill denna påsk ge er fem bibelstudium som släpps klockan 06.00 varje dag över hela påskhelgen och vi tror och ber att detta verkligen skall beröra och berika, föda tacksamhet och tro inom dig.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Golgata - En utgivande Gud – «Det är fullbordat»

Enkla anteckningar till undervisning på Lördagen den 3 April 2021

Varmt välkomna tillbaka, igår började vi vid Golgata så det här är alltså del två av två kring långfredagens tankar.

Joh 19:26-30 Jesu död
”När Jesus såg sin mor och bredvid henne den lärjunge som han älskade sade han till sin mor: ”Kvinna, där är din son.” Sedan sade han till lärjungen: ”Där är din mor.” Från den stunden hade hon sitt hem hos lärjungen. Jesus visste att nu var allt fullbordat, och för att skriftordet skulle uppfyllas sade han: ”Jag är törstig.” Där stod ett kärl som var fyllt med surt vin. de satte därför en svamp som doppats i det sura vinet på en isopstjälk och förde den till hans mun. När Jesus hade fått det sura vinet sade han: ”Det är fullbordat.” och han böjde ner huvudet och överlämnade sin ande.”

Uppdraget är fullbordat, frälsningen är vunnen, världens synd är sonad, lidandet är avslutat, profetiorna är uppfyllda och djävulen är avväpnad.

2 Kor 5:17-21
”Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. allt detta har sitt upphov i Gud, som har försonat oss med sig genom Kristus och ställt mig i försoningens tjänst. ty Gud försonade hela världen med sig genom Kristus: han ställde inte människorna till svars för deras överträdelser, och han anförtrodde mig budskapet om denna försoning. Jag är alltså Kristi sändebud, och Gud manar er genom mig. jag ber er på Kristi vägnar: låt försona er med Gud. han som inte visste vad synd var, honom gjorde Gud till ett med synden för vår skull, för att vi genom honom skulle bli till ett med Guds rättfärdighet.”

1. Jesus proklamerar att nu har jag gjort allting som fadern bad mig om. Matt 5:17 ”Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. jag har inte kommit för att upphäva utan för att uppfylla.”

2. Jesus sammanlänkar sin korsdöd med översteprästens offer i templet. Några beräkningar säger oss att Jesus uttalar dessa ord från korset kl 15.00 och det skulle i såfall innebära att han säger det samtidigt som översteprästerna i templet avslutar alla offer av lammen i templet. Den här gången är orden avgörande för Jesus är både vår präst och vårt lamm på samma gång.

Hebr 9:12 ”Och med sitt eget blod, inte med blod av bockar och kalvar, har han en gång för alla trätt in i helgedomen och vunnit befrielse åt oss för evigt.

Här kommer nu en berättelse om Compassions livgivande arbete i fält: Thomas var en undernärd sju månaders gammal pojke som fortfarande liknade en nyfödd. Han har genomgått en förvandling till den blomstrande killen han är idag med en gränslös energi! Thomas förvandling har varit så dramatisk att hans omvärld knappt tror att de tittar på samma barn.

När han var fyra veckor gammal fann hans moster Adi honom övergiven på en filt i hennes trädgård. Hon hoppades att hans mamma skulle återvända, men det gjorde hon aldrig så Adi klev in för att stödja detta lilla liv. Tyvärr helt utan de resurser som hon behövde. Hon var hjälplös att förse Thomas med rätt näring och han blev allvarligt undernärd.

Desperat kom då Adi till Compassions center i ett modigt drag som i slutändan skulle rädda Thomas liv. Personalen på centret försåg henne med omfattande utbildning om barns hälsa, näring och utveckling och veckovisa leveranser med spädbarnsmjölk så att Thomas kunde växa normalt. Idag beskriver samma personal honom som ett vandrande mirakel och Adi ber Herren välsigna både arbetarna och Compassion. ”Må Herren belöna dem för deras generositet”, säger hon.

Compassion är en fadderbarnsorganisation som funnits i snart 70 år och vi hjälper 2,1 miljoner fadderbarn. Vårt uppdrag hittar du i Markusevangeliet 16:15 «Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen”. Som svar på missionsbefallningen existerar vi som en förespråkare för barn i nöd, för att frigöra dem från andlig, ekonomisk, social och fysisk fattigdom. Vi vill vädja till dig att tillsammans med oss förvandla liv. Bli fadder.

3. Jesus tar bildligt fram plånboken för att betala någon annans räkning. Det som började i skapelsen fullbordas nu på korset. På Jesu tid stod detta ord på alla affärsdokument eller kvitton som var uppklarade.

4. Jesus vänder hela historiens största blad när GT blir NT. Fullbordat förbund. Det gamla förbundet är över och avslutat och det nya förbundet är här, påbörjat och inlett. Skapelsen är nu ny. Det nya tabernaklet står klart och är färdigt att invigas. Nu börjar allt!

Jesu Kristi kors är en historisk handling som förvandlar hela historien.

Matt 27:50 ”Men Jesus ropade än en gång med hög röst och gav upp andan.”

Mark 15:37-38 ”Med ett högt rop slutade Jesus att andas. Och då brast förhänget i templet i två delar, uppifrån och ända ner. ”

Vad betyder Jesu sista ord för oss?
1. Det betyder att han erbjuder oss en gratis gåva.
2. Det betyder att vägen till Gud är öppen.
3. Det betyder att vi aldrig behöver leva under fördömelse, skuld eller skam.
4. Det betyder att det finns full förlåtelse genom Jesus.
5. Det betyder att vi har ett syfte, hopp och evigt liv genom Honom.
6. Det betyder att vi är älskade långt djupare än vi någonsin har kunnat föreställa oss.

Vi avslutar med att läsa välsignelsen över oss:

Gå ut i världen med frid;
vara vid gott mod;
håll fast vid det som är rent;
löna inte ont med ont;
stärk den trötte;
stöd den svage;
hjälp de drabbade;
hedra alla;
älska och tjäna Herren,
gläd dig i den helige Ande kraft;
och låt Gud den allsmäktiges välsignelse,
från Fadern, Sonen och den Helige Ande,
vara bland er och stanna hos er, alla, alltid.

Amen.

Till dig som läser detta och du kanske funderar kring kristen tro och skulle vilja vara med i en kristen gemenskap. Det är en bra ide! Sök upp en pastor och en kristen kyrka där du bor och jag rekommenderer verkligen er alla att gå en Alphakurs – en grundkurs i kristen tro. Kursen finns nu online. 

Martinson-predikar---Bön-Påsk.jpg

Denna sida använder cookies. Läs mer