Avsnitt 60 - Emanuel Karlsten

Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion. 

Det är jag som är Martinson och idag skall vi möta Emanuel Karlsten. Emanuel är den gotländska journalisten som när han var barn sålde brända mandlar till turisterna på somrarna och som filmfantast extraknäckte han som maskinist på biografen Röda Kvarn i Visby. Han var en ivrig dansinstruktör som lärt kidsen dansmoves till DC Talk och Carman både här i Norden och Lettland. Han är kvicktänkt och innovativ vilket ledde honom till en tvist med domaren i ”Vi i femman”.

Emanuel har bland annat jobbat på tidningen Dagen, Dagens Nyheter, Expressen, Sveriges Radio. Han är krönikör i Götborgsposten och Sändaren. Under Corona pandemin vann han både stora journalistpriset 2020 och stora kommunikationspriset 2021 med motiveringen ”Med egna krafter och idéer (har Emanuel) lyckats värdera och utmana stora aktörers kommunikation under pandemin. Hans klarsynta rapportering i digitala kanaler har uppmärksammats kontinuerligt av både stora mediehus, myndigheter och mediekonsumenter.” 

Emanuel är pappa till två fina kids och är gift med Julia och familjen bor i Göteborg. I dagens podd är vi säkra på att ni får höra något om Emanuel som ni säkert inte visste innan. Nu kör vi!

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Hur ser din drömdag ut? Att få göra något meningsfullt.

2. Om du bara fick äta en måltid resten av livet, vad skulle det då vara? Emanuel svara snabbt den peruanska rätten Ceviche och här har ni ett recept på det. 

3. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Under, tecken, mirakel? Emanuel växte upp i kyrkan och ville verkligen leva ett radikalt kristet liv så efter skola och lumpen åkte han iväg till Afrika, Zambia och väl där så mötte han på Guds kraft på djupet och han förklarar varför, men inte vad som hände. Han har mött mycket övernaturligt, men lämnar berättelserna därhän.

4. Vilken är din mest använda emoji? Tummen upp. Den gula.

5. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Jesus, Paulus och Jakob som skrev Jakobsbrevet. Emanuel förklara varför Jakob är så grymt bra att ha med. Sista personen till bordet blir Hitler.

Den 31 Jan 1983 föddes Emanuel i Stockholm och en gång för bara några år sedan ändrade han sitt födelsedatum på Facebook och det försök till skämt blev inte toppenbra… Han förklarar varför. Han är storebror och har två systrar. Mamma och pappa var frälsningsofficeren och 1985 flyttar familjen Kjell Anki Karlsten med barnen till Visby där dom blev kårledare i frälsningsarmén. Han berättar sedan om en slutfinal på ”Vi i femman”.

Han har tidigt varit med i något som heter Kings kids en sång och dansgrupp som evangeliserar på gator och torg. Han blev sedan själv dansledare i Kings kids och koreograferade danser runt om i Norden och Lettland. Artisterna var gärna DC Talk och Carman.

Han var kung på att sommarjobba med att sälja brända mandlar och knäckäpplen. Han gör en härlig utläggning kring knäckäpplen och tornerspelen i Visby.

På biografen Röda kvarn i Visby var han tidigt maskinist. Han gör en härlig utläggning om sammanblandningen av ”Sagan om ringen” och filmen ”Om en pojke” med Hugh Grant. Han har lett en studiecirkel i filmtittande och den blev mycket pengar över till godis för hela gruppen.

Han gick på Richard Steffen Gymnasiet på Gotland och där startade han upp webbforumet Kjellvar och det var nog här debatt förmågorna började blomma och vänner började hjälp varandra in de olika debatterna.

Han startade webbforumet ”blod och eld” (som är frälsningsarméns motto) efter ett Nyårsexplosion (som är ett stort kristet läger.) I allt detta så börjar Emanuel jobba som ungdomskonsulent på distriktet och får en lägenhet i Sthlm.

Genom alla år har han haft en stark journalistisk ådra och han har jobbar extra på olika tidningar. 2005 blev det populärt med blogg och han började skriva mycket där. 2007 började han på Kaggeholms fhsk men det blev inte många månader där innan han började heltd på Tidningen Dagen och pluggade lite kvällskurs på journalistskolan Poppius 2008-2009. Han blev ansvarig webbredaktör för tidningen Dagen 2007-10 och bland annat så var han på Hönökonferensen. För att recensera konferensen la han fem hönökakor på motorhuven och fotade. Den här tiden var väldigt utvecklande och dagens lilla webb redaktion (Emanuel och en kille till) imponerade stort på hela tidningsvärlden.

Efter detta blev Emanuel ansvarig för sociala medier på Expressen 2010-11 den första i sitt slag och men han var ändå rastlös i dessa uppdrag och fick frågan om att ha en egen kolumn på Dagens Nyheter. Frilans på bla Aftonbladet där han skapade siten Ajour som blev kraftigt kritiserad och han berättar varför och efter det lite olika jobb, bla  på Sverige Radio 2013-14. I denna vevan träffar han Julia Mjörnstedt på twitter och någon dag senare möts dom på en fest, sedan 2015 är dom gifta och dom har två barn tillsammans. 

Emanuel skriver regelbundet i Göteborgs Posten men är fortfarande frilansjournalist och när Corona kom så började han skriva mycket om pandemin och det har blivit mycket uppskattat och uppmärksammat och av många.

Han gör ett veckobrev på sin hemsida och siten har en otrolig räckvidd och för detta har han vunnit: Stora journalistpriset 2020 Emanuel har 2021 vunnit stora kommunikationspriset 2021 och vi säger grattis (och tack!) till allt detta. Här är filmen då han blir överraskad. Vid 4.45-14.01 in i klippet kommer Emanuel in och blir minst sagt överraskad över priset han blir tilldelad.

Efter detta berättar jag lite om Compassions arbete i fält:

Hur osannolikt är detta?

Efter att i 26 år ha trott att hans fars familj hade dödats under folkmordet i Rwanda 1994 så återförenades tidigare fadderbarnet Christian med sina släktingar. Detta vackra möte hände efter att Christians historia publicerades på Compassion Canadas blogg. I artikeln berättade han om hur hans far dödades och deras hem förstördes när han var en liten pojke. Detta medförde att han inte ens hade ett fotografi av sin far - något han längtade efter desperat. Mirakulöst nog kom hans fars bror över artikeln och tog kontakt omedelbart. Farbrodern trodde att hela Christians familj hade dött under folkmordet.

"När jag träffade Christian första gången var det som att träffa min bror igen", säger Pascasie, hans moster. ”De ser så lika ut. Jag kramade honom så länge och jag ville inte släppa taget om honom. Jag är så tacksam till Compassion eftersom de inte bara tog hand om min brorson genom att skicka honom till skolan och tillgodose hans behov, nu har de också återförenat oss som familj.”

Inte bara fick Christian tillbaka familj som han trodde att han hade förlorat utan han fick också något annat som han trodde var borta för alltid: ett fotografi av sin pappa. "Jag fick äntligen hålla i en bild av min far", säger han. "Jag blev förvånad över att det fanns en så slående likhet oss emellan."

Idag arbetar Christian som radiopresentatör och tv-ankare och är ett välkänt namn i Rwanda. När det i år är 27 år sedan folkmordet skedde så ger hans berättelse ett hopp till andra överlevande att det fortfarande är möjligt att återförenas med sin familj trots årtionden ifrån varandra.

Compassion är en fadderbarnsorganisation som funnits i snart 70 år och vi hjälper 2,1 milj fadderbarn i 25 länder. Vårt uppdrag hittar du i Markusevangeliet 16:15 «Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen”. Som svar på missionsbefallningen existerar vi som en förespråkare för barn i nöd, för att frigöra dem från andlig, ekonomisk, social och fysisk fattigdom. Vi vill vädja till dig att tillsammans med oss förvandla liv på rikitigt. För 310 kronor i månaden kan du bli fadder.

Emanuel är god man åt en kille som kom hit 2015 som ensamkommande flykting och han drar parallellerna till det. Han gör ett svårt erkännande att människan är smärtsamt dubbel kring att hjälpa andra. När Emanuel var i Zambia så klev han in i en övergiven killes liv och räddade upp en krissituation och Emanuel fick själv fått se hur ett liv faktiskt kan räddas och krisen kan vändas. Ingen människa är sig själv nog och vi behöver varandra. Han gör avslutningsvis en stor tanke av en liten handling om att vi skall ta hand om en person var. Så förvandlar vi världen.

Stort tack för alla gott du gör som journalist och medmänniska Emanuel. Du är en förebild och ett föredöme och vi är tacksamma att du orkar kämpa på med ditt viktiga arbete. Vi önskar dig, Julia och kidsen en riktigt fin sommar och Guds välsignelse!

Och till er allihop som läser, lyssnar och lever med i poddsommaren: Nåd och frid!

Mattias Martinson och hela Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer