Avsnitt 50 - Samuel Hector

Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion. 

Dagens gäst är ingen mindre än Samuel Hector. Samuel är inte bara pastor, pianist, strålande solist och mångårig musikkonsulent i Pingströrelsen i Sverige. Han är också innehavare av många grillar och är enligt vännerna en mästarnas mästare på mat. På sin lediga tid är han gärna ute i skogen och grillar över öppen eld med sin Rambokniv och han erkänner att han periodvis köpt lite väl många ryggsäckar på Tradera.

Dagens podd tar bland annat upp bandet ”Happy Baboons” och ett bejublat uppträdande som innehöll pannkakskastning på publiken. Sedan 2001 är Mr Hector god vän och pianist/organist till soulsångaren Samuel Ljungblahd och det var även samma år som han vann den kristna melodifestivalen och råkade hoppade sönder scenen i Smyrnakyrkan Gbg. Han har en enastående förmåga att samla sångare, lovsångare, låtskrivare, poeter och profeter vilket har mynnat ut i tre avgörande och utvecklande lovsångskivor för det kristna svenska musiklivet. Han är gift med Malin och dom har döttrarna Tyra och Melody och han jobbar nu som pastor i Bergakyrkan i Stockholm. 

Det här avsnittet vill du inte missa.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Hur ser din drömdag ut? Han behöver elda och laga mat nära vattnet där det går att bada. Han har köpt på sig lite stora knivar som kan vara bra att ha med i skogen…

2. Om du bara fick äta en måltid resten av livet, vad skulle det då vara? Brisket som legat på en barbecue i en perfekt värme och tid.

3. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Samuel har precis hört från en kvinna som lyssnat på hans bibelsamtal och som just blivit drabbad av Guds helande omsorg på ett praktiskt och påtagligt sätt när hon bad en bön och blev helad i nacken.

4. Vilken är din mest använda emoji? Solglasögonen.

5. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Samuel skulle vilja träffa sin morfar, sitt barnbarnsbarn och någon biblisk figur. Den fjärde glömde vi…

Samuel föddes den 13 Mars 1975. Mamma hette Lisbet och pappa hette Sven och han har många systrar som heter Hanna, Emelie, Marie. Uppvuxen utanför Kungsbacka på orten Fjärås. Som bäbis sitter han tidigt i morbrors eller mammas knä vid pianot eller orgeln och sjöng solo i kyrkan redan när han var 6 år.  Han ledde barnkör när han var 10 år och ungdomskör när han var 12, han sjöng med sångarna och åkte tydligen på sin första sångledarkonf när han var 13. På högstadiet höll du i en egen föreställning med någon kompis i aulan ”Edmund har ett våffeljärn” och ni slängde våffeljärn frimodigt på publiken.

I bandet Happy Baboons blev han sångare och dom tävlade i Rockslaget på Liseberg och fick spela in låtar på en LP-skiva. Tre Dan har varit viktiga, morbror Dhan och Dan Ådahl var musikaliska förebilder och Dan Salomonsson pastor i Uppsala Pingst har varit en viktig pusselbit, pastor och förebild. Spel-Aron heter en släkting som blev frälst i Västergötland och är en Hectorsk myt. Han pluggade på Elof Lindälvs Gymn, blev musiklärare i Träkvista, Brevikskyrkan körledare, Kulturama ackompanjatör. Malin Abrahamsson ledde kör i Salem Vargön/Vänersborg och Samuel blev komp-pianist. Musikalsångare blev han i LO Forsbergs och Urban Ringbäck musikal, Epilog, föreståndaren Jack Tommy Ardenfors blev så övertygad att Samuel spelade ungdomspastorn, så han tyckte att Samuel skulle bli det… I musikalkören sjunger även Malin och dom går på date trots att Samuel inte gjort något vidare första intryck och Samuel kom hem mitt i natten och säger tydligen: ”Jag har hittat kvinnan i mitt liv.” 1999 gifter dom sig.

2001 medverkar han i en kristen Mello tillsammans med Tomas Nyman och dom vann med låten ”Jag vill visa Dig”. Här kommer nu storyn om hur Sam hoppade sönder scenen i Smyrna Gbg. 2001 är också året då han börjar spela med Samuel Ljungbladh och börjar jobba som ungdomspastor i Uppsala pingst. Nyårskonferenserna Unite börjar växa fram och det blir lovsångsskivor där Samuel är en motor. Vännerna säger om honom att: ”Sam har banat väg tidigt, han är mycket hockey och lite verkstad…”

2006 blir han musikpastor i Filadelfiakyrkan Sthlm och med avbrott för pappaledighet och studier så blir den en 15 år långt uppdrag. Dottern Tyra föds 2003 och Melody föddes 2011. Pelle Hörnmark anställde honom för Pingst FFS 2014 och ett år senare släpps plattan ”Bara Jesus” som har varit tongivande i hela kyrkan och för pingströrelsen har skivorna fungerat som en samlande resurs. 2017 kom uppföljaren ”Vi vill följa Dig” även den tongivande och förra året kom ”Vägar vidare” 2020 och konceptet utvecklas ytterligare.

Så här står det om honom och skivorna på Pingsts hemsida: Samuel Hector är Pingsts musikkonsulent. ”Hans fokus ligger på framtidsfrågor kring sång och musik i Pingströrelsen. Samuel Hector har medverkat till att ta fram skriften När tron tar ton, som tar upp musikens roll i församlingen. Han har också varit drivande i projektet med att få fram nya gudstjänstsånger som kan bidra till att sjunga samman Pingströrelsen i Sverige.”

Samuel är till min överraskning delvis en golfare. Men han och Alfred Nygren har gått vilse åt samma håll och blivit två outdoorskillar och speciellt Samuel är inköparen av (för) många ryggsäckar på tradera. Han äger en älgskinnskaffepung och har en riktigt stor rambokniv.

Här tar jag över för en stund och delar en berättelse om compassions arbete och en hälsning från Richmond Wandera som kommer från Kampala, Uganda. Håll utkikt efter vår livestream med Richmond framtida medverkan i Martinson Möter.

”När jag var 8 år så togs min far ifrån oss och med det menar jag att han blev mördad. Han var den ende med inkomst i vår familj så min mor, syskon och jag fick flytta till ett ruckel. Alla andra barn blev glada när det regnade (för då fanns det vatten) förutom vår familj eftersom hålen i taket tvingade oss att sova stående alla dom nätter då regnet piskade på.

Jag minns så väl den dagen då mamma sa att nu är alla pengar slut, nu måste ni gå ut på gatorna för att tigga. Hungern slog till och vattenbristen var svår. Jag var ett barn men hade inte tid att vara det längre. Det var då fattigdom började prata med mig. Fattigdomen sa till mig att; du kan inte göra någon skillnad och ingen bryr sig om vem du är. Det bästa sättet att beskriva min situation och hur jag då kände mig är ordet: Hopplös.

Till slut tog min mor mod till sig och berättade för sin väninna om vår situation. Då berättade vännen för mamma om Compassion. Omedelbart fick vi besök av personal som ville veta vad vi hette, vilka vi var och få vår livsberättelse ner på papper. Jag fick höra att en ung tonåring som var 15 år och hette Heather hade beslutat sig för att bli min fadder. Det är mycket svårt att beskriva den glädje som fyllde vårt hem när vi fick den nyheten. ”Richmond du har nu fått en fadder och det betyder att du kan få gå tillbaka till skolan igen. Nu få vi mat på grund av henne.” Hoppet fick ny glöd. I breven skrev Heather att hon tyckte om mig och bad för mig och detta började sakta hela sådan sår och sånt som gått sönder i min själ och i mitt självförtroende. Fattigdomsrösten började nu klinga av.

I Juni 1999 blev jag en kristen och det blev ytterligare en befrielse för mig. Jag var fri! Helt fri och förlåten. Gud började uppmuntra mig att våga växa i min ledarskapsgåva och till slut vågade jag satsa fullt ut på en pastorstjänst. Nu har vi en träningsskola för pastorer, vi utbildar och utrustar pastorer och inget av allt detta hade varit möjligt utan Compassion. Compassion fungerar. Fattigdom är inte bara en brist på pengar, material, mat eller vatten. Fattigdom sitter djupt inombords, jag kunde skapa en ny bild av mig själv utifrån breven jag fick från min fadder. Mitt namn är Richmond Wandera och jag har blivit befriad från fattigdom i Jesu namn.”

Vill du bli en hjälpa barn likt Richmond att växa upp och fullständigt komma loss från ifrån fattigdom genom Compassions arbete?

Compassion är en fadderbarnsorganisation som funnits i snart 70 år och vi hjälper 2,1 milj fadderbarn i 25 länder. Vårt uppdrag hittar du i Markusevangeliet 16:15 «Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen”. Som svar på missionsbefallningen existerar vi som en förespråkare för barn i nöd, för att frigöra dem från andlig, ekonomisk, social och fysisk fattigdom. Vi vill vädja till dig att tillsammans med oss förvandla liv. För 310 kronor i månaden kan du: 

Bli fadder

Hur skall vi bekämpa fattigdomen i världen, Samuel?

Samuel tänker: En liten bit i taget. Vi måste börja bra. En resa till Indien var en ögonöppnare. Så, börja då hjälpa en. Hur är jag strategisk i mitt givande? Hur reglerar jag mitt hjärta och min girighet? Ge generöst. Pojken med sjöstjärnor på stranden som kastar i just: ”En i taget.” Långsiktighet och evangelium är befriande nycklar. När Jesus kommer in i bilden så öppnar folks ögon och utgivande generösa saker börja hända.

Samuel, du är en grymt go gubbe, vi är glada att ha dig! Tack för allt du gör för Guds rike i vårt land och i Bergakyrkan https://www.bergakyrkan.se/ Åkersberga.

Gud välsigne dig och hela Bergakyrkan!

Allt gott till er var och en nu, Guds nåd och frid!

Mattias Martinson och Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer