Avsnitt 59 - Laila Dahl

Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion. 

Det är jag som är Martinson och idag skall vi möta Laila Dahl. Laila är sångerska, popstjärna och låtskrivare med ett flertal album, en melodifestival, en Grammis samt massa turnerande i Sverige, Europa och USA i ryggsäcken. När familjen blev större sadlade hon om och utbildade sig till samtalsterapeut och par-och relationsterapeut. Hon har fortsatt att sjunga och hon har rest som föreläsare och även adderat ett flertal böcker till sitt cv.

Hon bor i Huddinge i ett på utsidan enfärgat hus men på insidan fullt av färg och driver sedan 16 år tillbaka Terapistudion där hon kombinerar sin kreativitet och kommunikation. 2010 kom en kraftig personlig kris som slog omkull hela livet och Laila berättar om vad som hände.

Dagens podd ställer försiktiga frågor till Laila som är lite norrländskt hemlig och en mer introvert än extrovert person. Hur fattade du mod att skriva om allt detta? Och hur har reaktionerna blivit efteråt?

Vi pratar även om den nysläppta singeln ”Älska mig ändå – Skalmans sång” och den nya boken som hon skriver på just nu.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Hur ser din drömdag ut? Det är att börja i lugn och ro med en kopp kaffe, lagom dos social och lagom dos egen tid och mycket tid med familjen.

2. Om du bara fick äta en måltid resten av livet, vad skulle det då vara? Grillat.

3. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Under, tecken, mirakel? Laila svara att det har funnits flera tillfällen då oförklarliga saker skett så hennes svar är ja.

4. Vilken är din mest använda emoji? Det är nog hjärtat, det röda.

5. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Spontant tänker jag på: Maria Sherer, Författaren och poeten Ylva Eggerhorn, artisten Kenny Loggins och Laila har ju sameblod och hennes morfars mamma som var same skulle hon gärna ha som den fjärde gästen.

Laila Dahl föddes i Ludvika, Dalarna den 15 April 1964 men familjen flyttade snart tillbaka till Lycksele och metropolen Tuvträsk uppe i Norrland. Men sedan Laila gifte sig så har familjen bott i Årsta och sedan barnen kom så är det Huddinge som gäller i ett på utsidan enfärgat men på insidan ett riktigt färgglatt hus.

När Laila föddes så öppnades Chesapeake Bay Bridge öppnar (världens längsta bro och tunnel 28,4 kilometer. Lailas uppdrag kan nog ses som ett långt brobyggande mellan människor. 1964 är också samma år som Martin Luther King Jr får Fredspriset i Oslo den 10 Dec och John Coltrane spelar in monsterjazzhiten ”A love supreme”. Detta enbart för att säga att detta var ett mycket bra år.

Efter gymnasiet så kom Laila ut och sjöng i möteskampanjer och Lennart Sjöholm blev producent för första skivan. Laila upptäcktes som sångerska redan vid 18 års ålder av skivbolaget PRIM som också gav ut hennes två första skivor Din tid och Efter regn. Skivan Efter regn ledde till en grammis 1987 och gavs också ut på engelska i ett flertal europeiska länder. Sju fullängdsalbum har det i alla fall blivit sedan debut-ep:n “Dimman ligger tät” som kom 1983. Många och långa turnéer med band i Europa, USA i drottning Silvia och Kung Carl Gustavs spår.

Efter de intensiva musikåren när Laila blev mamma till sitt första barn så valde hon att växla om ganska ordentligt: Hon började läsa psykologi och i dag är hon par- och relationsterapeut med egen mottagning sedan drygt 17 år.

Hur har hunnit med att författa flera böcker och det senaste skivsläppet skedde för över 10 år sedan då hon gav ut albumet “När hjärtat vill mer". Sedan dess har musicerandet gått på sparlåga men nu är det alltså en ny singel ute.

2005 – Vad heter din längtan? (Cordia)  

En reflektionsbok med bilder av Lailas bror Per Dahl.

2015 – Att gå sönder och bli hel igen (Libris)

Den här boken handlar om det som hände 2010. Den kraftiga otrohetskris som slog omkull hela livet. Halva boken är den personliga egna berättelsen om vad som hände mig. Den andra delen är goda råd till den som varit med om något liknande och hur man kan bli hel igen efter en otrohet.

Jag ser Laila som lite norrländskt hemlig och en mer introvert än extrovert person. Jag undrar hur du fattade mod att skriva om allt detta? Och hur har reaktionerna blivit efteråt? Laila får fortfarande brev från människor som ser boken som sin Bibel.

2016 - Det är en sak jag måste berätta... (Libris)

heter pocketversionen på boken ovan.

