Avsnitt 58 - Urban Thoms

Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion. 

Det är jag som är Martinson och idag skall vi möta Urban Thoms. Urban är journalist och mångårig skribent på tidningen Dagen, född i Karlshamn, Blekinge men sedan 1985 bosatt i Sthlm. Han har ett stort och starkt intresse för människor men också motorcyklar i allmänhet och Triumph i synnerhet.  Han är en av racer-redaktörerna för Dagens kulturbevakning och är en kvalificerad musiknörd av rang. Han skriver massor om musik och har en stor förkärlek för frågor som rör människor, tro och kultur.

I dagens Martinson Möter så favoritciterar han "There's a crack in everything, that´s how the light gets in" av Leonard Cohen från "Anthem" och berättar om sin egen ”Christian Eriksen hjärtstopp” som hände honom för tio år sedan och hans liv har fått ett tydligt före och efter. Han har skapat tänkvärda texter om tro som tonsatts bla av sångerskan Anna Martinson.

Urban har alltid en spännande story om det mesta och hans kloka tankar har förgyllt tidningen Dagen sedan 1987 vilket måste ses som en stor merit, inte bara av svenskläraren Grufman som nästan fällde en tår när han hörde hur långt hans adept hade kommit. Dagens avsnitt låter dig vet lite mer om mannen bakom tangentbordet och blocket.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Hur ser din drömdag ut? Det finns många drömdagar men om jag väljer en så är den i Nashville, väl där så skulle jag vilja vara på Johnny Cash Cabin, Andrew Peterssons skrivarstuga och kvällen avslutas på The Ryman Auditorium och gärna Amy Grant, Vince Gill och ett

2. Om du bara fick äta en måltid resten av livet, vad skulle det då vara? Det låter ju som ett straff! Hur gott det är kan vara så tröttnar man ju på det. En sista måltid; Matjessill, potatis, ägg som inte får vara överkokta och en kall alkoholfri öl.

3. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Under, tecken, mirakel? Jag tror att sånt händer genom livet och att inte allt upptäcks. Jag har en erfarenhet efter lumpen i ett flygtorn där jag var flygledare och då saker och ting löste sig på ett för mig övernaturligt sätt och i backspegeln ser jag att Gud varit med och lagt mitt livspussel.

4. Vilken är din mest använda emoji? Jag lutar på att det är den blinkande solen.

5. Om du kunde dela en lång trerätters måltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Den första gästen är Benny Andersson - en man med ett stort existentiellt djup, den andra blir Bob Geldof som startade Live Aid galan 1985 och som via sitt kändisskap gjort oändligt mycket gott för de fattiga i världen, den tredje är sångerskan Marie Fredriksson som under sin långa sjukdomstid bars av en stark tro på Gud, den fjärde och sista är människorättsadvokaten Bryan Stevensson som har ett livspatos som är djupt beundransvärt. Bryan är som en modern Martin Luther King och Nelson Mandela. Hans bok ”Riggad sanning” är nyss utgiven på Libris förlag så spring och köp boken och se filmen!

Urban (han vill inte kallas för Ubbe) Thoms är född den 24 April 1963 och han är uppväxt på landet i Trensum, Hällaryd, Karlshamn, Blekinge. Syster Ulrika och lillebror Tobias. Fullträffen kallades hobbygruppen/Bibelklassen som han gick till i kyrkan när han gick i mellanstadiet. Morfar som var skräddare blev lite konsthandlare och han spelade stor roll i Urbans liv och Urban bodde med honom och mormor ett tid i barndomen. Många tror att Urbans skrivande/estetiska sidan kommer från morfar.

Urban gick gitarrkurs med treakordsmelodier och han köpte nyss ett dragspel och ett munspel. NA naturvetenskaplig linje – Naturvetare – bra betyg! Starkt intresse för amerikanare och att meka med moppar. Han var utbytesstudent i England och klädde sig som en TeddyBoy och började nästan lyssna på punk. Som 11 åring åkte Urban med morfar på konstförsäljningsturne i hela landet. Conny, Ronny, Sonny, Johnny byttes sommaren 1985 ut mot Kaggeholms folkhögkola där han gick till 1987 och delade rum med media mogulen Anders S Nilsson som var yngst i klassen. På skola träffar han Lena och dom gifter sig senare. Under tiden på Kagge får Urban en förfrågan om att göra ett reportage för tidningen Dagen och han märkte direkt att det var detta han ville göra och kände sig kallad till. Han berättar för klassen nästa dag att han skall sluta skolan och informaerar Dagen att han kan börja jobba mer. Så blev det, och Urbans kollegor säger nu att han fortfarande är en arbetshäst, och att han gärna sparar på alla gamla anteckningsblock genom åren. Urban fick ganska nyss ett möte med sin gamla svensklärare Holger Grufman som nästan fällde en tår när han förstod att hans gamla elev nu är kulturjournalist i Sthlm sedan 34 år tillbaka.

Urban är pappa till tre fina döttrar: Jessie, Nellie, Alice. Han och Lena gick igenom en skilsmässa för tre år sedan. "There's a crack in everything, that´s how the light gets in" av Leonard Cohen från Anthem. Christian Eriksen hjärtat stannade nyss mitt i matchen i EM 2020 och Urban har en liknande historia med hjärtklaffen och operation den 18 Februari 2009. Hans ser sitt liv före och efter i ett tacksamt ljus. Här delar han en vacker story om en missad konsert med legenden Per-Erik Hallin.

Om Mr Thoms skulle namedroppa lite musikaliska hjältar så är dom många genom åren: Roxy Music - Bryan Ferry, Bono, Peter Le Marc och han rekommenderar Peters Sommar I P1, Bob Dylan, Springsteen live på Sthlm stadion. Urban gjorde radioprogrammet ”Snedtänkt med Calle Lind” i Malmö där dom pratar frikyrkopop i timmar. Kolla in på Sveriges radio

Urban har mött många legender inom det kristna musiklivet och en innerlig intervju med den engelska humor författaren Adrian Plass var svår att värja sig mot. Rockikonen Larry Norman spelade i Citykyrkan Sthlm och Urban fick ett viktigt möte med Larry och dom pratade om Bob Dylans frälsningshistoria tillsammans. Ett annat viktigt möte var med gospellegenden och Grammy vinnaren Kirk Franklin som inte alls blev som Urban befarade utan mycket bättre.

Urban har skrivit texter och några har tonsatts. Det är lite nervöst för honom att själv skriva texter som andra skall lyssna på. Han har ju själv recenserat skivor sedan 80-talet. Anna Martinson och hennes far Micke (som är bror med mig, Mattias) har ansvarat för musiken i Mälarökyrkan på Ekerö och dom uppmuntrade och utmanade Urban att komma med i arbetet. Urban berättar lite om processen då bönesången ”Jesus visar vägen” kom till. Urban har även fortsatt att skriva sånger tillsammans med sin bror Tobias.

Mr Thoms har ett synnerligen starkt Mc intresse och när han fyllde år samlade vännerna ihop en stor slant till Urbans 50 års kalas och en Triump speedmaster inköps. Storyn om hur detta går till är en bild på vänskapens vackra möjligheter. Jag lägger upp en bild på Urbans fina bike på min instagram.

Efter detta tar jag och berättar lite om Compassions arbete på fält: Undrar du om dina ord gör skillnad? Fortune´s strålande ansikte säger allt! Sexåringen från Togo väntade ett år på sitt första brev från sin fadder. Slutligen fick familjen ett samtal från hennes Compassioncenters socialarbetare. Ett brev hade anlänt och väntade på Fortune. Fortune rusade genast ner till centret tillsammans med sina föräldrar. När hon höll brevet i sina händer utropade Fortune: ”Waooh! Är det här min fadder? Har vi fått ett brev? Prisa Gud!" Hon kunde inte hålla tillbaka alla känslor. "Jag var så glad", minns hon. "Min fadder hade tänkt på mig och skrivit ett brev till mig."

Brevet var det första av många och hela familjen läste dem. "Jag tyckte om att läsa hur Fortune´s fadder delade Guds ord med oss och hur hon berättade om att Gud arbetade i hennes liv för att föra hennes man till Kristus. Jag blev så rörd av hennes berättelse", säger Tsokewo, Fortune´s far. De blev så inspirerade av hennes tro att de själva bestämde sig för att följa Jesus. Till dig som skriver brev: Tack för att du skriver. Dina ord har en otrolig inverkan.

Compassion är en fadderbarnsorganisation som funnits i snart 70 år och vi hjälper 2,1 milj fadderbarn i 25 länder. Vårt uppdrag hittar du i Markusevangeliet 16:15 «Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen”. Som svar på missionsbefallningen existerar vi som en förespråkare för barn i nöd, för att frigöra dem från andlig, ekonomisk, social och fysisk fattigdom. Vi vill vädja till dig att tillsammans med oss förvandla liv på rikitigt. För 310 kronor i månaden kan du bli fadder.

När Urban valde gäster vid sitt middagsbord i början av intervjun så var det mycket avsiktligt vilka han valde. Hans tanke var att gästerna skulle vara exempel på utgivande liv, generösa människor som gör något gott för andra. Urbans grundsyn är att ”alla skall vara med” vi behöver leva för varandra och genom detta görs Guds rike synligt.

Han nämner det fina samtalet mellan Bono och Eugene Peterson, två män med djupt socialt patos och deras fina samtal om dessa frågor både initierat och ingående. Han nämner även att The Message som är en parafras och en slags bibelöversättning kommer ut i sin helhet till hösten 2021.

Tack snälla Urban för att du tog dig tid att komma till Martinson Möter. Tack för allt du gjort och gör, din transparens och din öppenhet. Ditt goda arbete på Dagen som du gjort så länge och så bra. Tack snälla Urban, Guds välsignelse i ditt viktiga arbete!

Till alla oss andra: Sprid podden, ha sommarlov, bli fadder!

Nåd och frid i sommartid!

Mattias Martinson och Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer