Avsnitt 55 - Min bägare flödar över

I tre veckor har vi nu tillsammans läst sex versar som länge förvandlat många liv. Korta, kärnfulla och kraftfulla ord som gett tvivlare tröst och skapat tro, tillbedjan och tacksamhet hos miljoner människor. Det är bara sex versar som sin korthet till trots gett ett högt hopp, djup glädje, stor hjälp och inre helande i många olika tider och kulturer över hela vår värld och detta har skett i över 3000 år. 

Vi har nu kommit fram till del fyra av fyra. 

I fyra veckor har vi alltså gästats av ingen mindre än Kung David, kanske mer känd som herdepojken Dave eller minstingen i släkten…Vi har gått igenom hans Psalm 23 långsamt.

Nedan finner du den fjärde och sista delen att lyssna till: Min bägare flödar över. Längre ner på sidan kan du läsa mina anteckningar.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Vi skall nu avsluta läsningen av dessa 6 verser och här kommer del fyra av denna undervisningen. Det ni nu har framför er är i vanlig ordning mitt eget mycket enkla utkast. Jag har skrivit som jag pratar J Ibland är det hela meningar, men oftast är det ord och meningar som ligger till grund för min tankegång. Jag hoppas du har överseende med dessa långa anteckningar.

”När David nu knyter ihop säcken på denna varma, vackra och så djupt trösterika psalm har han lett oss igenom hela årscykeln. Alltihop verkar började på fälten när den varma sommartemperaturen börjar stiga, i det läget så flyttar den gode herden sina får upp i berget, men vägen går genom de mörka dalarna, till toppen av berget, till mesas eller borden, för att mata på den frodiga vegetation i den kalla bergsluften. Och nu, när vintern närmar sig, leder den gode herden fåren tillbaka nerför berget igen, genom dalarna, tillbaka hem igen. Min bägare flödar slutligen över.”

På vår kristna vandring och pilgrimsresa leder vår herde oss också genom dessa alla dessa årstider och i slutändan kommer vi en dag att slutföra cykeln och gå hem för att vara hos vår herde och Herre och bo hos honom för evigt.

”Herren är min programmerare; jag ska inte krascha. Han installerade sin programvara på mitt hjärtas hårddisk, alla hans kommandon är användarvänliga. Hans katalog leder mig till rätt val för hans namn skull. Även om jag scrollar igenom livets problem, kommer jag inte frukta några fel, för han är min backup. Hans lösenord skyddar mig. Han förbereder en meny för mig i mina fienders närvaro. Hans hjälp är bara ett tangenttryck bort. Sannerligen godhet och nåd kommer att följa mig alla mitt livs dagar, och min fil kommer att slås samman med hans och säkert sparas för alltid. Amen.”

Idag lägger vi alltså fokus på: V. 5-6 ”Du dukar för mig ett bord i mina fienders åsyn, du smörjer mitt huvud med olja och låter min bägare flöda över. Ja, godhet och nåd ska följa mig i alla mina livsdagar, och jag ska bo (annan översättning; återvända till) i Herrens hus för alltid.”

Hela bibeln droppar av olja - doften av Gud.

200 referenser talar om olja till ljus lampor, i templet och i hemmet
Olja för att hela torr hud
Olja för att hedra gäster
Olja för att markera en helig plats
Olja för att bekräfta en överlåtelse
Olja att läka, trösta, hela, bota, avskilja, smörja präster, profeter och kungar, olja för att förbereda en kropp för begravning.

Jesu namn: Messias betyder den smorde och i Luk 4 säger han oss ”Herrens Ande är över mig ty han har smort mig…”

Faror för ett får behöver inte alltid vara lejon eller björn…

Det kan vara flugor, myggor, moskiter och knott kan driva ett får till vansinne. Du fettar in mitt huvud - olja skyddar alltså från smittor och hindrar infektioner i skrapsår, förhindra sjukdomar som skabb eller insekter som irriterar och näsflugor kan till och med förstöra sinnet på ett djur.

Tro inte på allt du tänker och skydda din skalle från skit.
”Du kommer inte att behöva tänka på vad du säger, om du tänker på vad du tänker.”

2 Kor 10:4-5 ”Vapnen vi strider med är inte köttsliga utan har kraft från Gud att bryta ner fästen. Ja, vi bryter ner tankebyggnader 5 och allt högt som reser sig mot kunskapen om Gud. Vi gör varje tanke till en lydig fånge hos Kristus…”

Fil 4:6-7 ”Bekymra er inte för något, utan låt Gud få veta alla era önskningar genom bön och åkallan med tacksägelse. Då ska Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus.”

Så att omfamna din smörjelse leder till ett kraftfullt liv.
· Avskild till helighet.
· Kallas till tjänst.
· Utrustad för tillväxt.
· Ämnad för helande.
så att omfamna din smörjelse leder till ett kraftfullt liv som får en evig inverkan, åverkan och påverkan!

Det finns en slående likhet mellan bildspråket i berättelsen om Ps 23 och den barmhärtige samariten. Luk 10:34. Detta vidgar bilden från Ps 23 som att visa att Jesu gästfrihet sträcker sig även till dem som borde vara hans fiender. Det chockerande elementet i liknelsen om den barmhärtige samariten är att det fanns djup fiendskap mellan judar och samariter. Och ändå visade samariten den judiska mannen som hade blivit slagen samma typ av omsorg och gästfrihet som beskrivs i Ps 23:
a. ”Du bereder ett bord” Ps 23:5 -> “tog honom till ett värdshus och tog hand om honom” Luk 10:34
b. "Du smörjer mitt huvud med olja" Ps 23:5 -> "hällde på olja och vin" Luk 10:34

Godhet – Towb - Gud såg att allt var gott, mycket gott.

Nåd – Hesed – (Spotta gärna på någon när du övar.) Vissa menar att Hesed är hela hebreiska skriftens viktigaste ord. Orden är trofasthet & kärlek. Förbundskärlek. Han kommer att var för dig även om du är emot/sviker/överger honom. Toran börjar och slutar med Hesed.

Följa mig – förfölja – jaga efter mig – You can run but you can not hide.  ”Det är någon som förföljer dig…”

Jag kommer att vara ett lätt byte för någon eller något.

Något kommer att fånga mig. Gud är inte den ende som jagar mig på savannen. 1 Petr 5:8 ”Var nyktra och vakna. Er fiende djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter någon att sluka.”

Att se det onda kommer naturligt, att se det goda kräver lite avsiktlighet, så jag behöver medvetet söka det goda.

Att se en sak från två håll samtidigt.
Psalmisten har varit förföljd av ondska och mörker i dödsskuggans dal, men Gud var med honom och han tog sig ur dalen. Nu är han förföljd igen - men denna gången av massa godhet och nåd.

Den norska översättningen: ”Bare godhet og miskunnhet skal etterjage meg alle mitt livs dager, og jeg skal bo i Herrens hus gjennom lange tider.” I förra versen kände sig psalmisten jagad av fienden. Nu är han jagad av godhet. Det är stor skillnad.

”Jag skall åter få bo i HERRENS hus, evinnerligen.” Jag får bo kvar för evigt. David är kung men inte ens prästen fick stanna i templet för evigt. Vilken förmån vi har som troende att få bo i Herrens hus.

Mina får lyssnar till min röst säger Jesus. Har du hört herdens sång? Kenneth Bailey berättar att en regeringen hade beslag tagit en herdes hela hjord. När han skulle få tillbaka dom sa vaktaren. Ta bara så många vi tog från dig. Nej, jag vill ha mina får... Så sjöng han och alla hans får kom samlandes för den rösten hade dom saknat.

Författaren och läkaren Lars H Gustafsson har skrivit:

”I mina läkaretiska regler står det: läkaren skall i sin gärning ha patientens hälsa som det främsta målet och om möjligt bota, ofta lindra, alltid trösta, följande människokärlekens och hederns bud.” Hederns bud. Eller herdens bud! Att äga mina får blir i det sammanhanget att göra mitt uppdrag till en viktig del av mig själv och göra de människor jag möter och som är beroende av mig till min ”familj”. Inte så att en yrkesmässig relation ska privatiseras – det är att missförstå det hela. Men den ska personifieras, göras personlig, beröra mig själv, min personlighet och mina djupaste motiv. ”

Gud bjuder hem dig till sig.
Gud dukar finbordet till dig hemma hos sig.
Gud hedrar dig inför dina värsta fiender.
Gud tar hand om dig som hans hedersgäst
Gud ger dig ur sitt oändliga överflöd.

Guds hus är ditt hem och du får det du inte förtjänar. Inget är som att sova i sin egen säng. Det skall bli gott att komma hem.

”Om du vill att Jesus skall mätta din själ, behöver du låta honom leda ditt liv.”

Dessa fyra predikningar har haft för syfte: Vi kan misströsta, men vi skall vägra missmod som livsstil. Hoppet håller - halleluja!

Här kommer en berättelser om compassions arbete i fält.

Det var en typisk, ljus, varm och vacker dag i Larrys hemstad i Perus djungel. Larry lämnade hemmet tidigt på sin motorcykel som vanligt. Han hade äntligen fått ett stadigt jobb som operatör av tung utrustning hos ett företag som sa att han kunde jobba där så länge han ville. Han visste att han måste arbeta hårt som ensamstående pappa för att försörja sina två döttrar. Att hitta stadigt arbete hade varit ett problem för Larry, särskilt under COVID-19-pandemin. Efter en tid såg saker ljusare ut. Han var ivrig att komma hem till 6-åriga Ariana och 5-åriga Clarita för att krama dem, läsa dem en bok och ge dem lite kärlek efter en lång dag.

Inte visste han då att mer än sex veckor skulle passera innan han kunde se sina tjejer igen. Det var en fruktansvärd olycka. När han körde sin motorcykel till jobbet den morgonen träffades han hårt och blev överkörd av en lastbil som lämnade honom medvetslös på vägen. ”Jag trodde att jag skulle dö. Jag minns inte mycket. Jag fick höra att polisen hämtade mig och tog mig till sjukhuset. När jag vaknade sa läkarna att det är ett mirakel att jag fortfarande lever, säger Larry. Efter åtta olika operationer i olika delar av kroppen och specifika instruktioner från läkaren att inte göra något tungt arbete och vila i 18 månader, kunde Larry var inte mer tacksam till Gud, vännerna och kyrkans compassioncenter för att Herren hade räddat hans liv.

Flickorna fick varsin fadder för ungefär tre år sedan då deras mamma redan lämnat dem och deras pappa blev ensam vårdgivare. ”Det var en stor glädje att höra om det här nya fadderskapet i kyrkan. Jag visste inte mycket om det, men jag förstod direkt att det innebar extra hjälp för mina tjejer och hopp för vår familj, säger Larry.

Ett hållbart hopp

Efter olyckan flyttade Larry hem till sin mamma så att hon kunde hjälpa till med flickorna- men han kunde fortfarande inte arbeta, och hans känslor av frustration försvann inte. ”Jag frågade Gud varför? Jag var arg, ledsen och kände mig maktlös. Jag förstod på något sätt, att svårigheter är en del av livet, men det här var för mycket. Jag kände att mitt hjärta blev hårt", säger Larry.

Bland alla hans frågor fann han alltid hopp inom sig - ett hopp som upprätthöll honom under de långa månaderna efter olyckan. Dessutom var compassionpersonalen och kyrkans vänner alltid redo att ge honom uppmuntrande ord. ”De var alltid i kontakt med mig, även när jag var på sjukhuset och påminde mig om att de skulle vara där för mina tjejer och mig, både känslomässigt och andligt. Jag är väldigt tacksam för deras hjärtan och välvilja, säger Larry.

Compassionpersonalen har fortsatt att besöka Ariana och Clarita, inte bara för att uppmuntra dem och be för dem utan också för att förse dom med matkorgar. ”De blir väldigt glada. Jag säger inte till tjejerna att deras handledare kommer eftersom de skulle fylla mig med frågor resten av dagen. De frågar ständigt: ”När, pappa? Är det dags än? ”, Säger Larry och ler. Dessa besök är vanligtvis höjdpunkten på flickornas dag. ”Jag är glad när de kommer och jag gillar det när våra matkorgar har yoghurt, kakor och flingor. Ibland kommer jag inte ihåg alla lektioner från min handledare, men jag har lärt mig att Gud älskar mig väldigt mycket och Kristus dog för mig, säger Ariana. Flickorna älskar att leka tillsammans. Deras leenden kan lysa upp en dag. ”Vi älskar att leka med våra leksaker, fixa i köket, kurragömma. Jag ber till Gud i mina böner att han skall hela min pappa snabbt så att pappa kan köpa dator och kylskåp som han sa före olyckan, säger Clarita.

Lång vägen till återhämtning

Vägen framåt för denna familj är brant. Men tack vare Gud har Ariana och Clarita fortfarande sin pappa. Han är precis vid deras sida. Hans frustrationer, trötthet och begränsningar hindrar honom inte från att fortsätta att träna dem i livet. ”Jag lovade Gud att jag skulle uppfostra mina döttrar för att lära känna honom. De är min gåva till dom. Jag älskar när deras handledare kommer eller ringer till dem och lär dem olika saker om Gud. Jag är väldigt tacksam för det. Deras besök, deras hjälp och uppmuntrande ord betyder mycket för mig. Jag skulle vilja att de kom oftare, säger Larry och ler. Trots allt de har uthärdat som familj har de inte förlorat förmågan att hoppas, uthärda och le. Istället är de tacksamma för att de inte behöver gå igenom den här nya utmaningen ensamma.

Rusbel är ansvarig på Compassion centrat som betjänar 299 barn, inklusive Ariana och Clarita. ”Vår tjänst inför Gud motiverar oss att hjälpa dem i nöd. Det är en del av det arbete vi vill göra som kyrka. Vårt partnerskap med Compassion är vackert. Vi tackar dem för att de är en del av oss och för att de hjälpte oss att ta hand om våra barn och deras familjer, säger Rusbel. Larry återhämtar nu sin styrka lite i taget. Han kan nu röra sig runt i huset med sina kryckor. Han går upp tidigt för att be och tackar Gud för att han lever och fortsätter att lära Ariana och Clarita att göra sina läxor, städa efter sig och lita på Jesus.

Hans dagar är fyllda med hans flickors kärlek, familjens stöd och både praktisk hjälp och uppmuntran från compassionpersonalen. ”Centrat har funnits där för oss sedan dag ett. Deras hjälp är så värdefull för mig. Vad de gör för oss påminner mig om att Gud ser efter oss, och att han aldrig lämnar eller överger oss. Det gör mig glad att se mina tjejer le. Hjärtligt tack, säger Larry. " Jag tackar centret för att de ger oss mat!" säger Clarita.” När jag växer upp vill jag vara poliskvinna eller köra en stor lastbil som min pappa. Jag älskar också min fadder och jag sänder honom många pussar.”

Compassion är en fadderbarnsorganisation som funnits i snart 70 år och vi hjälper 2,1 milj fadderbarn i 25 länder. Vårt uppdrag hittar du i Markusevangeliet 16:15 «Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen”. Som svar på missionsbefallningen existerar vi som en förespråkare för barn i nöd, för att frigöra dem från andlig, ekonomisk, social och fysisk fattigdom. Vi vill vädja till dig att tillsammans med oss förvandla liv. För 310 kronor i månaden kan du bli fadder.

Guds nåd och frid, i sommartid!

Varma och soliga somriga hälsningar från oss på Compassion genom Mattias Martinson

Denna sida använder cookies. Läs mer