Avsnitt 49 - Lars Petersson

Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion. 

Dagens gäst är ingen mindre än Lars Petersson - VD på skivbolaget David Media. Han har kort och gott kallats Lasse P av hela universum och han har många spännande år i Sveriges gedigna kristna musikhistoria. Han ses som personen som upptäckte popfenomenet Freda och han har jobbat med Charlotte Höglund, Edin Ådahl, Bileams Åsna, Roland Utbult, Ingemar Olsson, Göran Fristorp, Gospel Globe, Tomas Boström, Badmintons, Petra, Steve Taylor samt många fler. I snart 30 år är det alltså hans skivbolag som försett hela kristenheten med nya lovsångstoner. Tack för det!

Dagens Martinson Möter avhandlar oviljan att lira bas med bar överkropp iförd endast clownbyxor, Vilhelmina och Västerås, Ebeneser och Svalkanfestivalen och ett livsavgörande möte med Gud och Kevin Prosch band tidigt på 90-talet.

Lasse är en riktigt romantisk rocker med Lappland i blodet och han fiskar gärna harr vid en fjällsjö och äter revbensspjäll och renstek över öppen eld på kvällen. Lasse är fadder genom Compassion och är en brinnande ambassadör för utrotningen av fattigdom, han har själv varit ute i fält och mött barnen och talar både från hjärtat och av egen erfarenhet.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Hur ser din drömdag ut? Jag tar gärna planet till Atlanta Georgia och golfar på en enastående golfbana som är en dröm att få beträda.

2. Om du bara fick äta en måltid resten av livet, vad skulle det då vara? Som norrlänning känns det som att man behöver säga palt men Ribs är svaret.

3. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Under, tecken, mirakel? 1994 var Lasse på turné med Uffe Christiansson och Lasse tog en avstickare till Toronto Airport Vineyard och blev tagen, slagen, nockad och krockad av Guds kärleksfulla kraft.

4. Vilken är din mest använda emoji? Lasse undrar vad en emoji är, men han kan tummen upp, det röda hjärtat och någon mer…

5. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Rocklegenden Ulf Lundell, Singer/Songwriter Bob Dylan, skådespelerskan Jennifer Aniston och den varma pastorn och författaren Liselotte J Andersson.

Lasse är född och uppvuxen i Vilhelmina och därifrån gick flytten till Västerås och sedan plugg i Sundsvall och han spelade bas i gospelkören Glory på 70-talet. Lasse träffade Lisa och dom gifte sig, fick döttrarna Hanna och Mia efter en tid med mycket turnerande så sprack äktenskapet. Musiken fortsatte med bandet Bileams Åsna och även bandet Livskraft med Allan och Maud Lind och Lasse fick motvilligt ikläda sig märkliga scenkläder.

Lasse är i början av 80 talet med i uppbyggande av musikcaféet Bläcktornet med många konserter och mycket folk. Under denna tid så är Lasse även ljudtekniker i Bileams Åsna och EFS stora Svalkanfestival rullade igång. Lasse fick jobbet på Cantio´s skivbolag som drevs av EFS och jobbade där från Jan 1983 – Nov 91.

Några av alla artister under 80 talet på Cantio var tex: Charlotte Höglund, Edin Ådahl, Roland Utbult, Ingemar Olsson, Göran Fristorp, Gospel Globe, Tomas Boström, Badmintons, Petra, Steve Taylor.

Lasse fick ett kassettband med bandet Freda. 1984 kommer deras debutalbum ut som heter: En människa.

Lasse träffar Sara och dom gifter sig sommaren 1985 och just då, på deras smekmånad så breakar Fredas singel hemma i Sverige och resten är i en mening modern musikhistoria.

Lasse får sedan frågan om vad Kevin Prosch har betytt för hans egen resa mot förståelsen av vad lovsång innebar. Kevin är den som skrivit sången: ”Show your power” som på svenska fick titeln ”Han som är högst”. Detta möte har varit avgörande för arbetet med hela lovsångsutvecklingen i landet och har inte varit sig likt efter det.

1994 kom den första skivan ”Jag vill lova Herren alltid” och runt 2000 startade Lasse skivbolaget DavidMedia AB.

Lasse och Sara flyttade runt år 2000 upp till Umeå för att vara med i en församlingsplantering som idag är församlingen Umeå Vineyard.

Efter detta berättar jag om Compassions arbete i fält: 19-åriga Aphichaya från Thaliand har utstakat en ny väg fram genom livet. I den avlägsna byn där hon bor är jordbruket den huvudsakliga källan till inkomst och att studera en högre utbildning finns knappt i någons tankevärld. När Aphichaya som liten flicka registrerades på Compassions Center förstod hon redan då att hennes liv skulle bli annorlunda. ”Jag visste inte hur det skulle bli, men jag visste djupt inom mig att mitt liv skulle förändras för alltid”, säger hon när hon minns tillbaka på hur det var i början av sin resa. Tack vare en stöttande mamma samt vägledning från medarbetarna på Centret, vann Aphichaya ett universitetsstipendium. ”Jag ser mig själv i många tjejer som längtar efter att övervinna den fattigdom som finns runtomkring oss, säger hon. Hon har bestämt sig för att visa dem att också de kan drömma stort för framtiden - och är redan nu en stor inspiration för oss.”

Compassion är en fadderbarnsorganisation som funnits i snart 70 år och vi hjälper 2,1 milj fadderbarn i 25 länder. Vårt uppdrag hittar du i Markusevangeliet 16:15 «Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen”. Som svar på missionsbefallningen existerar vi som en förespråkare för barn i nöd, för att frigöra dem från andlig, ekonomisk, social och fysisk fattigdom. Vi vill vädja till dig att tillsammans med oss förvandla liv. För 310 kronor i månaden kan du: 

Bli fadder

Lasse har varit ute med Compassion i fält och träffat sitt fadderbarn Dina i Kenya. Han blev tagen efter att ha varit en skeptiker till missionaftnar. Han knockades av hur hans förhållandevis lilla insats kunde göra så stor påverkan. Han såg barnens trygghet, i gemenskapen, församlingen och hur evangeliet om Jesus gör så stor nytta i barnens liv.

Hur motverkar vi fattigdom i världen? Lasse vet inte. Men det han vet, är att de hundralapparna vi sänder gör en gedigen insats. Så bli fadder, fatta och förstå hör viktigt det är! Lasses dotter Mia var med på resan och kärleken till fadderbarnen drabbade dom båda så tydligt och djupt på hela resan. Misären i Nairobi var givetvis en överväldigande smärta att se, men att i motsats till det kunna se hur liv förvandlas och att riktigt befrielse skedde gick inte att ta miste på. Lasse glömde även sin kameran hemma vilket gjort att han blev mer uppmärksam på hur de andra deltagarna på resan möte på djupet med sina fadderbarn.

Stort tack kära Lasse för att du är den du är och gör det du gör. All musik som du givit oss, all lovsång som har drabbat oss, ditt stora hjärta som smittar av sig på oss. Gud välsigne dig och hela Davidmediateamet!

Allt gott till er var och en nu, Guds nåd och frid!

Mattias Martinson och Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer