Avsnitt 48 - Elise Lindqvist

Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion. Dagens gäst är ingen mindre än Sveriges moder Teresa - Elise Lindqvist. En stor förebild i en liten förpackning på 158 cm. Sommarprataren, medmänsklighetsinspiratören, föreläsaren och författaren till den viktiga boken om sitt svåra liv. Elise känner tjejerna på Malmskillnadsgatan, har hemlisar med drottningen och har hållit hand med påven och sett honom djupt i ögonen.

MM - 21 -_0017_Elise Lindqvist - Pod.jpg

Elise upplevde en otroligt tuff barndom där hon blev mobbad av sin mor. Grannparet utförde den första våldtäkten på henne som femåring.  Detta vara bara början på en mardrömsresa som varade till Elise hann bli 58 år. Då bryts den mörka och helvetiska cykeln och Elise beskriver skeendet: Jag var ständigt förföljd av ondska men Jesus kom in med godhet i mitt liv. Hennes liv förvandlades och mörkret skingras när hon kommer till tro på Jesus. Hon hittar hem i en kristen gemenskap i St:a Clara kyrka i Stockholm och börjar där arbeta för att stötta och älska ”tjejerna” - de prostituerade på Malmskillnadsgatan. Tjejerna som nu kallat henne för ängeln, morsan och stålmormor i över 25 år.

Det här är en svår men ändå hoppfull podd och vi vill med största försiktighet vara med och skina ljus över de mörka sidorna i vårt samhälle som behöver upplysas. För barnens skull!

Vi på Compassion anser att barn ska vara kända, älskade och skyddade.

Därför sätter vi omsorgen och skyddet av barn på första plats. Barn som lever i fattigdom är bland de mest utsatta i världen och löper större risk att utsättas för våld, exploatering och övergrepp. De måste ofta ta hand om sig själva och riskerar till exempel att kidnappas eller säljas till sexhandel. I världens minst utvecklade länder utgör barn en stor del av offren för människohandel.

Compassions fadderprogram hjälper till att förhindra att barn blir utsatta för exploatering eftersom när barnen skrivs in i Compassions program av den lokala kyrkan, blir de en del av en gemenskap som känner dem som individer, bryr sig om dem och skyddar dem. Barn är värdefulla för Gud, de är unikt skapade individer och är värda värdighet och respekt. Det är allas uppgift att skydda barn. Vårt sätt att skydda barn börjar med att förebygga att barn far illa. När ett barn far illa ingriper vi för att ge upprättelse och läkning till den som utsatts.

Därför känns dagens gäst och hennes smärtsamma och svåra berättelse så viktig för oss. Så här får det inte gå till. Detta har hänt och du och jag kan förhindra att liknande händer igen. Välkommen till ett vansinnigt viktigt Martinson Möter!

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Hur ser din drömdag ut? Utvilad med sovmorgon, kaffe, macka och ägg och att sedan få lyssna till en Gudstjänst och musik som jag tycker om.

2. Om du bara fick äta en måltid resten av livet, vad skulle det då vara? Oxfilé Provencale

3. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Under, tecken, mirakel. Som ung fick Elise vara med om en himmelsk hälsning där hon blev uppfylld av en värme som hon inte kan förklara.

4. Vilken är din mest använda emoji? Solen som lyser, det röda hjärtat eller tummen upp.

5. Om du kunde dela en lång trerättersmiddag med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Moder Theresa, min pappa, påven och en god vän som heter Ruth Nordström. Oxfilé provencale och till efterätt svensk glass med jordgubbar och hallon.

Elise Marie Lindqvist hade ingen lycklig barndom och den enda ljuspunkten var hennes pappa som dog alldeles för tidigt. Han var den som klappade på henne och sa: ”Lilljäntan min” och kramade om henne. Mamman däremot visade ingen kärlek och hon upplevde sig oönskad. Elise själv lär ha sagt att hon var ”förföljd av ondskan”. Efter detta så börjar Elise att berätta så smärtsamma historier, så vi väljer att inte skriva ner allt.

Mycket av detta finns också återgivet i hennes bok ”Ängeln på Malmskillnadsgatan” Libris 2013.

Här finns boken på Storytel.

Hon gick till läkare som inte brydde sig och en psykolog som somnade när hon berättade sin historia. Elise levde ett destruktivt liv med tunga lugnande tabletter, vanliga värktabletter, sömnpiller, medicin och brännvin tills hon var 58 år.

I Maj 1994 kom hon på behandlingshem och väl där så kom hon till tro och blev frälst och här börjar det hon kallar ”det andra/nya livet”. Hon kallar det för en ny födelsedag. Det var som om ”att ha varit blind hela livet, men nu kan jag se”. Hon upplever det som en total förvandling att möta Jesus och bli försonade med Gud och sedan kunna förlåt med Guds kraft och kärlek.

Elise är nu aktiv i St:a Clara kyrka och det diakonala arbetet gentemot den utsatta prostituerade tjejerna (och killarna) på Malmskillnadsgatan. Den har ofta kallats för djävulens gata men Elise säger att den är hennes nu: ”i Jesu namn”. Hon har fått bort ett 50 tal kvinnor från gatan. Hon har blivit hotad av hallickar för att hon ville fika med 14 prostituerade tjejer från Thailand. Elise kallar det för sin gatan och hon kalla tjejerna för ”mina flickor” och det språket flödar över av människovärde, värme och respekt.

Elise har försonats med sin dotter och umgås nu gärna med vänner eller leker med barnbarn…

Efter detta tar jag några minuter och berättar om Compassions arbete ute i fält: Michelle är uppväxt i extrem fattigdom och som barn bodde hon i ett skjul tillsammans med 17 släktingar i Manila, Filippinerna. Hennes drogberoende far övergav familjen och hon såg sina barndomsvänner säljas i prostitution och människohandel och våldtäkt var vanligt förekommande. Michelle fick alltid höra från sina släktingar: ”Du är så ful, du ser ut som din far. Du kommer att bli en drogberoende tjuv när du växer upp.” Det var orden jag hörde från dom som jag förväntades älska och dom som skulle beskydda mig. Min morbror började röra vid mig på privata delar av min kropp och jag tänkte: ”detta får inte hända.”. Det fick mig att skämmas för den jag var.

Men en söndagmorgon så kom min moster Carol och väckte mig tidigt, hon var den enda kristna som jag kände då. Hon sa att vi behövde gå till kyrkan och registrera mig i compassionprogrammet. Jag minns att jag blev den 37 barnet i det compassioncentrat. Jag började då få brev från min fadder som skrev till mig och sa ”Michelle, du är vacker, och du är dyrbar för oss, vi är stolta över dig och vi ber för dig och vi älskar dig.” Dessa ord rörde vid djupet av mitt hjärta och min själ. Mitt liv blev förvandlat. Mitt namn är Michelle och en god handling räddade mitt liv. Valet är ditt. Bli fadder i compassion idag och hjälp ett barn bli fri från fattigdom i Jesu namn.

Michelles berättelse om hopplöshet förändrades radikalt när hon blev fadderbarn och hon lärde sig att hon är värdefull och älskad av Gud. Det budskapet om hopp inspirerade henne att uppnå sina drömmar.

Hon pluggade en kandidat och magisterexamen och idag är hon medgrundare och ordförande för Made in Hope, en ideell organisation som hjälper exploaterade kvinnor och barn i Asien och Stillahavsområdet.

Hon är värd för ett radioprogram som når en halv miljon mskr varje vecka, utvecklar unga ledare och är talare och förespråkare för kvinnor och barn i riskzonen.

Hon bor i Manila och jobbar med Compassion International och hon sitter även med i ledningsgruppen för Lausanne rörelsen.

Vill du hjälpa ett tjej som Michelle att växa upp och fullständigt komma loss från fattigdom genom Compassions arbete?

Compassion är en fadderbarnsorganisation som funnits i snart 70 år och vi hjälper 2,1 milj fadderbarn i 25 länder. Vårt uppdrag hittar du i Markusevangeliet 16:15 «Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen”. Som svar på missionsbefallningen existerar vi som en förespråkare för barn i nöd, för att frigöra dem från andlig, ekonomisk, social och fysisk fattigdom. Vi vill vädja till dig att tillsammans med oss förvandla liv. För 310 kronor i månaden kan du bli fadder.

Elise jobbar ju varje vecka med att utrota fattigdom i Jesu namn och hon fortsätter att få oss alla att förstå värdet av att om vi bara hjälper en människa att komma oss från fattigdomen så är det värt det. Läs mer på S:ta Claras hemsida.

Elise berättar efter detta om sitt möte med både Morgan Johnsson, Drottning Silvia och mötet med påven

Kära Elise, du är en fröjd att möta, en tröst att lyssna till och din svåra berättelse leds framåt så hoppfullt. Det gör att vi vågar hoppas på Herrens nåd och kraft att fortsatta att förvandla. Stort tack för allt du gör för Guds rike och ger till vår värld! När corona är över skall vi kramas!

Tack för att du ville vara med i Martinson Möter och Guds välsignelse till dig och er i det viktiga arbetet ni gör!

Nåd och frid till er var och en nu från alla oss i Compassionteamet.

/Mattias Martinson

Denna sida använder cookies. Läs mer