Avsnitt 44 - Graven - En uppstånden Gud - 2

Fem engagerande bibelstudier från skärtorsdag till annandag påsk!

Den här påsken får vi återigen möjligheten att dras med in i det djupa drama där precis alla känslor ryms under några få dygn. Dramat som avgjorde allt för hela mänskligheten; tacksamhet, tårar, tvivel, tillit, total hopplöshet, blind förnekelse, smärtsamma svek och slutligen en uppståndelse som gått till världshistorien.

Först möter vi Jesus i skärtorsdagens ångest och vånda i Getsemanedalen. Sedan möter vi honom i långfredagens smärta när han går upp för Golgata kulle, lider och dör på ett förnedrande kors för att sedan läggas död i en lånad grav men det slutar inte där...

På söndagsmorgonen vänder allt. Nu möter vi Jesus i total triumf då han dödat döden och sedan klivit levande ut ur graven och bjuder oss alla uppståndelse och nytt liv i Honom.

Vi vill denna påsk ge er fem bibelstudium som släpps klockan 06.00 varje dag över hela påskhelgen och vi tror och ber att detta verkligen skall beröra och berika, föda tacksamhet och tro inom dig.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Lukasevangeliet 24:1-12 Graven – En uppstånden Gud del 2

Enkla anteckningar till undervisning på måndagen 5 April 2021

Lukasevangeliet 24:1-12 ”Men dagen efter sabbaten gick de i gryningen till graven med kryddorna som de hade gjort i ordning. De fann att stenen var bortrullad från graven, och när de gick in kunde de inte finna herren Jesu kropp. De visste inte vad de skulle tro, men då stod där två män i skinande kläder framför dem. Kvinnorna blev förskräckta och sänkte blicken mot marken, men männen sade till dem: ”varför söker ni den levande här bland de döda? Han är inte här, han har uppstått. Kom ihåg vad han sade till er medan han ännu var i Galileen: att människosonen måste överlämnas i syndiga människors händer och korsfästas och uppstå på tredje dagen.” Då kom de ihåg hans ord, och när de hade återvänt från graven berättade de alltsammans för de elva och alla de andra. Det var Maria från Magdala och Johanna och Maria, Jakobs mor. Även de andra kvinnorna i deras sällskap talade om det för apostlarna. De tyckte att det bara var prat och trodde inte på dem. Men Petrus sprang genast bort till graven. När han lutade sig in såg han bara linnesvepningen ligga där, och han gick därifrån full av undran över det som hade hänt.”

2 Petr 1:16 ”Det var inte några skickligt hopdiktade sagor jag byggde på när jag för er förkunnade vår Herre Jesu Kristi makt och hans ankomst, utan jag hade med egna ögon sett honom i hans majestät.”

Den japanska författaren Shusaku Endo säger om uppståndelsen i boken «A life of Jesus» (1978) ”Om du inte tror på uppståndelsen kommer du ändå att tvingas tro att något drabbade lärjungarna som var lika fantastiskt - kanske annorlunda, men ändå lika kraftfullt i sin elektrifierande intensitet. För om vi försöker förklara de förvandlande livet hos de första kristna, kommer du att behöva gör trossprång lika stora som om du själv trott på uppståndelsen till att börja med.”

Antropologer (=Lärare i läran om människan) säger att berättandet och berättelsen är central för människans existens. Att det är vanligt i alla kända kulturen. Att det handlar om ett symbiotiskt utbyte mellan berättare och lyssnare - ett utbyte som vi lär oss att förhandla om i spädbarnsåldern.

Precis som hjärnan upptäcker naturens mönster i de visuella formerna - ett ansikte, en siffra, en blomma - och i ljud, så upptäcker den även mönster i information.

Berättelser är igenkänningsmönster, och i dessa mönster finner vi mening. Vi använder berättelser för att förstå vår värld och dela denna förståelse med andra. Berättelserna är signalen som går igenom bruset.

G. K. Chesterton påpekade: "Jag lämnade sagorna liggandes på barnkammargolvet, och jag har inte hittat några så förnuftiga böcker efter det."

C.S. Lewis sa "En dag kommer du att vara gammal nog att börja läsa sagor igen." Så fungerar böcker och film för mig. Jag speglar mig själv och samtiden, framtiden i den lilla men ändå så stora berättelsen. Jag vill inte vara vuxen i detta hänseendet. Filmens eller bokens (ibland fiktiva) berättelse hjälper mig med min egen vardagsverklighet. Så filmen är alltså inte en verklighetsflykt utan en god hjälp att ge både nytt mod, djupare hopp och ny tro att våga ta sig an livet.

Vi söker svar som inte finns att finna i läroböcker men istället svämmar svaren över i sagorna. En bra saga kan helt enkelt med fantasins hjälp förändra min verkliga verklighet. Jesu uppståndelse är dock ingen saga utan fantastisk fakta. Men filmens sagovärld har gjort ganska stor sak av uppståndelser just i filmberättandet och här kommer nu några exempel för att «bevisa» människans inneboende behov av att ha uppståndelsens hopp levande även i våra sagor.

I filmen X-Men från 2000 dör Wolverine på ett mycket tydligt och utgivande sätt när han ger liv och helande till en behövande människa. Han uppstår några dagar senare.

I filmen E.T från 1982 så dör E.T. Hur dog han? Att vara borta från sitt folk för länge kan tydligen vara dödligt för en sällskapssjuk alien. Vad får honom att uppstå? Det är lite oklartt om det är att hans folk kommer och hämtar hem honom vilket verkade vara tillräckligt för att väcka upp honom. Antingen det, eller om det är pojken Elliots tårfyllda och sorgliga farväl som får ET att uppstå.

I den actionfyllda science fiction filmen Alien – Resurrection 1997 så har huvudrollsinnehavaren Ellen Ripley (Sigourney Weaver) dött. När hon i förra filmen förstod att hon ofrivilligt bar på en utomjording så offrade hon sig i slutet av Alien 3 genom att sänka sig i ett kar med smält bly som sedan snabbt kyls tills det exploderar. Vad är det som får henne att uppstå? En cell var tillräckligt för att forskare skall kunna klona henne, en cell som för övrigt kom med en hel del svåra minnen och hennes DNA blandades tyvärr med utomjordingens vilket gör henne till en konstig men i någon mening uppstånden hybrid.

I klassikern Mission Impossible III från 2006 så dör huvudrollsinnehavaren (Känns det igen?) Ethan Hunt efter att ha blivit misshandlad av skurken Davian (Philip Seymour Hoffman) som placerar en liten bomb i Ethans hjärna och den hotar att smälla av när som helst så Ethan ber sin fästmö (Michelle Monaghan) att strömföra och därmed avliva honom för att kunna avvaktivera bomben. Sagt och gjort. Vad får honom att uppstå? Fästmön är sjuksyster och kan givetvis HLR så hon startar hans stillastående hjärta samtidigt som hon avväpnar och besegrar den farliga skurken.

I filmen the Matrix från 2000 spelar Neo (Keanu Reeves) huvudrollen och han blir skjuten till döds av agent Smith. Vad får honom att uppstå? Det finns tre möjliga svar: Han är the One, (den ende, dvs den enfödde) så de normala reglerna gäller inte honom. Trinity (Carrie-Anne Moss) berättar att hon älskar honom, och därmed uppfyller hon sin halva av profetian. Och allt sker i grevens tid samtidigt som Nebukadnessar står under attack från robotarna.

I filmen Tillbaka till framtiden från 1985 så blir Doc Brown (Christopher Lloyd) nedskjuten av libyska terrorister arga som bin över hans beslut att behålla plutonium de gett honom för att bygga en bomb. Vad får honom att uppstå? Det är lite diskutabelt om han verkligen dör trots allt. Genom att resa tillbaka till det förflutna i sin plutonium drivna tidsmaskin, fixar Marty Mcfly (Michael J. Fox) ändrar hela historieförloppet och varnar Doc om hans öde, vilket leder honom till att bära en skottsäker väst när libyerna väl kommer.

Harry Potter – är hjälten som dör i allas ställe. Hur dog han? (Daniel Radcliffe) får reda på att han själv är den slutliga horrocrux som måste förstöras för att besegra Voldemort (Ralph Fiennes) och då kasta Voldemort dödsförbannelser över Harry så att han dör. Vad får honom att uppstå? Harry hamnar i limbo efter att ha insett att Voldemort i princip bara förstört en del av sig själv, han återvänder därmed och dödar voldemort. Det är en filmisk klyscha att huvudpersonen måste dö en offerdöd i allas ställe, men det verkligen vettigt här; eftersom Harry och Voldemort är två sidor av samma mynt, så skulle det varit ännu mer spännande för finalen om Harry förgjorde sig själv för att förgöra sin fiende.

Nu hoppas jag att du inte tröttnat på alla exempel jag gett utan jag hoppas att du med mig ser ett starkt och tydligt filmiskt mönster. Filmerna är liknelser som ofta återger en «liten» berättelse som vi som tittare skall kunna använda för att spegla oss i det «stora» berättelsen. Människan söker evigt liv och våra filmer återspeglar den drömmen som bara Jesus kan göra verklig. Nu är det bara två filmer kvar, men först en annan story.

Här kommer nu en berättelse om Compassions arbete i fält. Vanessa var bara 6 år när hennes pappa dog. Hon fick då en fadder genom Compassion. ”Jag har alltid gillat att vara på centret. Lärarna lär oss ur Bibeln och om hur man hanterar livet. De stöder mig alltid i det jag drömmer om, säger hon. Hennes fadder har spelat en viktig roll både i självförtroende och att kunna ingjuta hopp. ”Min fadder är snäll. Hans familj skickar mig gåvor, brev och foton. Jag behåller alla och jag älskar att läsa dem, "säger hon.

Vanessa längtade efter att hjälpa sin mamma och drömde om att ha ett eget grönsaksstånd en dag." Vanessa brukade be Gud om sånt hon behöver" berättar Mariela, en handledare på Compassion. ”Genom Guds barmhärtighet och som ett mirakel skickade hennes fadder en gåva - den exakta summa pengar som Vanessa behövde för att starta ett eget grönsaksstånd.” När dagen kom då Vanessa skulle jobba på sin första marknad steg hon upp tidigt i ottan precis som sin mamma. Hon anlände till marknaden klockan 04.00 och började stapla upp alla sina frukter. Vissa dagar arbetar hon fram till lunch och andra dagar är hon där till 19.00. "Under COVID-19 räddade min verksamhet hela min familj eftersom min mamma inte fick sälja", berättar Vanessa. "Med det grönsaksstånd som jag har, tack vare min fadder, kan jag hjälpa mamma att försörja min familj och hon kan få lite vila".

Compassion är en fadderbarnsorganisation som funnits i snart 70 år och vi hjälper 2,1 miljoner fadderbarn. Vårt uppdrag hittar du i Markusevangeliet 16:15 «Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen”. Som svar på missionsbefallningen existerar vi som en förespråkare för barn i nöd, för att frigöra dem från andlig, ekonomisk, social och fysisk fattigdom. Vi vill vädja till dig att tillsammans med oss förvandla liv. Bli fadder.

Nu är vi framme vid mina två favoriter. Det var därför jag sparade dom till sist... J

Gandalf den grå, är en legendarisk ledargestalt och trollkarl (spelad så fantastiskt av Ian Mckellen i Sagan om ringen trilogin) i Sagan om de två tornen dör Gandalf för att skydda resten av gruppen och han ger oss därmed ett tydligt Kristocentriskt exempel. Hur dog han? Han dog i en avgrund, dödad av en Balrog, landade långt ner i vattnet och kämpade hela vägen tillbaka upp till bergets topp, besegrar sin fiende, men offrade alltså sitt liv i processen. Vad får honom att uppstå? Med sin oavslutade uppgift och som ledaren för det lilla niomannateamet, var Gandalf verkligen behövd på Midgård, så ”Eru" som bor utanför reglerna för tid och rum återuppväcker honom som Gandalf den vita, den upphottade versionen av den ursprungliga karaktären. Gandalf kommer då tillbaka och räddar både Rohan och Gondor från den onde Saurons styrkor, plus att han skapar en avledande manöver så att hans små vänner Frodo och Sam kunde nå domedagsberget och bli av med den fruktade ringen och krossa ondskan - så det var sannerligen värt det.

Som den avslutande berättelsen gissar jag att ni redan gissat att jag väljer lejonet Aslan. Han som dör den tydligaste ställföreträdande döden i C. S Lewis underbara berättelse om Narnia: Häxan och lejonet. Hur dog Aslan? Den vita häxan (Tilda Swinton) övertalar honom att offra sig själv i stället för den förrädiska pojken Edmund Pevensie (Skandar Keynes). Vad får Aslan att uppstå? Den "djupare magin", innebär alltså att om en oskyldig offrar sig självmant, kan han eller hon komma tillbaka till livet, dvs återuppstå. Även det faktum att Aslan är en stand - in för Jesus underlättar verkligen. Var det värt det? Definitivt: Som uppstånden leder han de goda styrkorna i Narnia i strid mot häxans armeer, han dödar den vita häxan och ser till att barnen Pevensies kröns till kungar och drottningar plus många fler äventyr…

Varför älskar vi sånna här hjältestories? Uppståndelser finns alltid i Astrid Lindgrens och Harry Potter sagans värld. Vi vill ha, behöver, längtar efter sånna berättelser. Legender, sagor, myter och i fablernas värld.

I vissa lärosystem har man behandlat uppståndelsen som en filosofisk, mytologisk eller kosmisk händelse vars historiska sanningshalt är av underordnad betydelse, eftersom dess existentiella sanningshalt inte är så viktig.

MEN vi i kyrkan säger varje påsk (och kanske varje söndag): ”Kristus är sannerligen uppstånden,” inte ”Kristus är sannolikt uppstånden.”

Religionsfriheten i vårt land ger var och en rätt att se det så om man vill, men att använda ordet sannolikt är inte ett kristet sätt att se på uppståndelsen. Kristendomen är en historisk religion, där Gud verkar i världen genom att ingripa i historiens gång, genom att sända Jesus till oss. Kyrkan påstår alltså att Jesu uppståndelse är ett sant och historiskt faktum.

Anders Aborelius ocd. ”Jesus Kristus som har dött för vår frälsnings skull har också uppstått för vår frälsnings skull. Om inte, vore frälsningen bara halv. Om Jesus inte har uppstått, då har vi ingenting här i kyrkan att göra. Om Jesus inte har uppstått från de döda och brutit dödens och ondskans makt är hela kristendomen en illusion, ja, än värre: ett bedrägeri. Men vi vill med hela vårt hjärta bekänna: Herren är verkligen uppstånden! Därför kan inget problem, ingen kris eller börda helt få oss på fall. Även när vi tycker att vår livssituation har gått helt i baklås, vet vi att uppståndelsen har öppnat reglade dörrar och fått murar att falla.”

Vi tror att Jesus Kristus var fysiskt och bokstavligt död och att han låg i graven från fredag eftermiddag till söndag morgon, och på söndag morgon ringer väckarklockan och Jesus reser sig fysiskt och återuppstår från graven. Det tror vi…

Jesu uppståndelse innebär att du skall uppstå också. Det finns fler religioner som lovar dig en slags andlig framtid, andlig salighet, som en tröst för vad du har förlorat. Men uppståndelsen är återställandet av det du har förlorat. Du får inte bara din kropp tillbaka, du får den uppståndelsekropp du alltid velat han men aldrig riktigt haft. Du får inte bara ditt liv tillaga, du får det liv som du velat att du aldrig riktigt, haft fullt ut.

Mark Driscoll är en pastor som sammafattar uppståndelsen klokt: ”Ingen kan förbli neutral kring Jesu uppståndelse. Påståendet är för häpnadsväckande, händelsen är för omskakande, konsekvenserna är alltför betydande, och frågan alltför allvarlig. Var och en måste antingen ta emot eller avvisa det som sanning för oss, för att förbli likgiltig eller obeslutsam är (samma sak som) att förkasta det.”

Några sköna fakta om Jesus död & uppståndelse
1. Jesu uppståndelse var uttalad långt i förväg. (Bla innan han föddes…)
2. Jesus själv förutsade sin uppståndelse. (Det är svårt att ordna med en uppståndelse när man själv är död.)
3. Jesus dog. Alla hans fiender bekräftade att han var död, Sanhedrin, romarna och soldaterna bekräftar hans död och ljuger sedan om den
4. Jesus begravdes i en grav som var lätt att hitta. ”En rik man grav” står det redan i Gamla testamentet och något sådan kunde ju inte Jesus styra över.
5. Jesus visade sig fysiskt vid liv inte bara andligt, tre dagar efter sin död. Man kan få folk att hitta på, men inte att få alla att säga exakt samma i huvudfrågan.
6. Jesu uppståndelse övertygade hans egen familj att tillbe honom som Gud.
7. Jesu uppståndelse bekräftades av hans mest bittra fiender. Tex Paulus, Romarna, Judarna.

Vi avslutar med att läsa välsignelsen över oss:

Gå ut i världen med frid;
vara vid gott mod;
håll fast vid det som är rent;
löna inte ont med ont;
stärk den trötte;
stöd den svage;
hjälp de drabbade;
hedra alla;
älska och tjäna Herren,
gläd dig i den helige Ande kraft;
och låt Gud den allsmäktiges välsignelse,
från Fadern, Sonen och den Helige Ande,
vara bland er och stanna hos er, alla, alltid.

Amen.

Till dig som läser detta och du kanske funderar kring kristen tro och skulle vilja vara med i en kristen gemenskap. Det är en bra ide! Sök upp en pastor och en kristen kyrka där du bor och jag rekommenderer verkligen er alla att gå en Alphakurs – en grundkurs i kristen tro. Kursen finns nu online. 

Martinson-predikar---Bön-Påsk.jpg

Denna sida använder cookies. Läs mer