2020 - Dina känslor är inte i vägen (Libris)

Den här boken kom ju ut precis innan Corona. Laila känner att ämnet aldrig blir aldrig gammalt så hon kommer att resa ut med den här undervisningen och föreläsa när tiden tillåter och det öppnar upp efter corona. Laila pratar i boken om hur man som människa kanske är som en bläckfisk eller kanske en sköldpadda. Hon förklarar varför.

2020 så släppte Laila låten Älska mig ändå (även kallad Sköldpaddans sång). Låten är en direkt förlängning av henne senaste bok: Dina känslor är inte i vägen.

Om du efter denna pandemi skall fundera kring vad som händer med oss nu när den släpper? Den här resan har varit smärtsam, men det händer också bra saker. Saker är skrämmande men vi har tvingats vara ensamma och vi har omprioriterat saker. Vårt liv och vår tid har haft mer luft i sig och det kanske skall fortsätta så? Andra kanske känner sig förvirrade. Men om vi vågar fråga oss vad som är bra, så kan vi lära oss mycket om oss själva.

Laila skriver du på en ny bok nu, berätta?

De senaste åren har Laila arbetat med det som kallats Enneagram´s coachning. Hon förklarar lite hur det fungerar och hur det verkligen kan hjälpa en människa att förstå sig själv bättre.

Fysiska centret:  Kroppens intelligens, handlar om kroppens alla förnimmelser och att göra.

Emotionella centret:  Hjärtats intelligens, handlar om att relatera till andra och att känna.

Mentala centret:  Hjärnans intelligens, handlar om att förstå kognitivt och att tänka.

På hennes hemsida finns ytterligare info och en introduktionsvideo.

Efter detta tar jag några minuter och berättar om Compassions arbete i fält.

Hur osannolikt är det här?

Efter att i 26 år ha trott att hans fars familj hade dödats under folkmordet i Rwanda 1994 så återförenades tidigare fadderbarnet Christian med sina släktingar. Detta vackra möte hände efter att Christians historia publicerades på Compassion Canadas blogg. I artikeln berättade han om hur hans far dödades och deras hem förstördes när han var en liten pojke. Detta medförde att han inte ens hade ett fotografi av sin far - något han längtade efter desperat. Mirakulöst nog kom hans fars bror över artikeln och tog kontakt omedelbart. Farbrodern trodde att hela Christians familj hade dött under folkmordet.

"När jag träffade Christian första gången var det som att träffa min bror igen", säger Pascasie, hans moster. ”De ser så lika ut. Jag kramade honom så länge och jag ville inte släppa taget om honom. Jag är så tacksam till Compassion eftersom de inte bara tog hand om min brorson genom att skicka honom till skolan och tillgodose hans behov, nu har de också återförenat oss som familj.”

Inte bara fick Christian tillbaka sin familj som han trodde att han hade förlorat utan han fick också något annat som han trodde var borta för alltid: ett fotografi av sin pappa. "Jag fick äntligen hålla i en bild av min far", säger han. "Jag blev förvånad över att det fanns en så slående likhet mellan oss."

Idag arbetar Christian som radiopresentatör och tv-ankare och är ett välkänt namn i Rwanda. När det i år är 27 år sedan folkmordet skedde så ger hans berättelse ett hopp till andra överlevande att det fortfarande är möjligt att återförenas med sin familj trots årtionden ifrån varandra.

Compassion är en fadderbarnsorganisation som funnits i snart 70 år och vi hjälper 2,1 milj fadderbarn i 25 länder. Vårt uppdrag hittar du i Markusevangeliet 16:15 «Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen”. Som svar på missionsbefallningen existerar vi som en förespråkare för barn i nöd, för att frigöra dem från andlig, ekonomisk, social och fysisk fattigdom. Vi vill vädja till dig att tillsammans med oss förvandla liv på rikitigt. För 310 kronor i månaden kan du bli fadder.

Laila blir berörd av berättelsen, men är också medveten om hur stora behoven ständigt är.

Vi behöver låta oss beröras och vid ett tillfälle mötte hon en hel frusen familj på gatan mitt i vintern. Vid det tillfället så skämdes hon och i de läget behöver vi handla. Hjälpa. Gräva där vi står. Låta det brinna till. Följa den rösten. Gå på det uppdraget. Det värsta vi kan bli är ljumma, obrydda och likgiltiga. Vi får rikta denna utmaning till oss själva och varandra!

Laila avslutar med att tipsa oss alla att våga vara närvarande i sommar. Ta emot det som kommer och inte jaga runt. Ljuta längs vägen av livet som kommer emot oss. Slarva inte bort den erfarenhet som du gjort nu. Ta med den och ändvänd den.

Tack Laila för att du skriver med sånt mod, sjunger med själen och med det hjälper du oss alla att våga gå framåt!

Och till er allihop som läser, lyssnar och lever med i poddsommaren: Nåd och frid!

Mattias Martinson och hela Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer